hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴37出九龍改經葵芳邨/新都會一段興芳路 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴37出九龍改經葵芳邨/新都會一段興芳路

victorkaho 發表於 2011-5-23 10:29 | 顯示全部樓層

victorkaho 發表於 2011-5-23 10:30 | 顯示全部樓層
Crotone 發表於 2011-5-23 17:41 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

您地大家當係葵青劇院有站的42死GAR?

雖然我都贊成37經新都會..起碼去九龍西車費平D...但九龍城,彩虹都去到..
One Door Closes Another Door Opens
FD5410 發表於 2011-5-23 18:10 | 顯示全部樓層

原帖由 victorkaho 於 2011-5-23 10:29 發表
仲有,我一直認為全個葵盛先至係38應有服務既地區
葵涌邨我完全唔覺得有需要去理,條線都唔係佢地既,爭乜鬼野姐!?
咁多年來,我都唔明點解38番葵芳只係往葵盛先做到,
而出九龍要焗住搭港鐵出,
如果有一個機會可以比38出九龍做埋葵芳,
放棄葵涌邨又有乜所謂姐!?

乜而家有樣野叫『條線唔係佢地』?
即係一條線只係屬於一至兩個地區,其他經過既地區可以不理 ?
如果係咁,請 40 快快趣轉特快,
咩九龍城,石硤尾嗰 d 就唔該行開,因為條 40 唔係佢地既,唔好阻住哂

一條線行過既地區就係要服務佢
除非客量不足,否則都唔應該去隨便 cut 走條線於果一區既分站(有第二條線取代另計)
簡單 d 講,你究竟有冇坐過 38 (at least 朝早)?
而家 38 朝早未到葵興,
葵盛/葵涌邨班返工客已經可以坐滿部 3AD,點樣唔停堆站
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
Ms.Potato 發表於 2011-5-23 20:29 | 顯示全部樓層
原帖由 victorkaho 於 2011-5-23 10:29 發表

我講緊係38可以跟37個模式去做特快特車
即係葵盛去到葵康苑唔郁,之後就跟37既路線去到新都會後上公路
咁咪可以做特快+做到葵芳囉
咁樣葵興同上葵咪交番比38主線去做咪得囉
再唔係你覺得無兜入葵興鐵路站既,
比你兜埋 ...

學你咁話,條線夠唔係葵芳架啦,學人爭乜野啫?

初初38番葵盛都唔經葵芳架,而家你咁講就好似一個客人入咗人地間屋食野,之後仲要訓埋人張床咁。

事實上,我俾你入葵芳,上得比原先多客,去到葵興上葵啲人點上?而家38根本就多客到上唔哂,你俾幾多客佢都無用。
victorkaho 發表於 2011-5-24 10:01 | 顯示全部樓層
張偉沖 發表於 2011-5-24 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2011-5-23 18:10 發表
乜而家有樣野叫『條線唔係佢地』?
即係一條線只係屬於一至兩個地區,其他經過既地區可以不理 ?
如果係咁,請 40 快快趣轉特快,
咩九龍城,石硤尾嗰 d 就唔該行開,因為條 40 唔係佢地既,唔好阻住哂

一條線行過既地區就係要服務佢
除非客量不足,否則都唔應該去隨便 cut 走條線於果一區既分站(有第二條線取代另計)
簡單 d 講,你究竟有冇坐過 38 (at least 朝早)?
而家 38 朝早未到葵興,
葵盛/葵涌邨班返工客已經可以坐滿部 3AD,點樣唔停堆站

40 當然要轉特快,
但唔係 "因為一條線只係屬於一兩個地區, 其他地區唔駛理",
而係現時38 和42C 根本供不應求, 連荃觀紅小加左價都排晒長龍.
足以證明去東九龍的需求係遠遠大過去九龍城, 石硤尾的地方,
係現有的框架底下,
改快40 去舒緩38 和42C 的壓力係最可行的做法.
改快40, 連葵芳出觀塘的黑洞都解決埋,
對巴士公司, 乘客亦是一件好事.

當然,
改快40 係好難,
因為40 做埋流水,
但本身大大條6D 同40 重疊緊.
既然本身有6D, 點解40 仲要落埋去爭食?
只要兩邊延長6D 落藍田和美孚, 食番原40 的流水客; 再加6D 轉乘30X,33A,36A,37,38A,234X 等線,
相信亦可以解決荃灣<->九龍城和荃灣<->石硤尾的問題.
marklam 發表於 2011-5-24 12:18 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2011-5-24 11:31 發表

40 當然要轉特快,
但唔係 "因為一條線只係屬於一兩個地區, 其他地區唔駛理",
而係現時38 和42C 根本供不應求, 連荃觀紅小加左價都排晒長龍.
係現有的框 ...

根本便應當如此。其實九巴當時提議把 40號改特快,只是
區議員唔肯。

我都唔想講班區議員阻頭阻勢(畢竟他們對民主發展有不可抹煞的價值) ,
只是當區議員一味反對的同時,能否想想如何可以做得更好,達致雙贏的
局面。

以40為例,雖然要經六個區議會,而40號線的客源主要是
荃葵<-->石硤尾/九龍城及美孚/長沙灣<--->九龍灣/觀塘

正如#46所言,除了加強6D服務外,也可以提供以下轉乘:

30X/33A/37/38A/234X/238X<-->2A/2B/2F/6D/42,讓荃葵可以合理價錢
往返石硤尾及九龍城(甚至賣大包一點連35A/36B/41A/42A等線與2A/2B/2F/
6D/42轉乘,吸引葵青區議員的支持)

土瓜灣及紅磡方面,也可提供11<---->38/40/42C線(轉乘點於黃大仙中心)

只是......當是發場夢吧!我都想知究竟區議員識唔識運輸政策及居民需求。一味反反反,
40如是,36B如是(公民黨 ),連87A也如是。結果,九巴卻被標籤為「保守」、「有錢唔識搵」、
甚至被譏為「狗巴」,差在沒有話我們沒有對九巴大加鞭撻的人是.....(下刪五千字)

PS.就算日後新創建收購九巴,大抵都會把所有巴士公司名稱統一,連新巴、城巴的名也消失...
咖喱 發表於 2011-5-24 13:35 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2011-5-24 11:31 發表

40 當然要轉特快,
係現有的框 ...

o.t. : 睇到你依個 post 就有o野想講, 2 條線爭食之餘,
就一味鬥疏, 鬥頂閘, 喂, 大佬, 繁時 3 個字先一班車, 有無搞錯呀 ??
又唔係無人搭, 10 分一班我唔鬧呀, 點解全日都要整埋 d 12-15 分一班先 ??
FD5410 發表於 2011-5-24 18:46 | 顯示全部樓層

原帖由 victorkaho 於 2011-5-24 10:01 發表
回44#:
我點會未坐過38!?
至少我知道出九龍葵興同上葵真係好多客
葵盛我絕對都知道有一定既客源,
但係番葵盛我的確見到葵芳都多人落車,
而且亦都有d人係買完野就搭「葵盛三寶」番葵盛
我只不過係從我既觀察而建議38出九龍可以搵三兩班車經葵芳
如果我得罪左葵涌村既乘客,唔好意思,我真係唔知佢地d situation

你點止係只建議 38 搵三兩班車經葵芳
你係覺得應該踢哂條 38 入葵芳而飛起葵涌邨,葵盛北喎

老老實實,如果九巴有資源,
我寧願佢做返好條 38 ,
唔好『十個煲九個蓋』,本身d野都搞唔好仲去搞多個葵芳...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)