hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 新年假期盲毛特別多﹗
開啟左側

新年假期盲毛特別多﹗

FX8173 發表於 2006-1-31 01:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說,自年廿八起,連續幾日都全日用車,渣到出街,發覺街上o既車比平時多o左,可能係新年o既關係啦﹗大家出去購物同拜年,就係呢幾日,起到以下幾單盲毛事件︰

1)年廿八,朝早返到公司附近,o係彩虹村迴旋處隔離個燈口,前面正值紅燈,有架黑色 323 同我一齊慢駛到車龍隊尾排隊佢排慢線,我排二線。之後,左轉去迴轉處同巴士站o既左轉紅綠燈轉為綠色,慢線由於可以左轉同直去o既關係,左轉o既巴士就如魚貫水咁全部轉左,而架 323 亦慢慢去前駛到停車線前,當時直去及右轉o既紅綠燈仲係紅色o既。正當大家都以為架 323 會停車o既時候,佢就理都唔理,以為直去燈都轉埋綠色,成架車標出去﹗此時,一架的士由迴旋處駛出,預備右轉上天橋往斧山方向,好彩架的士收制收得快,如果唔係架 323 就會俾人攔腰撞埋去;

2)年廿九晚,車完女朋友返屋企,又行返大老山返屋企,o係太子道西右U-turn轉上大老山後,前面塞車。我自問係一個無乜耐性o既人,所以偷雞行o左路肩去前面打尖﹗去到前面,有個女人渣住架 Benz A-class,見我咁插入去,佢就讓我入啦,但係我無入,讓o左佢先,o係佢後面架的士前入,點之行前多少少,入o左隧道無耐,架 A-class 可能見因為塞車,快線行車非常疏落,竟然由慢綠 cut 雙白線入o左快線;

3)年初一,一早出o左觀塘,之後返馬鞍山,返去o既時候,去到啟業出面,正當我靠左線預備左轉上大老山隧道支路之際,有架 HONDA EF 竟然o係第四線越過 N 條雙白線直飛入支路路口﹗o係我前面架紅 Van 都因此而急煞;

4)年初二晚,去完元朗,車返我女朋友返屋企,行大欖隧道經汀九出九龍。未到大欖收費廣場時,見到有架 Benz ML-Class 高速 (當時我行緊105 km/h,佢仲行得快過我) 由中線以直線行入慢線,再以相同車速駛入路肩,之後無耐又走返出慢線,再出返中線,又入返慢線同路肩,如事者都有三次咁多,都唔知係唔係渣車果個恰緊眼瞓;

5)呢單就火滾o野﹗又係年初二晚,差唔我返到屋企樓下泊車,沿西沙路向馬鞍山市中心方向行去到聽濤雅苑路口時,有架超載 (連司機七人,後座三大兩小,前面一個大人) o既紅色的士睇都唔睇,就由聽濤雅苑路口標出o黎﹗我即刻急煞、響安兼閃高燈﹗架的士見狀即刻急停,但係當時佢架車已經出o左路口,左轉o左西沙路,停o左o係慢線度﹗於是我就入中線過o左佢,再入返慢線﹗我爬頭過佢時,見的士佬口中『念念有詞』,我就明有心玩佢,入慢線後o係佢前面頂住佢,以30km/h行車,佢 cut 線,我又跟住 cut,頂o係佢前面,佢想快,我就再慢 D﹗佢閃過我高燈,我就係唔行開俾佢﹗足足行o左成分鐘先到頌安村路口﹗

新年渣車真係要萬二分小心,如果唔係因為呢 D 盲毛而搞到要開年,咁就無謂啦﹗

*不過話時話,今年 Double Parking o既情況無早幾年咁勁,唔知係唔係有關方面做多o左o野呢?﹗

EH8842 發表於 2006-1-31 11:47 | 顯示全部樓層
屯門公路, 我部車72km/h, 行緊快線, 俾前面部camry 頂住, 隔離中線一部AE100 (LX 車牌)阻住, 後面一部不知名物體係咁頂住, 局收到50幾, 拖落三波, 打燈連抽兩條線咁去。咖啡灣至掃管芴一段暗斜入彎前狂啋brake..

汀九橋 (出九龍方向) 青馬橋交匯處 要收到50幾出 (平時三號幹線繸道內行65km/h, 出隧道過線又唔打燈...........

前晚由觀塘飛龍翔道番去, 又係D慢車頂住條快線, 對頭線在筆架山花園左轉反咗部唔知甚麼車 (我唔會收慢八卦影響交通)

太多唔係Holiday Driver, 係 -40度凍櫃攞出來的 CNY Driver, 仲危險。各位朋友, 呢幾日小心D
Dolphin 發表於 2006-1-31 13:02 | 顯示全部樓層
我尋日由觀塘繞道入沙田,近彩虹行緊中線,快線有一物體過左我,去到彩虹上蓋尾突然由最右抽去最左,
當時左線有車,嚇到要急剎.我係佢十幾個車位後好似睇戲咁,一額汗...

另一劑,我左邊有部ES300, 睇住前面條線二收一都仲係要保持住係我左邊盲區,唔快又唔慢,我打晒左燈佢都無動於衷...

前日在天水圍,我在中線轉一個右彎,那個路口三條線都可以轉右,左邊係部城記,出口好闊又有輕鐵軌,我一路轉一路睇下在出口邊條
線出,轉彎中的城記越來越近,我左邊差 d high 左埋去... 唉..... 都係自己唔小心.

EH8842 發表於 2006-1-31 13:52 | 顯示全部樓層

剛剛想到多單 (唔好話我灌水)

都係前晚, 去到呈翔道盈暉臺彎位落三號仔, 過完橋底, 一部Harrier由右線去碼頭, 突然急剎抽左, 我前面部的士差D到, 我就一早收咗, 好彩後面部車距離遠, 唔係就開年
ad63 發表於 2006-1-31 19:14 | 顯示全部樓層
昨晚(年初二晚)坐HJ7748(AV272)@270A由上水返家,入獅隧後跟住部ECHO..部ECHO居然在管道內行50..
跟住落浸會時部ECHO仲痴..以為佢行橋落窩打老道誰不知佢連燈也不打急剎抽左落浸會,好彩架AV收得切..
yoyotown 發表於 2006-1-31 23:56 | 顯示全部樓層

回覆 #1 FX8173 的文章

年廿八在太子道都都見/遇到四單意外.

一) 我坐架紅頂去美孚, 當日太子道車多兼落住雨, 自己坐架車要由慢線抽出快線,
就係 cut 線時車尾 high 到架中型貨車隻左鏡, "拍"一聲, 初時小巴佬都唔知"high" 到
野, 駛前左幾個車位先停低, 架中車就一直停o係度, 一路冇落過車, 個小巴佬落車
幫佢校返隻鏡就了事.

二)前多五百米左右, 有架 EK 從左面插架紅頂, 唔知係咪架紅頂唔讓, 攔腰隊落架
EK 個尾門度

三)再前多五百米入基堤道前, 架 NZE121 打橫o係太子道, 泵把, 鬼面罩, 頭燈一
地都係, 前面有架綠頂有警察在車上做野. 唔係好明架 NZE121 點樣可以炒到咁傷.

四)在前殼牌油站有架哈仔同架3.3同樣有警察做野, 估計係第四宗事故.

所以落雨渣車要小心, 大節前同樣要小心.
komodo 發表於 2006-2-3 10:26 | 顯示全部樓層

年初一都見一單,將軍澳隧道公路落斜,有架323打好耐燈都唔敢過快線。臨到寶順路支路時,得大半個車位都夾硬cut過去快線,隨後幾架車要怒dup。應過時又唔過,唔應過時就勇猛得滯。好心佢啦,成車都係人有老又有嫩,好危險架。

其實呢班業餘司機都係車主,手車好似比新牌還不如。
jasonhei 發表於 2006-2-3 13:35 | 顯示全部樓層
我呢排都試過見到呢d 盲毛.....
我通常會閃佢一野, 通常都識拿拿臨cut ge, 如果唔係咪加快個閃ge 速度. 然後比油過佢...
eg8739 發表於 2006-2-3 15:03 | 顯示全部樓層
香港好多呢d sunday driver/魯莽driver..
我對佢地既駕方法就係.......體諒,大方,原諒
(我自己係因應路面情況而決定車速 盡量唔會超速多過20km/h)
由佢慢慢行 跟住佢都無所謂
絕對唔會因為佢地d"行為"而"魯莽駕駛"/"發脾氣"

因為唔值得 同埋渣車我覺得心情唔好 好危險............
所以我渣車係"平常心"黎渣 就算比人好貼咁cut線/路口唔讓/夾硬轉線 都由得佢 無謂因為人地既錯而自己嬲

*有時d人好快係我隔離經過 去到前邊燈位/塞車停低..我慢慢行又係果度停
我停果時望望佢,,果種滿足感真係呀.....(心諗 死蠢 開咁快咪又等埋我 哈哈哈)
EH8842 發表於 2006-2-4 18:52 | 顯示全部樓層

原帖由 eg8739 於 2006-2-3 15:03 發表
香港好多呢d sunday driver/魯莽driver..
我對佢地既駕方法就係.......體諒,大方,原諒
(我自己係因應路面情況而決定車速 盡量唔會超速多過20km/h)
由佢慢慢行 跟住佢都無所謂
絕對唔會因為佢地d"行為&qu ...

問題係, 呢班司機根本唔知自己手車的問題所在, 更不明對其他車輛構成危險。