hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞]港鐵將於6月加價2.3%
開啟左側

[新聞]港鐵將於6月加價2.3%

Quanta 發表於 2011-3-25 11:24 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2011-3-25 10:19 發表

係會架,只係你無留意。

通縮時,便利店既商品係會減價,最佳例子莫過於汽水。

至於巴士公司,鐵路公司,更加唔洗講,若果你唔記得回程八折、地鐵既十送一,咁無辦法啦。唔會申請減價,係因為可加可減基制實行至今,從未出現經濟衰 ...

金融海嘯期間, 香港係經歷過經濟衰退的
只係經濟衰退之下, 通漲仍為正數, 所以港鐵一樣照加可也
美國係咁印銀紙 (QE2), 人民幣又係咁創新高
港府死抱聯匯不放, 經濟好壞都唔駛旨意無通漲
ctb8100 發表於 2011-3-25 12:08 | 顯示全部樓層
港鐵是政府持有的上市公司,但性質仍應與其他公營機構差不多,除了為股東賺錢外,社會責任同樣重要。

很奇怪,政府竟然任由港鐵自行加價並從事遺反法例的活動(人達通出賣個人私隱),而全無社會責任或協助政府可言。在現時民怨四起、中央又要求特區政府改善民生的情況下,政府更應以大股東身分下令取消今次加價,才可確保社會穩定。
SSBT 發表於 2011-3-25 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8100 於 2011-3-25 12:08 發表
港鐵是政府持有的上市公司,但性質仍應與其他公營機構差不多,除了為股東賺錢外,社會責任同樣重要。

很奇怪,政府竟然任由港鐵自行加價並從事遺反法例的活動(人達通出賣個人私隱),而全無社會責任或協助政府可言。在現時民怨四 ...
港鐵係有限公司,
八達通亦都係,
理由上係 separate legal entities
點可以混為一談呢?

我認為可加可減價制最大問題就係,
佢個涵盡範圍唔夠大,
例如公司盈利;
另外個機制就係港鐵加價唔駛政府批准…

而家點講都無用,
條法例係當時既議員通過,
佢地真係今天的我打倒昨天的我…
=0=
orange 發表於 2011-3-25 12:55 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2011-3-25 12:45 發表
港鐵係有限公司,
八達通亦都係,
理由上係 separate legal entities
點可以混為一談呢?

佢個涵盡範圍唔夠大,
例如公司盈利;
另外個機制就係港鐵加價唔駛政府批准…

而家點講都無用,
條法例係當時既議員通過,
佢地真係今天的我打倒昨天的我…

d議員自己打自己都唔係今日先發生,還記得早幾年領匯上市嗎
當時d議員話領匯上市改善環境,遲左上市又鬧人阻人發達,結果
今時今日無錯商場係改善環境,但同時引來高租金,少選擇局面

惡魔在細節,幾年前話兩鐵合併帶來甚麼協同效應,減低轉乘費用,
結果咪有加無減

議員只睇短期利益,盲目相信政府可以乜都管到,結果政府對住
d企業咪只係識要求提供優惠
益童學校,全民教育
miklcct 發表於 2011-3-25 13:07 | 顯示全部樓層
可加可減機制可加亦可減,今年計到正數,幾年後可能會計到負數呢。
OtisLeung 發表於 2011-3-25 13:30 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2011-3-25 12:55 發表

惡魔在細節,幾年前話兩鐵合併帶來 ...

所以港鐵咪話你地要"尊重"這個機制囉

無奈好多人都係短視的,
領匯當年這些人只會以為有股票買
商場又會靚D

兩鐵合併, 人們又只看見前地鐵路線轉前九鐵路線有得便宜左,
唔需要出閘再入閘
可加可減機制嗎, 又只看到"可減"兩個字

今天已經有議員建議政府可回購公共事業,
例如港鐵及巴士, 公交收歸"國營", 至多"外判承辦商"而已
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
Kaix 發表於 2011-3-25 14:10 | 顯示全部樓層

原帖由 OtisLeung 於 2011-3-25 13:30 發表
兩鐵合併, 人們又只看見前地鐵路線轉前九鐵路線有得便宜左,
唔需要出閘再入閘
可加可減機制嗎, 又只看到"可減"兩個字

今天已經有議員建議政府可回購公共事業,
例如港鐵及巴士, 公交收歸"國營", 至多"外判承辦商"而已

兩鐵唔合併, 一樣會加價,
唔明點解係要拖兩鐵合併落水,
完全冇邏輯可言

我都支持政府回購公交事業,
公交票價結構全港統一, 只收像徵式票價,
公交資源重新分配, 與港鐵高度重巴士線(如692)將取消
Kaix 發表於 2011-3-25 14:24 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2011-3-25 12:45 發表
佢個涵盡範圍唔夠大,
例如公司盈利

如果公司盈利納入可加可減機制,
到港鐵盈利不濟之時(例如冇樓賣), 咪可以大幅加價??

唔順氣港鐵賺大錢都加價係一回事,
但一時意氣搞到港鐵冇錢賺個陣可以大幅加價,
到時又唔好今天的我打倒昨天的我
Eddie 發表於 2011-3-25 14:26 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2011-3-25 12:55 發表

惡魔在細節,幾年前話兩鐵合併帶來甚麼協同效應,減低轉乘費用,
結果咪有加無減

議員只睇短期利益,盲目相信政府可以乜都管到,結果政府對住
d企業咪只係識要求提供優惠

的確係有減喎
以家大部分要轉乘o既票價比合併前平
Kaix 發表於 2011-3-25 14:48 | 顯示全部樓層

結果咪有加無減

轉乘費用依然係減低左喎

兩鐵冇合併, 轉乘費用冇減之下兩鐵各自加2.05%(2010) & 2.3%(2011);
兩鐵合併, 轉乘費用減左再加2.05%(2010) & 2.3%(2011)

簡單數學, 邊樣唔著數??

當然, 若有人死要假設冇合併, 兩鐵會年年減價/凍價/加少D的話,
我冇野講, 亦請有關人士繼續好夢