hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 沙田廠多線更換掛牌車消息
開啟左側

沙田廠多線更換掛牌車消息

da93 發表於 2011-5-23 19:05 | 顯示全部樓層

回復 100# 的帖子

可以同你講,
係,
如果唔影響佢既派車模式既話,
咁好簡單,
黎個大還原

新車我唔要,
乜野車係09年3月1日後調入大廠既,
唔該,
返番上水廠,
新單層你沙田廠有用既就欏去啦,
鍾意既俾番堆十米龍仔用番,
得唔得丫?

你唔好呢度欏人野,
轉頭就話我資源冇多到,
做唔到野

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
LE9821@75K + 1 評論恰當

查看全部評分

ks7537 發表於 2011-5-23 19:34 | 顯示全部樓層

回復 101# 的帖子

我冇異議呀, 反正我唔係住 MOS 連 89D 既野都可以俾人 tag 做既得利益者,
不過得唔得, 你要打 27454466 問下, 或者搵區議員幫幫手
我個人意見就冇咩所謂, 反正都係貼住沙廠個 S Logo,
你話成個沙廠地頭包括埔水我都係既得利益者我會受囉

不過大埔上水既朋友, 似乎你地既目標未係最一致,
上頁先有人話唔好再送龍仔入去埔/水, 你又話唔要單層, 「鍾意既俾番堆十米龍仔用番」,
你又話新車唔要, 一陣可能又有人話點解 271 線王冇 AVBWU

最好有共識先寫信俾區議員啦, 如果唔係一陣沙廠又俾人話啦

KC7911
da93 發表於 2011-5-23 20:11 | 顯示全部樓層
原帖由 ks7537 於 2011-5-23 19:34 發表
我冇異議呀, 反正我唔係住 MOS 連 89D 既野都可以俾人 tag 做既得利益者,
不過得唔得, 你要打 27454466 問下, 或者搵區議員幫幫手
我個人意見就冇咩所謂, 反正都係貼住沙廠個 S Logo,
你話成個沙廠地頭包括埔水我都 ...

到時唔係你有異議,
係派車果班都企晌度

根本一早要搵議員出聲,
唔係話新唔新車既問題,
而係堆吐公大線怎住出3+2龍仔,
人又裝得唔係多,
車廂環境又狹窄,
咁點解唔去嘈?
(此亦適用於各廠同等情況既路線度)
ML3941 發表於 2011-5-23 20:11 | 顯示全部樓層

奇怪點解歐四歐五車,唔係應該優先俾途經低排放區的路線(唔計B1)

唔通觀塘道都係低排放地區?
ks7537 發表於 2011-5-23 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2011-5-23 20:11 發表

到時唔係你有異議,
係派車果班都企晌度

根本一早要搵議員出聲,
唔係話新唔新車既問題,
而係堆吐公大線怎住出3+2龍仔,
人又裝得唔係多,
車廂環境又狹窄,
咁點解唔去嘈?
(此亦適用於各廠同等情況既路線度) ...

即係點, 你講完你個建議, 又話派車個班會企左響道 ?

我一路個幾篇文講緊都係沙廠有新車, 同沙廠分 D 新車去邊,
點解唔係新唔新車既問題 ?

如果你覺得要搵區議員, 就去做啦, 成日話沙廠點點點唔好,
唔向有關方面俾意見, 情況唔會改善架喎
KC7911
da93 發表於 2011-5-23 20:48 | 顯示全部樓層
原帖由 ks7537 於 2011-5-23 20:42 發表

即係點, 你講完你個建議, 又話派車個班會企左響道 ?

我一路個幾篇文講緊都係沙廠有新車, 同沙廠分 D 新車去邊,
點解唔係新唔新車既問題 ?

如果你覺得要搵區議員, 就去做啦, 成日話沙廠點點點唔好,
唔向有關方面俾 ...

你只係需要答我一個問題,
以前做落既係咪而家都要咁做?

以前我話知你條87D一個月換一次車,
而家你明知自己接多間廠黎做,
資源冇多到既情況下仲用番呢套concept做野我就一定唔接受

自己資源冇多到,
你欏人資源呢D點計?
你唔可以當睇唔到囉淨係想講,
如果佢有種既,
咪將原屬上水廠堆車放番返去上水,
自己用堆AVBWU黎填番堆車囉~

資源冇多到,
係你講既,
我要講既,
只係話好多野唔能夠返轉頭,
仲走黎用以前果套黎支持條87D 89D點樣換車,
冇意思架..

我講既係唔係新車問題,
係講緊唔好諗到上水大埔班人真係咁恨新車,
換過角度諗,
當自己果區一出士啤車就係加四龍仔既時候,
換轉你係佢,
你會唔會想佢入番堆新車返黎填窿,
一架新車,
上牌,
甩自己區D車再用番自己區D線,
呢D要求問心係咪咁過份?

FY8389 發表於 2011-5-23 21:11 | 顯示全部樓層

九龍灣廠 VS 將軍澳廠
屯門廠 VS 元朗廠

希望各位明白我想講咩....
生命熱線。2382 0000
Gary_B 發表於 2011-5-23 21:23 | 顯示全部樓層
原帖由 FY8389 於 2011-5-23 21:11 發表
九龍灣廠 VS 將軍澳廠
屯門廠 VS 元朗廠

希望各位明白我想講咩....

天下烏鴉一樣黑  
am i correct?
ks7537 發表於 2011-5-23 21:31 | 顯示全部樓層

回復 106# 的帖子

我又唔係沙廠派更, 我既答案係唔係咁又點,
我唔覺得我「需要」去答你, 亦唔見得我既答案幫到你, 你質問我都冇用

如果你覺得以前做落既, 而家唔需要咁做,
咁你係 B3 個邊數晒 90 年代大埔分到幾多新車有咩用呢
當年既冷馬有幾多部呀, 加冷/全冷都係用新車多,
再者你所講既 74X/75X 全冷, 大隧全冷個期沙廠好多線有新車 e.g. 82X, 89X, etc
我又唔見得沙廠真係你所講咁差

邊堆車去邊堆線, 我冇興趣去理, 亦唔想同你詳細討論
我由頭到尾都係想講, 87D/89D 等有新車係合乎一貫做法,
你可能覺得咁樣沙廠係「唔岩」, 不過我覺得咁樣係「冇錯」,
希望你知道兩者既分別, 至於你唔認同我既睇法, 我知道亦了解, 不過我都幫唔到你,
你咁睇唔過眼學你話齋, 去搵區議員啦

KC7911
ATE24 發表於 2011-5-23 21:34 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2011-5-23 21:23 發表

天下烏鴉一樣黑  
am i correct?

起碼我唔覺得屯門廠 le 隻烏鴉真係咁黑
公器公用 香港早要有品