hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴82X服務改動
開啟左側

新巴82X服務改動

LP1200 發表於 2011-4-1 20:42 | 顯示全部樓層

原帖由 leungfan 於 2011-4-1 08:18 PM 發表
N8X簡直極品...
由總站起就一路行內街入柴灣... 之後再行柴灣站(都唔知為乜) - -"""  係港澳坐去筲箕灣都成粒鐘.... 邊鬼個咁肯陪你係中環dun到去小西灣- -"
一路行一路dun, dun到乜咁 ...
柴灣站係照顧新翠花園既朋友吧...

N8X我只係坐過一次,
個次咁岩個司機安全駕駛
足足碌左成個鐘由中環返柴灣,仲要比後車過.
Lovey Dovey
brianso198 發表於 2011-4-1 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2011-4-1 20:39 發表

但係咁樣拉N72肯定要加車加(雙向)分段 仲要顧住同N90做相互轉乘
城記未必肯咁做...

*如果拉過少少去船塢里可唔可行?

其實太古如果有總站的話邊度都冇問題,
不過如果想cut N8/N8X是但一條的話,
老實講句N72係需要延長....

不過延長個問題可能仲大...
所以,
而家唔重組好過重組啦...

richardchan1988 發表於 2011-4-1 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 2011-4-1 15:25 發表

棲上已經講左唔係落車方唔方便既問題,
重點係原本等82既人唔會專登入去等車,
因此改左站位會少左人上82X

所以606/682/A12改路搬站絕對係無傷大雅,
但改82X則有可能會得不償失 ...
平心而論 響個度上車去小西灣

82X可以比82/85快到幾多?

82+85+81+106+682+606 (入到柴灣既路線) vs 82X 班次之差距又有幾多

若果黎82先 係咪大部份人都唔上 死等82X?

以上問題 若答案係"對"或者"差好多"的話 我無話可說
但若果係"錯"或者"差不多" 咁82X改渣華道仲可以令回車快D

換句話說 司機多D時間休息

另外 用康山道客源同大酒店客源相比 無可否認 康山客量的確較多
所以咁改法 未必少左客
況且 去小西灣既話 D客無左82X 都係坐82/106等線 除九巴個別時段及地鐵+47M外 都唔會流向其他公交
理論上收入唔會大幅度減少喎
大家講道理者
JN6854 發表於 2011-4-1 22:59 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2011-4-1 22:31 發表
其實太古如果有總站的話邊度都冇問題,
不過如果想cut N8/N8X是但一條的話,
老實講句N72係需要延長....

不過延長個問題可能仲大...
所以,
而家唔重組好過重組啦... ...

太古附近只有祐民街(魚則魚涌)總站
同埋現時N72「實質」只係服務華貴/鴨利洲轉車─北角之間
魚則魚涌一帶住宅一定要轉車『邊都掂唔到』
*呢個等日後有關N72文章再討論

82X改經渣華道0既問題 我沖涼0個陣諗到多少少麻煩/問題
而相關0既可行解決方法係─
1. 81,82,82X,85,A12經渣華道 停廉記同政府合署
隧巴線,77,99,2,2A保留經英皇道
*耀東、筲箕灣留低0係英皇道 柴灣、小西灣行入內街

2. 隧巴線經渣華道 停廉記同政府合署
港島線,A12保留經英皇道
*純綷因為隧巴線落多過上
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
richardchan1988 發表於 2011-4-1 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 LP1200 於 2011-4-1 20:42 發表
柴灣站係照顧新翠花園既朋友吧...

N8X我只係坐過一次,
個次咁岩個司機安全駕駛
足足碌左成個鐘由中環返柴灣,仲要比後車過.
N8X如果唔行電車路慢慢返柴灣

最多都係飛金鐘唔停 再停盧押道
按理灣仔菲林明道以西都係獨市 又係住宅區 唔似金鐘
之後可以學641轉出碼頭 再響清風街出番黎

咁樣會唔會好過而家慢慢碌?
大家講道理者
richardchan1988 發表於 2011-4-1 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2011-4-1 22:59 發表

82X改經渣華道0既問題 我沖涼0個陣諗到多少少麻煩/問題
而相關0既可行解決方法係─
1. 81,82,82X,85,A12經渣華道 停廉記同政府合署
隧巴線,77,99,2,2A保留經英皇道
*耀東、筲箕灣留低0係英皇道 柴灣、小西灣行入內街

2. 隧巴線經渣華道 停廉記同政府合署
港島線,A12保留經英皇道
*純綷因為隧巴線落多過上

若果係十幾年前 呢個方案就相當perfect

因為當年東行仲有19、20、80、88、8號呢D線
點分group 都好難會得失人

但而家東行cut左咁多條線 咁分既話
後生仔記性好 有腳骨力無咩所謂
其他人就難免會不滿

所以小弟針對既只係82X一條線 起碼改左之後
仲有一堆線響番原本地區 又唔係慢好多 價錢相若 班次仲密
咁影響會細D
大家講道理者
JN6854 發表於 2011-4-1 23:26 | 顯示全部樓層

原帖由 richardchan1988 於 2011-4-1 23:05 發表
但而家東行cut左咁多條線 咁分既話
後生仔記性好 有腳骨力無咩所謂
其他人就難免會不滿

所以小弟針 ...

所以我0係諗0既時候主要係睇分區同線0既種類提出兩個方案

齋郁82X的話 會變成柯達大廈至「大酒店」主要落客
北角官小開始上落各半/主要上客
呢個情況下要勁hardsell特快往魚則魚涌/太古坊/康怡(!!!)
*咁真係有可能仲好過而家喎...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
marco31 發表於 2011-4-1 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 leungfan 於 2011-4-1 20:18 發表
N8X簡直極品...
由總站起就一路行內街入柴灣... 之後再行柴灣站(都唔知為乜) - -"""  係港澳坐去筲箕灣都成粒鐘.... 邊鬼個咁肯陪你係中環dun到去小西灣- -"
一路行一路dun, dun到乜咁 ...

N8X一單都唔駛一個鐘

82X其中一個selling point係轉鐵
改入渣華道當然有問題啦

同埋82X行英皇道果兩個站都食唔少客,轉左渣華道應該冇晒人搭
marco31 發表於 2011-4-1 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 richardchan1988 於 2011-4-1 23:00 發表
N8X如果唔行電車路慢慢返柴灣

最多都係飛金鐘唔停 再停盧押道
按理灣仔菲林明道以西都係獨市 又係住宅區 唔似金鐘
之後可以學641轉出碼頭 再響清風街出番黎

咁樣會唔會好過而家慢慢碌? ...

N8X點都係用4架車..你點改快都冇用
40分鐘鬆D已經一單,有幾碌?

82X如果要改的話,唔該搵多幾條應該改既線去改
LAK2 發表於 2011-4-2 00:06 | 顯示全部樓層

原帖由 richardchan1988 於 1-4-2011 10:53 PM 發表
平心而論 響個度上車去小西灣

82X可以比82/85快到幾多?

82+85+81+106+682+606 (入到柴灣既路線) vs 82X 班次之差距又有幾多

若果黎82先 係咪大部份人都唔上 死等82X?

以上問題 若答案係"對"或者"差好多"的話 我 ...

就係因為堆客的確唔會刻意等82X, 所以先唔應該單獨放入渣華道,
同82同站, 無事可以執雞, 82脫班起上黎亦可以救命