hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 「一泡屎引發地域歧視的思考」
開啟左側

「一泡屎引發地域歧視的思考」

thomash 發表於 2011-2-14 14:40 | 顯示全部樓層

廣鐵回應的link已經失效...
pacifichui 發表於 2011-2-14 14:48 | 顯示全部樓層
個教授係唔係賜座男嘅兄弟 - 「廁」座男呀?
Megabus 發表於 2011-2-14 22:30 | 顯示全部樓層
算吧la...所謂大陸教授咪又係不外如是~~~個腦好似塞左咁,一d文化都冇

大家何必動氣...
Anpretext 發表於 2011-2-15 00:34 | 顯示全部樓層

正所謂入鄉隨俗,
自己唔守香港既規則就話比人歧視?
這是甚麼道理

更何況佢係一個大學教授,
應該先了解香港的實際情況再評論吧
ASV50 發表於 2011-2-15 03:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2011-2-15 00:34 發表
正所謂入鄉隨俗,
自己唔守香港既規則就話比人歧視?
這是甚麼道理

更何況佢係一個大學教授,
應該先了解香港的實際情況再評論吧

佢間大學有冇世界排名?

以家連佢一個咁既所謂大學教授都可以講一番咁既說話
真係好難想像中國大陸新一代會接受咩樣既教育,會有點樣既修養
兩個字概括「悲哀」
三個字概括「睇唔起」
四個字概括「被人恥笑」
五個字概括「完全無進步」

就算話係抽水都要咁講
呢件事完全體現到中國人民只有門面工夫做到足,大建設、大繁華
但人民既進步係極微小

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
A240 + 2 完全同意, 有創意

查看全部評分

HY1677 發表於 2011-2-18 17:43 | 顯示全部樓層
話唔定佢係沁尿科教授呢

由辛亥革命到改革開放3X年,大陸人依然都仲係民智未開
正所謂"著住龍袍都唔似太子",中國經濟迅速起飛又如何?中國人既公民意識咪又係低到落地核

講公民意識,強國人有排都未追到其他先進國家,睇下世博亂到點先啦!

話時話,如果佢搭港鐵,會唔會因為係列車到搵唔到廁所而就地解決架!?

053h4 發表於 2011-2-18 18:06 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ASV50 發表於 2011-2-18 19:11 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2011-2-18 18:06 發表
改革開放三十年,係指廣東地區,其他地區九十年代先全面開放

公德唔係一朝一夕就發展得到,呢個差異起碼存在多一段長時間

同意
即使係日本既公民意識/環保意識
其實都已經經過五十年時間,先會有咁既成就

只係以中國人性格
我睇即使過一百年,先有機會有日本咁良好既公民意識
tomtom2015 發表於 2011-2-18 20:54 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2011-2-18 18:06 發表
改革開放三十年,係指廣東地區,其他地區九十年代先全面開放

公德唔係一朝一夕就發展得到,呢個差異起碼存在多一段長時間

同某D香港人講都多餘
最好大陸就一直咁冇文明落去,好讓他們可以恥笑一番,而平衡一下自己因唔抵得中國越來越強的不平衡心理
DIH 發表於 2011-2-18 21:33 | 顯示全部樓層

離題一講,早輪睇到報紙專欄,故意隱去地名,寫一個外國人描述某國人民,
恃住自己經濟繁榮就財大氣粗,有條高鐵、搞過奧運世博就以為自己好巴閉,
但係場內個個前推後擁,入世博淨係睇自己國家個館,唉呢個國家都係冇乜前途......
原來,係講緊1970年的大阪世博。

其實,我諗大約1920-1930年代的中國,雖然軍閥割據、內憂外患,
但整體上中國的傳統文化與西方思想正在穩定融合,當時的人相對上比較好修養。

即使中共建國後,1950年代,中國係窮,但大體上平民都是樸實純真,
只怪當權者禍國殃民,文革後,中國文化在大陸正式死亡,
之後狂谷經濟,人文思想被壓制,六四後變本加厲,淨係識得用錢塞住人把口,
塞下塞下,搞到班人都有晒斯得哥爾摩症。

好似唔係好鐵路呀可。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
tomtom2015 + 1 有趣

查看全部評分