hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 影響巴士車務運作, 真不該-2011-05-17 九巴8P上 ...
開啟左側

影響巴士車務運作, 真不該-2011-05-17 九巴8P上

關閉 [複製鏈接]
leslie 發表於 2011-6-2 13:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本來都唔想POST上來, 不過見B版又沒有邊版岩貼, 唯有上N版

2011-05-17下午接近16:00, 本人在海逸登上了一台九巴8P(HW7486)往尖沙咀, 在大環道東博出紅磡道時, 巴士突然在起步後停下,之後再駛了在旁邊停車,感覺到司機打開了門,跟著我就聽到一些爭吵聲,看見車長與4名手持相機的少年爭吵. 當時我在上層, 立即拿起了相機拍下去.

後來過了幾分鐘, 車長上車開了, 我見那班青年之一更向巴士方向舉中指.

之後我就由上層行了到樓下, 看看甚麼事. 車長表示, 已經連續2天有人在該位置放置雪榚筒, 阻礙巴士轉彎, 2次都見呢班青年係度, 懷疑與之有關. 車長到黃埔後, 立即向站頭匯報, 又攪了幾分鐘. 我就懷疑果幾個少年會再騷擾司機, 故立即拿了VIEW CAM向街外拍攝及問車上當時坐下層的乘客, 以留下證據. 如我所料, 果班少年的確站了在德康街手指指.

我同車長講, 如果有人因此事投訴他, 要找證人我願做證. 估不到的是, 昨天收到車長電話, 懷疑果幾個青年中的2人走了去九巴投訴, 大家認為, 除了作證, 我應唔應該去報警懷疑有人阻礙路面? 反正有關人士的聯絡方法已在巴士公司手上, 警方要查, 應該好易. 還有, 大家想唔想睇片?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Dennis34 + 1 值得討論的事件,多謝您的分享. 而本人認為 ...

查看全部評分

L. Chan - 我們堅持才有希望!
DIH 發表於 2011-6-2 14:06 | 顯示全部樓層
如果你不介意,而又有相關證據,報警會是可行辦法。
不過,這些行為唔會判得重,知道有人報警後那些青年會唔會對車長不利?
這不是不報警的理由,而是你可能要給車長有個心理準備,
即使唔報警,你手上的證據對車長面對公司查問時都有幫助,九記是一間以客為先的公司。

我就唔想睇片,這個社會怨氣已經夠多,我唔想再睇人爭執。
當然你有自由選擇放唔放上網、貼唔貼link。

我奇怪的是,佢地擺雪糕筒阻巴士有咩用?條線又唔會改走。
kay 發表於 2011-6-2 14:27 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-6-2 14:06 發表
不過,這些行為唔會判得重,知道有人報警後那些青年會唔會對車長不利?
即使唔報警,你手上的證據對車長面對公司查問時都 ...

樓主講左阻住轉彎

都唔明點解d人做埋d損人不利己既野
人地都係搵三餐,仲可能要照顧家庭..

唔好以為一兩個投訴、投訴不成立就少事

係比人投訴就比人投訴,個司機唔多唔少都有損失...

樓主只能夠證明投訴不成立,但司機個底花左就真係多多錢都賠唔到.....
世界很簡單 人類很複雜
da54 發表於 2011-6-2 14:43 | 顯示全部樓層

擺雪糕筒可以令巴士被逼係某些 lane 上行走,
從而令巴士有更好的角度,影相更靚。
偶然都會有巴敗咁樣做。

近日 Facebook 內已經流傳不同巴敗利用各種不合情理的方法去干預巴士運作,
從而影到心目中的巴士相,而影唔到相就會責難司機/站長等.....
而消息亦可能已傳到巴士公司內部,小弟奉勸有關人士唔好咁過份....

P.S. 係 HW7486,唔係 7468.... 搞到我 search 唔到...
部車原來係星堤全車身廣告,怪不得成為「獵物」

至於你們信不信?反正我信了
 樓主| leslie 發表於 2011-6-2 15:59 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-6-2 14:06 發表
即使唔報警,你手上的證據對車長面對公司查問時都 ...

其實係邊班人做, 已經心裡有數, 私底下有關人等更透過第三者向我要求拿片, 我同那位第三者講, 他們不撤回投訴,就網上見啦(除了ITALK,不排除放上高登), 如果撤回, 大家當無事發生過.

係呢度,俾個最後呼籲果幾位少年, 還不收手(向九巴撤回投訴), 不要怪我好了~尊容一定會在各大討論區曝光(我已經唔擺見樣果張上來架啦)!

(呢單野, 初步都同警方西九交通部朋友提過)

評分

參與人數 3aPower +3 收起 理由
DW8306 + 1 支持企硬
HB00610 + 1 支持你對呢d敗類的強硬行徑
kay + 1 支持閣下企硬,要求收回投訴立場 ...

查看全部評分

L. Chan - 我們堅持才有希望!
NH9684 發表於 2011-6-2 20:11 | 顯示全部樓層
干預巴士行車(係唔係影相都好) 真係影響到行車安全 假如個司機因為避開佢地既雪糕筒而撞車 無論有冇人受傷 都要報警 建議樓主除左放上網之外 放埋上報紙 等更多人知道佢地既惡行

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Dennis34 + 1 同意,絕對同意! 做壞事的始終要付出代價,個 ...

查看全部評分

HY1677 發表於 2011-6-2 20:41 | 顯示全部樓層

之前KZ9022@76S,一樣有巴迷擺雪榚筒,搞到架車要行中線轉右,方便佢影
呢位巴迷咪就係呢度某位U廠歐三KR牌AP囉
Dennis34 發表於 2011-6-2 22:32 | 顯示全部樓層

對害群之馬要企硬!

本人認為把此事公開係最佳的選擇,對嗰啲視社會法律如無物嘅敗類要企硬!
不論該干人等有否撤回投訴,公開片段予公眾與傳媒體才能阻嚇到害群之馬.
而且,該干人等試圖要樓主交出片段更証明佢哋不知是非黑白,想逃避責任.
對佢哋一定要企硬至可以收阻嚇作用!

大聲夾惡唔係大曬,唔係大聲夾惡就可以做危害安全阻礙公眾嘅壞事!
影巴士就影巴士,唔好做埋啲如同流氓嘅行為.
依靠旁門左道嘅人根本無實力,最終只會一事無成.

更重要嘅係如果縱容害群之馬不斷做出危害公眾嘅行為,恐怕遲早出事.
千萬不要到有其他人因類似嘅事而受害至行動.

LY7309 發表於 2011-6-2 23:46 | 顯示全部樓層
我又唔明點解樓主一開始就要針對住果幾位巴士迷
唔通人地手持相機就一定係佢地做?
如果照版友咁講擺個雪糕筒係為左影得靚d咁點解樓主又會話連續見到該幾位人仕出現呢?
唔通同一個位要影咁多次?
仲有其實樓主有無實質證據證明係佢地做
如果無的話我真係覺得哩篇似抽水post lor
仲話報警 唔好浪費警力啦唔該
* "唔係話幫其中一方,只作客觀回應"

ps 其實樓主話 用公開幾位人兄樣貌黎作為撤消對該位車長投訴的條件 算唔算係恐嚇呢?

pklaw 發表於 2011-6-3 00:14 | 顯示全部樓層

原帖由 LY7309 於 2011-6-2 23:46 發表
我又唔明點解樓主一開始就要針對住果幾位巴士迷
唔通人地手持相機就一定係佢地做?
如果照版友咁講擺個雪糕筒係為左影得靚d咁點解樓主又會話連續見到該幾位人仕出現呢?
唔通同一個位要影咁多次?
仲有其實樓主有 ...

敢問LY7309兄,你又何解覺得樓主是針對那班人呢?雖然係無實質証人/據係佢哋做、但係如果唔係做過心虛的話,
那為何需要透過第三者要求交出片段、還要惡人先告狀呀?再說、車長也只是覺得佢地同件事有關啫、不算針對吧。

我認為光明正大冇做過嘅、怕什麼他人影自己?

評分

參與人數 4aPower +4 收起 理由
HB00610 + 1 講得好~~!
kay + 1 講得好
頭文字TRIDENT + 1 can not agree more
Dennis34 + 1 合理推斷, 啲人若係無做又何而需要樓主交片 ...

查看全部評分