hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 今朝港鐵救番我 ...
開啟左側

今朝港鐵救番我 ...

lrv1092 發表於 2011-3-21 20:56 | 顯示全部樓層

當時西鐵綫總站延至紅磡
宣傳過天水圍去紅磡只需30分鐘

當然如果住天北就應留多15分鐘車程去天水圍站
但亦不要忘記等車時間, 走了班輕鐵/巴士+西鐵, 就要等多約15分鐘

(其實我都唔知點解會回帖.....)
不過都係果句, 下次預留多d時間啦
就算搭西鐵, 都好大機會俾接駁去西鐵站既果架車玩殘
坤仔 發表於 2011-3-21 21:36 | 顯示全部樓層
淨係西鐵個程就快
駁腳個程有時同西鐵車程差唔多
mckhgc 發表於 2011-3-21 21:55 | 顯示全部樓層
樓主可否詳細說明:

1.你以甚麼方式「飛去西鐵站」?的士?輕鐵?K巴?
2.「飛去」哪個西鐵站?
3.「around 半個鐘到紅磡,」,所謂「半個鐘」,係指由天水圍北出發起計?抵達西鐵站後起計?還是西鐵列車開動後起計?

謝謝
Anpretext 發表於 2011-3-22 11:22 | 顯示全部樓層

得返7個字我搭的士算, 有時西鐵都未必半個鐘去到紅磡
EH2674 發表於 2011-3-22 12:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2011-3-22 11:22 發表
得返7個字我搭的士算, 有時西鐵都未必半個鐘去到紅磡

大家都係接近遲到既話,我搭西鐵慳返三百蚊好過
強人所難,不可一不可再
andy92 發表於 2011-3-22 12:46 | 顯示全部樓層
老實講,樓主篇野有少少鱔稿既感覺
exspeed 發表於 2011-3-22 17:50 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2011-3-21 15:07 發表
4.收費:鐵路唔一定平過巴士,收費亦非絕對合理,但鐵路收費較巴士簡單又公道。

西鐵 / 東鐵係紅磡 / 尖東去某幾個站既車費好似有 d 唔合理架喎
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
HY1677 發表於 2011-3-22 20:05 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

紅磡搭西鐵去南昌轉東涌線去青衣 ($7.5) 仲平過   尖東搭西鐵去南昌轉東涌線去青衣($8.2)
mckhgc 發表於 2011-3-22 20:24 | 顯示全部樓層
在另一topic,有人話西鐵收費貴過東鐵,對新界西人唔公平;有人話西鐵各方面都比東鐵好,收費比東鐵貴是合理。

我唔打算o係呢度又再開呢個話題,只是想講講,同樓主身在由天水圍,可以籍西鐵半小時內抵達紅磡,如果樓主是身在上水/粉嶺(論同紅磡既距離,其實同天水圍同紅磡距離差不多),靠東鐵又能否半小時內到達紅磡呢?唔好唔記得東鐵南行,碌車係頗為常見(尤其係由接近大學站開始,一直到沙田站期間,如果到火炭係入中間月台的話,火炭前後既碌車情況更嚴重),又隨時有「待避」情況。
HY1677 發表於 2011-3-22 20:40 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

我自己既經歷:
粉嶺<>紅磡要40分鐘或以上(40分鐘係飛車+唔洗避直通車)
30分鐘只可以由粉嶺去到九龍塘