hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 眼鏡(post 左相!!)
開啟左側

眼鏡(post 左相!!)

bus 發表於 2006-1-22 22:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如果係膠鏡片是否有好多種?什麼1.51...1.56...其實點分.大約幾多$$

多謝各板友

bose_hung 發表於 2006-1-23 10:50 | 顯示全部樓層
原帖由 bus 於 2006-1-22 22:31 發表
如果係膠鏡片是否有好多種?什麼1.51...1.56...其實點分.大約幾多$$

多謝各板友

「種」,係有好多,
例如「不反光」、「超薄」、「有色」、「加色」等等……

至於「什麼1.51...1.56...」,
呢D數值就係講塊鏡片有幾「超薄」,
數值越大就越薄,
價錢亦都越貴,
不過小弟都只係聽過呢兩個數值……

以小弟多年戴眼鏡、大約一年配一副眼鏡o既經驗,
近視超過 300 度o既人,
就先至有需要配「超薄」鏡片,
而價錢方面大概係俾多百零蚊左右。

至於「不反光」,
就係話鏡片有加多一「浸」特別物料,
除去由背後透過鏡片反射入眼o既影像,
等你唔會望到有「影」。
小弟現時戴住呢副後備眼鏡,
由於就係冇加「不反光」,
所以如果背光而企的話,
副眼鏡就做埋倒後鏡,
有人要從後偷襲都睇到,
不過望前面o既景物就硬係多o左D「光點」咁……

「有色」,
即係太陽眼鏡,
顏色有得揀,
小弟有副「超」就係連度數,
其他人想借o黎用都唔得……

至於所謂「加色」,
由原理到工序,
其實同做「超」一樣,
只係鏡片上加少少色做「偏光」。
電視劇《謎情家族》中,
黎耀祥飾演o既歐文偉,
所戴o既眼鏡就係喇!
(亦即係圖中呢副:
 http://www.tvb.com/homeinclude/i ... 060123_108169_1.jpg
小弟現時戴住呢副後備眼鏡,
其實就係呢隻鏡,
當年諗住當大陽眼鏡用,
不過唔夠半年就差唔多甩晒色,
好多人都同小弟講:
「唔講都唔覺有色喎……」

順道一問:
小弟之所以戴後備眼鏡,
就係本身副「正規鏡」鏡片點洗都濛查查,
由洗手梘液到洗潔精,
由乾布到新眼鏡布,
拎埋去眼鏡舖用超聲波洗,
鏡片上面都仲係有「浸」油咁,
睇乜都濛查查、化晒,
(小弟年紀尚算細,
 唔係咁快「睇到化」呀嘛~~)
究竟有冇辦法解救?
先謝!
hksf 發表於 2006-1-23 11:03 | 顯示全部樓層
原帖由 bus 於 2006-1-22 22:31 發表

多謝各板友

係唔係refractive index?
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
 樓主| bus 發表於 2006-1-23 22:55 | 顯示全部樓層

好詳細!!
我配左連薄1.67白色(即透明)不反光
加古馳今次新款眼鏡(公價$1290)

佢話古馳眼鏡冇得折....但膠鏡可以平....共收$1700

2500 發表於 2006-1-24 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 bus 於 2006-1-23 22:55 發表
好詳細!!
我配左連薄1.61白色(即透明)不反光
加古馳今次新款眼鏡(公價$1290)

佢話古馳眼鏡冇得折....但膠鏡可以平....共收$1700

"古馳"新款眼鏡共收$1700 ?
如果係今季款佢收得幾貴
係葵芳(近80x果頭)見都係$1200(有找)連普通鏡片
我都有興趣配返副(白+黑色)
kwanjimmy 發表於 2006-1-24 19:27 | 顯示全部樓層
如果各位有讀過Physics,冇錯D數字就係講緊Refractive Index (折射率)
鏡片物料其實分兩種,一種係玻璃,一種係纖維鏡(即係膠片)
而鏡片有1.49,1.51,1.56,1.6,1.67,1.71,1.8,1.9,數字越大鏡就越薄
1.49係普通膠片,而1.8,1.9係玻璃先有,通常上到300度以上就要用到1.6啦
1.8,1.9係俾D成千度近視人戴,如果你得幾十度近視又有大把錢,可以試下同人講要1.8,1.9鏡,不過你唔俾人踢出門口就奇,哈哈

不反光(Multi Coating)係一種加響鏡片上物料,作用係令更多光線可以進入眼球,減少完全反射光線,等你睇野清楚D,如果你個眼鏡成日好似有層油,其實就係同不反光膜有關,係正常現像,除左不反光膜,另外仲有加硬膜(Hard Coat)等等
一般香港賣超薄鏡片(1.6 以上)都一定有不反光膜架啦

而鏡種有好多,例如單光,雙光,三光,漸進,牛眼等等,不過相信大家都係用緊單光鏡,雙光,三光,漸進都係俾有老花人用,其實好多上左年紀巴士大佬都有用緊漸進鏡黎車

樓主| bus 發表於 2006-1-24 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 2500 於 2006-1-24 00:15 發表

"古馳"新款眼鏡共收$1700 ?
如果係今季款佢收得幾貴
係葵芳(近80x果頭)見都係$1200(有找)連普通鏡片
我都有興趣配返副(白+黑色)

我買果款係特別版,冇咩店有....得88,但得1副紅色,冇其他貨都係賣1290
鏡片另加,普通ger1.5收400蚊

而我買果度又係得一副,不過黑色......佢鏡片就用1.67......friday有得取..我再post相比大家look look.

hk4sure 發表於 2006-1-24 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 kwanjimmy 於 2006-1-24 19:27 發表

不反光(Multi Coating)係一種加響鏡片上物料,作用係令更多光線可以進入眼球,減少完全反射光線,等你睇野清楚D...

少少更正,
其實加不反光膜不會令更多光線通過鏡片。

其不反光的原理只是通過控制薄膜的厚度,
令薄膜兩面反射出來的光線會互相干擾抵銷。
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
 樓主| bus 發表於 2006-1-26 21:38 | 顯示全部樓層
4日有得取lu!!黑色,暗花!!
你地覺得dim