hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 海濱廣場
開啟左側

海濱廣場

hkaiw 發表於 2011-5-28 19:36 | 顯示全部樓層

原帖由 andy92 於 2011-5-28 16:35 發表
因為海濱廣場係新世界管理
新世界攪商場一向都麻麻

連「旗艦商場」的新世界中心也愈攪愈差,跟著便拆卸重建便知道,如果與其他商場相比,新世界中心的人流簡真是很差,百貨公司由東急到新世界百貨也是差不多;另外沒有記錯的話,翻新前的商場燈光是較昏暗。

至於1997年落成的「名店城」就與「死城」無異,「名店城」後來改為主題公園小熊國,但是最終因為人流極低最終都是結業收場;而後來崇光百貨進駐後,人流稍為改善,不過與銅鑼灣總店相比,就似乎仍然有一段距離。
喵...
 樓主| DA78 發表於 2011-5-28 21:07 | 顯示全部樓層
荃灣仲有一個「死城」:灣景廣場
恆基啲商場物業好似E個最死.
OTIS401 發表於 2011-5-28 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 DA78 於 2011-5-28 21:07 發表
荃灣仲有一個「死城」:灣景廣場
恆基啲商場物業好似E個最死.

仲有絕對唔可以唔提的如心廣場...
martin2000 發表於 2011-5-28 23:13 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 28-5-2011 21:40 發表

仲有絕對唔可以唔提的如心廣場...

都唔明點解如心廣場可以有咁多吉鋪, 明明喺荃新天地1同2期中間, 上面仲有酒店加寫字樓, 人流應該唔差, 擺到明就係無心做

至於灣景廣場, 無天橋接駁去荃灣廣場應該係最失敗嘅地方, 當年無咗家樂福都已經得返半條命, 後來連酒樓同百佳都無埋, 根本就唔會有人行過去, 最快都要等荃灣西五區起好先有機會翻身
另外, 海灣/海濱一帶都唔係無機會做旺, 只不過可能要等到荃灣西五、六、七區都起好, 再假如所有上蓋物業都有完善行人系統接駁, 咁先會有可能翻身
話時話, 遲d珠海搬走埋, 睇來海濱只會更靜, 商場都可以順便close埋六樓
不過, 我反而覺得最無前途係愉景新城, 佢最多都係耐唔耐搞大型活動先引到人去~
238X 發表於 2011-5-29 13:49 | 顯示全部樓層
原帖由 WING93 於 28/5/2011 15:42 發表

最特別莫過於教統局同婚姻註冊處都搬埋入黎
後於2000年左右先搬走

成個入境處、婚姻註冊處係 2000 年暫用海灣,
至 2003 年租約完結後搬走,

教統局好似之後先嚟,再用到大約 2005/6 年
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
OTIS401 發表於 2011-5-29 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 martin2000 於 2011-5-28 23:13 發表

都唔明點解如心廣場可以有咁多吉鋪, 明明喺荃新天地1同2期中間, 上面仲有酒店加寫字樓, 人流應該唔差, 擺到明就係無心做

至於灣景廣場, 無天橋接駁去荃灣廣場應該係最失敗嘅地方, 當年無咗家樂福都已經得返半條命 ...

荃灣海旁的商場,基本上除了荃新天地和荃灣廣場外
個個都就黎死得咁滯...

灣景本來有大型超市,最後執哂玩完
如心就只係個華懋唔識做,加上鋪位不集中,通道太靜
荃新2期其實都死死地...好似已經冇咩鋪好開咁
238X 發表於 2011-5-29 14:18 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 29/5/2011 14:08 發表

荃新2期其實都死死地...好似已經冇咩鋪好開咁 ...

如心條通道靜,係因為由荃灣公園嗰邊去荃新天地,
地面過馬路仲快... 除非政府強行封閉禾笛街盞紅綠燈,
迫人上去囉... (當然啦,咁到時 D 人又話地產霸權架啦 )

又或者如果巴士總站同埋荃灣公園有入口直接上去商場,
應該會好 D...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
andy92 發表於 2011-5-29 16:00 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2011-5-29 14:08 發表

荃灣海旁的商場,基本上除了荃新天地和荃灣廣場外
個個都就黎死得咁滯...

灣景本來有大型超市,最後執哂玩完
荃新2期其實都死死地...好似已經冇咩鋪好開咁 ...

灣景廣場而家轉型做傢私店為主,力撼荃灣廣場 5/F
已經唔算死城,最可惜只係同 IKEA 傾唔掂 ...

如心我唔望佢會有咩特色商店
因為華懋攪商場都係一般
只係 1/F 果層先最多租戶
交通銀行將會開設分行
至於其他層數真係 ...

荃新2 老實講,除左戲院外吸引力係零
果幾間電器舖附近眾安街、荃灣廣場都有分店
唔需要特登老遠去,食肆無咩特別
先施百貨細到 5 分鐘已經行完

AVD1 發表於 2011-5-29 16:19 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2011-5-29 16:00 發表

灣景廣場而家轉型做傢私店為主,力撼荃灣廣場 5/F
已經唔算死城,最可惜只係同 IKEA 傾唔掂 ...

如心我唔望佢會有咩特色商店
因為華懋攪商場都係一般
只係 1/F 果層先最多租戶
交通銀行將會開設分行
至於其他層數 ...

如心廣場當年話引百貨公司入去開店,
本來話要引 Sogo, 之後又話要日本百貨店,
到而家又係得個吉
LJ7006 = MF5119 = AVD1
WM 發表於 2011-5-29 16:41 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2011-5-29 16:19 發表

如心廣場當年話引百貨公司入去開店,
本來話要引 Sogo, 之後又話要日本百貨店,
到而家又係得個吉

如心廣場搞成而家咁唔知係咪同龔如心過身有關
話哂當年華懋買到而家如心塊地個陣
講過話落成後既如心廣場將會係全港最高既大廈
但係俾政府以地段正值飛機航道ban左

呢個都未係重點
幢大廈叫得如心廣場就自然係以華懋主席龔如心做代表
但係當時如心廣場未正式開幕龔如心就過左身
代表人物都去左,之後華懋就好似取消左如心廣場個開幕禮