hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) del
開啟左側

del

~誰@359~ 發表於 2006-1-26 17:03 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2006-1-26 00:48 發表
個老人家就算有幾唔0岩,幾無教養都好,
佢的行為,諗法己經定佐型,無乜好方法去改變。
樓主作為一個仍在成長、學習期(至少以樓主的年齡黎睇)的青少年,
理應包容佢呢一點。

我就唔同意你既講法,如果呢個世界真係如你所講咁既話
假若樓主已經唔係o係學習期,咁呢度咁多位板友係咪都應該包容佢一腳申落個阿伯度既行為呢?唔係丫嘛
仲有,法庭又應唔應該因為你呢種諗法,而判o係地鐵放火個阿伯冇罪呢?

雖然我唔同意樓主起飛腳既行為,但係我都理解佢點解要動手囉…

字大只顯得人自大
a396 發表於 2006-1-26 17:19 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-1-26 15:27 發表

我覺得樓主入世未深,應該要教導佢r
唔係下下就要鬧,插,打,但睇黎樓主好似無咩意思
受教

所以對於呢o的唔夠秤, 仲係咁冇家
教o既後生仔o黎講, 我覺得應該要
譴責, 當然我地要好好咁話俾佢知.
不過講完之後如果佢仲係咁依然故
我, 執迷不悔o既話, 到時佢就...
獨派交通迷同政治學人
s3n370 發表於 2006-1-26 17:28 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-1-26 17:03 發表

我就唔同意你既講法,如果呢個世界真係如你所講咁既話
假若樓主已經唔係o係學習期,咁呢度咁多位板友係咪都應該包容佢一腳申落個阿伯度既行為呢?唔係丫嘛
仲有,法庭又應唔應該因為你呢種諗法,而判o係地鐵放 ...

你有沒有看到我寫的“包容”係有條件性的?
既然如此,又如何可以直接將我文中的包容放到你所講的例子上?

再者,在地鐵放火同打尖雖然都係唔0岩,
但係嚴重性有高低之分,又怎可相題並論?

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2006-1-26 17:36 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2006-1-26 17:19 發表

所以對於呢o的唔夠秤, 仲係咁冇家
教o既後生仔o黎講, 我覺得應該要
譴責, 當然我地要好好咁話俾佢知.
不過講完之後如果佢仲係咁依然故
我, 執迷不悔o既話, 到時佢就...
...

當然要好好教導下樓主,
樓主亦都應該要自我反省。

樓主提及到他母親亦都在場,
唔知她對樓主的行為有乜反應?
希望樓主的母親係個懂事理的人,
若果係咁,樓主應該己經受到一定的教訓。

若果唔係的話,恐怕樓主的母親都要一齊受改造...

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
~誰@359~ 發表於 2006-1-26 18:24 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2006-1-26 17:28 發表

你有沒有看到我寫的“包容”係有條件性的?
既然如此,又如何可以直接將我文中的包容放到你所講的例子上?

再者,在地鐵放火同打尖雖然都係唔0岩,
但係嚴重性有高低之分,又怎可相題並論?

但係我都唔認為我地需要去包容呢類食古不化既長者既過錯
而且大家都唔知呢位阿伯究竟有冇讀過書喎

又或者講得近d,d人o係地鐵衝門,唔通後生仔衝就要鬧,長者就要包容咩…
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2006-1-26 18:25 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2006-1-26 17:36 發表

當然要好好教導下樓主,
樓主亦都應該要自我反省。

樓主提及到他母親亦都在場,
唔知她對樓主的行為有乜反應?
希望樓主的母親係個懂事理的人,
若果係咁,樓主應該己經受到一定的教訓。

若果唔係的 ...

佢好似話佢阿媽去左畀錢
字大只顯得人自大
M 發表於 2006-1-26 22:49 | 顯示全部樓層

老人家,絕對是打不得!就算佢點惡都好,後生仔讓一讓
佢好d wor。

老人家打細路固然唔岩,不過響香港呢個社會,打老人家
絕對係好嚴重既事,唔好話會唔會受到法律制裁,周遭既
人一定會睇唔過眼。

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
M 發表於 2006-1-26 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-1-26 18:24 發表

又或者講得近d,d人o係地鐵衝門,唔通後生仔衝就要鬧,長者就要包容咩…

老人家年紀大,冇乜必要都唔好激嬲佢地。

香港向來都係一個注重年齡階級觀念既社會,老人家
打尖衝門,大家咪唯有啞忍。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
norrislaw 發表於 2006-1-26 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-1-26 18:24 發表

包唔包容係喺個心, 樓主一出手就已經唔啱。
不過樓主都好似有舖癮喺街上鬧人, 好似佢上一個case咁:-
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... EAD9%5BEU9513%5D%7E

我係銅鑼灣上車既, 突然,有個老人係度打尖,
我都好嬲啦,又話我唔讓佢喎,咁我都忍到呀,
行車途中,架車開唔係好快,但我唔太鍾意佢快,
佢好大聲咁話左一句:「呢架咩車黎架?咁廢咁慢既!?拎去廢車場好過啦!」
我聽到真係好嬲呀,我答番佢啦:「呢架車係富豪B6空調呀!慢!?你呀!!你話佢廢?你黎做司機啦,睇你點出聲!」 之後佢回番我一句:「你而家咩X野態度呀?」 我費時同佢講

人地講左一句:「呢架咩車黎架?咁廢咁慢既!?拎去廢車場好過啦!」
樓主就咁上心, 仲要話番人地, 拋出一句:「呢架車係富豪B6空調呀!慢!?你呀!!你話佢廢?你黎做司機啦,睇你點出聲!」

你同阿伯講富豪B6, 阿伯梗係唔明啦, 仲要大人地? 阿伯既呢一句係咪真係咁值得佢去咁激動呢?
睇嚟樓主真係要檢討一下自己既情緒同行為。
~誰@359~ 發表於 2006-1-26 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2006-1-26 22:57 發表

包唔包容係喺個心, 樓主一出手就已經唔啱。
不過樓主都好似有舖癮喺街上鬧人, 好似佢上一個case咁:-

我本身都唔覺得樓主做得岩(但係我理解佢點解會咁做)
但係我對於有板友話我地應該包容老人既不當行為,我就不敢苛同啦
字大只顯得人自大