hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 開山 V.S. 填海
開啟左側

開山 V.S. 填海

流星☆雨 發表於 2011-6-22 19:10 | 顯示全部樓層

現時而言,其實香港唔係唔夠地,係太多地產霸權。
B2個邊有個post都講緊呢方面嘅問題,大圍站、大圍車廠、車公廟站等等通通起私人樓,美田、水泉澳等豪宅地段就用黎起公屋。
而且復建居屋可能性愈黎愈大,政府由否定可能性去到話起置安心,講到尾呢類單位都係要起。
之前王光亞訪問港澳先插左香港政府一刀,話澳門進展比較快,叫香港政府小心成件事變成政治問題…
可見問題有幾嚴重。
 樓主| dippy 發表於 2011-6-22 22:33 | 顯示全部樓層
 樓主| dippy 發表於 2011-6-24 17:46 | 顯示全部樓層
i-Lens 發表於 2011-6-24 19:31 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2011-6-24 17:46 發表
http://hk.biz.yahoo.com/110623/366/47jcz.html

這個文章指出香港四份之三是郊野地區
未知上文版友在那裡找到郊野地區只佔香港四成?

有幾多係郊野公園,當然去官網搵官方資料...
竟然去信呢位"金融學教授"亂up...

香港總面積:1104平方公里
郊野公園西積:433.94平方公里

比例:39.3%

跟本佢完全唔了解香港既地理環境...
拎香港同新加坡比...
新加坡幾乎全境都係平地,當然寬鬆舒適...
香港已建區面積係187平方公里...可供發展既面積亦只有225平方公里...
用187平方公里再計一次人口密度...就知道乜事...

個人黎講,我絕對唔贊成縮小郊野公園,郊野公園可以講話係香港獨有...先唔講其他野生動物,就講有關人既先...
同市區咁近既距離就可以享受大自然,全世界無一個城市可以做到
亦衍生出好多唔同興趣,例如遠足、露營、越野單車/電單車、滑翔傘、遙控滑翔機之類,有呢d興趣既市民,比例比其他大城市大得多
人地要從高空望城市,就要俾入場費去觀光塔、摩天大樓觀光層,香港有不同高度不同位置既山峰,只要你肯行,就可以免費睇唔同角度既香港

我唔想香港變成同世界其他城市一樣,只有高樓大廈,毫無特色...
有山有水先係我地既香港,夷平晒d山,同第二d城市有乜分別
再者我認同之前有網友講香港仲有適合發展既地方,收唔收到地係另一個問題,至少唔係冇適合既地方

樓主| dippy 發表於 2011-6-25 01:03 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2011-6-25 01:41 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2011-6-25 01:03 發表

我明白有好多郊區係可以發展, 只係收地有問題
而除左收地, 好多地係因為郊野公園而唔能夠完全發展, 例如西貢市區附近其實有唔少地
但最重要係西沙路同西貢公路都唔可以再開
而向北穿過馬鞍山郊野公園又可唔可以呢? ...

西貢公路唔可以再開?
政府唔係研究緊下一階段的西貢公路擴闊工程咩?

另, 大上托都唔響調景嶺...
大上托已經被石礦場開咗好多, 已經落實起公屋啦,
過幾年就入得伙
cn2661_2d32 發表於 2011-6-25 07:57 | 顯示全部樓層

好諷刺
有米的人可以買車,有米的人唔坐地鐵.
窮人省一個幾毫逼地鐵.
偏偏起係火車地鐵站側邊要係貴樓....
你講話中小型私人樓都講得通, 呢d中低產都養唔起車.

所以話,唔好話社會仇富,其實社會更仇窮....
呢個社會真係好憎窮人,憎窮人憎到要找山卡啦找地起公屋都仲比對面班業主反對.
攪到公屋同骨灰庵咁..... 就來政府要逼班窮人做番原始人 - 住山洞, 係時候研究岩洞開發做公屋得喇
諗得來,差唔多架喇. 因為再唔搬窮人入去岩洞,地產商真係唔夠地起樓賣比大陸人來洗黑錢架喇....

利益申報.小弟住私人樓.

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
3ASV196 發表於 2011-6-25 09:04 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-6-25 07:57 發表
好諷刺
有米的人可以買車,有米的人唔坐地鐵.
窮人省一個幾毫逼地鐵.
偏偏起係火車地鐵站側邊要係貴樓....
你講話中小型私人樓都講得通, 呢d中低產都養唔起車.

所以話,唔好話社會仇富,其實社會更仇窮....
呢個社會真 ...

不過其實你都要諗返一樣野, 起公屋d錢邊度黎?

原來政府收入, 平均都有約10%係來自土地..(計1989-2010年)
其實係香港政府收入方面, 一直都重要, 如果政府係土地收入
下降, 可以係影響公營服務, 包括其他社會福利

相反睇, 講就講到香港樓房係貴, 呢個係事實, 但同樣亦留意返,
香港人因為窮而無屋住的人數其實係好少,  閣下講到要"住山洞",
實在是誇張

本身呢個平衡一直都無問題, 行之有效, 公屋興建亦從未停止,
如果講公屋, 反而我認為更有問題係"公屋富戶", 將原來只係俾
基層人士居住的公屋, 成為左"有錢人"的房屋, 令情況係, 新公屋
當然起極都唔夠....搵新地方起亦帶來更多本標題各位提及的
基建及用地矛盾問題...

好似長毛, 原來作為專貴的議員, 入薪達六萬, 仍是公屋居民,
當然, 佢解釋係可能下屆選唔到, 但事實亦反映"公屋富戶"問題
不少..亦有唔少報導, 不過似乎未能引起社會較大的關注...
3ASV196.KE7270
a_drew 發表於 2011-6-25 09:45 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2011-6-25 09:04 發表

原來政府收入, 平均都有約10%係來自土地..(計1989-2010年)
...

咪講長毛住公屋啦, 一講又大把人出黎護主架LA
仲有宜家最緊要係D政棍成日嘈政府起得少公屋, 但政府撥地起公屋, D政棍又出黎反對!!最無恥
cn2661_2d32 發表於 2011-6-25 09:50 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2011-6-25 09:04 發表

...

sorry,捱左成晚通宵快眼望左一下未得閒睇
所以未敢覆你內容住.怕誤會錯你意思

少少字眼上澄清, 住山洞其實係講緊我暗寸政府"不如搬公屋入岩洞",唔係真係講露縮山洞

同埋補充房屋問題

不妨買本一周刊睇下報導, 80蚊一晚"棺材房"的問題
一間唔夠轉身的板間房,再間做上下3層共六格床位, 貌似殮房的床位.
都月租計起二千四
我親戚係三個老人家,住緊300呎東九龍的地鐵樓上,新款和諧公屋, 2房1廳連特大廚房同toilet,
個廚房仲大個我間私樓個廚房呀衰鬼. 都係交緊2千蚊租咋
另一個親戚,2公婆加個30歲的女,住緊四順區標準公屋房,好似都係700定800蚊
仲唔洗交管理費,唔洗交差餉.冇拿綜援,仲成日免租/退租

講真,公屋咁筍,一係你就瓜柴,一係你發達.
否則邊個會搬走, 你欠租政府都唔會赶你.
新屋唔起, 舊人唔走, 越來越多人出身要結婚搬出來,但又買唔起樓
係好多人就來訓都冇得訓.
真係唔夠公屋....

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.