hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有無朋友上月in 過 MTR - SA
開啟左側

有無朋友上月in 過 MTR - SA

HT2758 發表於 2011-6-2 14:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

請問有無朋友上個月(5月份) interview Station Assistant (SA) 依個位?

In過既你地有消息未呢?
等左就黎成個月都無消息, in果時個interviewer 講到一定請我地咁..
會唔會no news 居多..
Thanks~

superay 發表於 2011-6-2 14:37 | 顯示全部樓層
以前試過見MTR的Jobs
會有落選Email比返見唔成的人
JA5674 發表於 2011-6-2 15:27 | 顯示全部樓層
以我所知..
Full time in唔成就會有e-mail..
SA就好似冇..

有錯請指正..
九廣鐵路100周年
tsoikc 發表於 2011-6-2 15:38 | 顯示全部樓層

我個陣考列車車長, 佢會話如果唔成功會send email比你. 如果ok好似話
會用電話通知.  如果唔得, 佢send比你封email係大約禁寫:

Dear Applicant,

Thank you for the time you have spent with us in the recruitment exercise for the subject position.   

While we were impressed with your credentials, we regret to advise you that your application has not been successful......

不過樓主如果真係擔心, 可以打電話問下MTR的HR大約幾時知得同唔得.
anyway, 祝你成功.
用電時請注意安全!
 樓主| HT2758 發表於 2011-6-2 18:42 | 顯示全部樓層
謝各位版友回覆。
本來諗住打電話去問問,但怕阻到港鐵有關既同事,最後都係無打。
(其實都見左就黎一個月,咁耐都未覆,港鐵既HR DEP. 做野都...)
|_arco 發表於 2011-6-2 18:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
busfunfun 發表於 2011-6-2 20:47 | 顯示全部樓層

原帖由 HT2758 於 2011-6-2 18:42 發表
謝各位版友回覆。
本來諗住打電話去問問,但怕阻到港鐵有關既同事,最後都係無打。
(其實都見左就黎一個月,咁耐都未覆,港鐵既HR DEP. 做野都...) ...

等左近一個月都冇消息,已經係一個好好ge回覆啦
 樓主| HT2758 發表於 2011-6-2 21:08 | 顯示全部樓層
師兄,佢果時同我地IN果陣成GROUP人講未定training 既日子, 定左會再打俾大家.,
我都想打返去HR Department, 但好可惜打到去MTR Reception,講哂詳細情形,唔肯連去HR 果邊.
kkksir 發表於 2011-6-2 21:39 | 顯示全部樓層
原帖由 |_arco 於 2011-6-2 18:50 發表
SA嘅話呢,係臨時職員,見得佢滿意佢就會即刻同你講會請,叫你填埋咩時間可以上班
之後叫你嚟Training,或者等信自己去咩車站SCR 報到

其實SA interview 要求都係好低,基本上傾得中英文就ok無問題
你喜歡嘅可以打番上8樓問自 ...
我in輕鐵月台助理5月27日面試
想問下成功的機會大唔大同大約幾時會知結果?