hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 九龍37m拆線乎?
開啟左側

九龍37m拆線乎?

syleung 發表於 2011-6-24 18:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟為慈雲山居民。據小弟一直所見,37m一直分為兩條線,分別是經惠華街和三期的惠華街線,及經德愛、毓華街的毓華街線。主要以黃牌(惠華街線)及白牌(毓華街線),而他們他們一直以37m這個編號服務

但小弟近日所見,惠華街線(黃牌)的膠牌上印上37a的字樣,而原本使用37m次布牌則停用,總站更把編號改成37a。毓華街線則加上37m之字樣。

請問有沒有版友知道是否真的拆線?還是營運商自己想區別而更改編號?

(ps:37a le 個名真係好多人仲未知,唔少慈雲山人當佢係新線唔知佢去邊,上番37m(毓華街線),黃白牌le個安排都好多年la,好多人都習慣左,點解會忽然話改就改?!)
(附劣相一張)
ricky619 發表於 2011-6-24 19:49 | 顯示全部樓層
運輸署網頁亦已更改, 並且更正番頭尾班車時間.
(原本個時間表一向都錯的).
JN6854 發表於 2011-6-24 21:47 | 顯示全部樓層
運輸署更新日期係6月20日
照咁睇應該係星期一開始分拆
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
 樓主| syleung 發表於 2011-6-25 12:46 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky619 於 2011-6-24 19:49 發表
運輸署網頁亦已更改, 並且更正番頭尾班車時間.
(原本個時間表一向都錯的).

是這個嗎?( http://www.td.gov.hk/tc/transport_in_hong_kong/public_transport/minibuses/green/gmb_online_guide/kowloon_gmb_routes/kln_37a/index.html  )

原來真係拆左線,但係個小巴公司除左係d黃牌道加左個37a之後就咩都冇宣佈過! 真係好多人都唔知,好心佢係拆線就好似人地19m咁出下通告話比人知la,攪到人都唔知上唔上le條37a好...
(ps:td話惠華街線有1-6分鐘一班,我睇左之後笑左,白牌線就一定做到,惠華街個條做到6-15我都偷笑la ,次次等5架以上白牌(毓華街線)先有1架黃牌嚟,小弟住慈北都寧願坐咩時候都有一架車ge18m好過,雖然要行少少,但係班次同收費都比37a好 )
cky 發表於 2011-6-25 15:56 | 顯示全部樓層
原帖由 syleung 於 2011-6-25 12:46 發表

(ps:td話惠華街線有1-6分鐘一班,我睇左之後笑左,白牌線就一定做到,惠華街個條做到6-15我都偷笑la ,次次等5架以上白牌(毓華街線)先有1架黃牌嚟,小弟住慈北都寧願坐咩時候都有一架車ge18m好過,雖然要行少少,但係班次同收費都比37a好 )

18M 好似收得好平, 不過都冇乜人搭
唔係條 19M 幫補下就真係唔會開 D 尚算密的班次
非返工時間, 一到聖母就吉車上斜..

其實佢可以諗下延長少少至慈北總站先調頭
睇下做唔做到多一點的客?
(PS: 沙田坳村幾時先入伙?)
6516 發表於 2011-6-26 00:21 | 顯示全部樓層
37A 好似有2種車
一種係連側牌都寫住37A
一種係得前面先有黃色37A牌
唔知係唔係限死左某幾架車會行37A (定以前都係咁?)
 樓主| syleung 發表於 2011-6-26 09:44 | 顯示全部樓層

原帖由 6516 於 2011-6-26 00:21 發表
37A 好似有2種車
一種係連側牌都寫住37A
一種係得前面先有黃色37A牌
唔知係唔係限死左某幾架車會行37A (定以前都係咁?)

依小弟所見,以前(到依家?)白牌車可以除時拉去黃牌線到,相反亦是,有時黃牌太多人等就會拉車過去,差唔多部部37m都有一個黃牌同一個白牌,方便除時可以轉線行。

原帖由 cky 於 2011-6-25 15:56 發表
18M 好似收得好平, 不過都冇乜人搭
唔係條 19M 幫補下就真係唔會開 D 尚算密的班次
非返工時間, 一到聖母就吉車上斜..

其實佢可以諗下延長少少至慈北總站先調頭
睇下做唔做到多一點的客?
(PS: 沙田坳村幾時先入伙?)

18m收2.4,38m新收3.0。
依小弟所見,唔少竹園北邨d人都坐佢去wts,仲快過坐38m,而(冇睇錯的話)18m應該有3-4部車,係黃大仙幾乎唔洗等車
其實延去慈北總站小弟都覺得會吸到唔少三期客,但係37a一日係道都唔洗諗,37a一定同你死過,點都會反對架la...(仲有18點夠37md車海ar...)
(沙田坳村依家已經差唔多全部野都起好架la,我估今年下半年應該可以入伙)
6516 發表於 2011-6-26 10:39 | 顯示全部樓層
原帖由 syleung 於 2011-6-26 09:44 發表

依小弟所見,以前(到依家?)白牌車可以除時拉去黃牌線到,相反亦是,有時黃牌太多人等就會拉車過去,差唔多部部37m都有一個黃牌同一個白牌,方便除時可以轉線行。
拉黎拉去係成日見
但今次有部份車"痴"埋37A牌係上車門隔離隻窗
所以先唔肯定係唔係有車指定行37A
 樓主| syleung 發表於 2011-6-27 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 6516 於 2011-6-26 10:39 發表
拉黎拉去係成日見
但今次有部份車"痴"埋37A牌係上車門隔離隻窗
所以先唔肯定係唔係有車指定行37A

小弟愚見:唔係不嬲未轉做37age時候已經都有幾部車(around:1-3、另慈雲山中心又有幾部(?))係專行惠華街線(37a)咩?