hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 網上爬非光纖 100M 服務
開啟左側

網上爬非光纖 100M 服務

hkaiw 發表於 2011-1-31 22:04 | 顯示全部樓層

不過「傻記」的重點業務是在商業上網方面,連商業客戶的服務質素如此差劣,家用客戶就不用多說...
喵...
 樓主| kei_hk 發表於 2011-1-31 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2011-1-31 10:04 PM 發表
不過「傻記」的重點業務是在商業上網方面,連商業客戶的服務質素如此差劣,家用客戶就不用多說...

所以﹐我公司在傻記份約快完及完左之後﹐一直都唔續約﹐交了幾個月正價月費﹐便因為搬公司而同傻記Say goodbye。

而家改用 bb100 連fix ip 都不用﹐因為hkbn 用左3個月﹐router 換過另一隻﹐停過電數次﹐個ip 都沒有轉過

OTIS401 發表於 2011-1-31 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-1-31 22:12 發表

所以﹐我公司在傻記份約快完及完左之後﹐一直都唔續約﹐交了幾個月正價月費﹐便因為搬公司而同傻記Say goodbye。

而家改用 bb100 連fix ip 都不用﹐因為hkbn 用左3個月﹐router 換過另一隻﹐停過電數次﹐個ip 都沒有轉過 ...

HKBN就算係家用,都可以唔洗申請fixip

呢個應該係海怡工貿之前有段時間上唔到italk的原因
 樓主| kei_hk 發表於 2011-2-1 10:22 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-1-31 11:10 PM 發表

HKBN就算係家用,都可以唔洗申請fixip

呢個應該係海怡工貿之前有段時間上唔到italk的原因

又唔可以大安旨意去肯定唔轉ip的。

家庭一般上網都不用理個ip﹐但商用的如果有架設對外溝通的server(如 web server, ftp server 等)﹐便要注意ip 會不會改變。

hkbn 由始至終都無講過 ip 一定唔會轉﹐只是一個長時間都唔會轉。我同事用了幾年﹐平均一年多會自己轉一次。而且﹐他們可以隨時更改派 ip 的設定﹐定時定侯便轉 ip。
在另一討論區﹐我又見到有人講hkbn 開始會定時更新ip﹐令到部份router 會上唔到網﹐要reboot router才可取到新 ip 才可上到網。

正如我上面所講﹐商用上網都要視乎情況﹐去決定是否要 fix ip plan﹐join fix ip plan﹐isp 便會保證你用的ip 不會改變﹐架設server 才不會有潛在隱憂。

ps. 其實論壇 block ip 實用性係不大的﹐有心來搗亂的﹐你點block ip 都可以上到來的。

SSBT 發表於 2011-2-2 00:58 | 顯示全部樓層
如果 $110 100M 都算抵喎

小弟而家用緊 HKBN
之前因為頂唔順 lagvigator upload 勁慢,
而 hkbn promote $99 100M,
所以轉用 HKBN

而家就約滿,
sales 竟然話續約要 $138 ..
真係想跳返去 lagvigator...
=0=
OTIS401 發表於 2011-2-2 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2011-2-2 00:58 發表

小弟而家用緊 HKBN
所以轉用 HKBN

而家就約滿,
真係想跳返去 lagvigator... ...

咁平的100Mb通常都只係舊客先用到
新客就通常都要多過200...
 樓主| kei_hk 發表於 2011-2-2 09:49 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-2-2 01:11 AM 發表

咁平的100Mb通常都只係舊客先用到
新客就通常都要多過200...

應該係要公屋才有$130以下﹐居屋$150以下﹐只係淨上網﹐視乎當時做新客promt 幾錢﹐聽講公屋最平試過平均$99。

如果不是公屋﹐又不是居屋﹐真係唔會平﹐無$150以上都不用想﹐明係叫人用hkbn的。

樓主| kei_hk 發表於 2011-2-2 09:52 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2011-2-2 12:58 AM 發表

小弟而家用緊 HKBN
所以轉用 HKBN

而家就約滿,
真係想跳返去 lagvigator... ...

過多幾個月﹐我份約會完﹐會收番我個plan 的正價$138﹐以100m 速度我都唔會主動打電話去叫減價﹐扣埋原本份約﹐我要用多約1年半的﹐1年半可以搬屋﹐可以選擇罰錢﹐好似都係罰$600。

至時咪睇下會不會打電話比我sell 平plan囉。

superay 發表於 2011-2-2 12:17 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-1-31 09:11 PM 發表

我公司之前用傻記Fixed-ip plan﹐居然可以話死機樓﹐由10:00未夠﹐一直死到17:00 才整完﹐這些商業寬頻服務﹐真係比個叻字

再之前又試過壞modem﹐早上通知傻記﹐耍到下午才搵所謂的技術支援call back 教你check modem  ...

我的同事試過打去和記報故障
假日晚上6點幾,佢熱線可以飛左去一個旺角行緊街的職員上,報完問題之後,問佢拿case number,佢就比今日日期加號數就算
例如今日報的case number 會係2011020201
只有師傅自己先有紀錄=.=
當然維修的效率亦都......

AD264 發表於 2011-2-12 06:51 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2011-2-2 12:17 發表

我的同事試過打去和記報故障
假日晚上6點幾,佢熱線可以飛左去一個旺角行緊街的職員上,報完問題之後,問佢拿case number,佢就比今日日期加號數就算
例如今日報的case number 會係2011020201
只有師傅自己先有紀錄=.=
當然維修的效率亦都......

pccw 約維修只需一日通知