hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 沙田廠多線更換掛牌車消息 part 3(已加生效日期及資料來 ...
開啟左側

沙田廠多線更換掛牌車消息 part 3(已加生效日期及資料來源)

關閉 [複製鏈接]
louisyau 發表於 2011-6-26 17:49 | 顯示全部樓層

原帖由 FY8389 於 2011-6-26 17:41 發表

我又有另一個睇法,
今次新廠實際令水埔廠多左7架車,
不過下個月底之前就會有大約7部水埔廠既大康豪退,
其實條數岩岩好架咋=]

但係沙田拎既車係全白板但放架車由歐二膠豬到歐三躉
唔明點解D人話沙田拎水廠車黎用都有問題
FY8389 發表於 2011-6-26 18:05 | 顯示全部樓層
原帖由 louisyau 於 2011-6-26 17:49 發表

但係沙田拎既車係全白板但放架車由歐二膠豬到歐三躉
唔明點解D人話沙田拎水廠車黎用都有問題

話雖沙廠放咗幾架歐二同歐三金落水埔廠, 仲有幾部歐二加5車,
不過沙廠新車既數目遠遠超過呢個數,
令沙廠同水埔廠個平均車齡越拉越遠
生命熱線。2382 0000
kingprowm 發表於 2011-6-26 18:14 | 顯示全部樓層
原帖由 fokck 於 2011-6-26 17:22 發表

我個人覺得,屯門廠年代對上水廠一樣係唔好,只係當年屯門廠
新車都唔係咁多,派得未至於話而家益區內線益自己皇牌線都唔
過車俾上水,亦無俾靚車短線都要塞窄凳車俾上水長途線,你睇
60X 到今日仲有白板掛正字軌,唔似三黑四 ...

自從直梯車面世以來, 荔廠只係分過
MP7638, MP7943 (雖然 K 廠出牌, 但第一線掛既線係青衣廠線, 算數計埋佢)
MP7866, MP8454, MU6103, MU6285, MX5273, NC5256
8 架一手直梯車去青衣廠咁大把

既然現在 85C, 89D 都有條件換新車, 即係新車唔一定要上晒命線,
我諗 38, 42C, 279X 都有資格掛新車吧

GR614 發表於 2011-6-26 18:27 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2011-6-26 16:20 發表

計埋龍運既話一定唔係 NC 5293
青衣廠無新車我同意 , 但係咪真係食柴到不能接受 ? 我又唔覺
36B 同 271 既情況都係好類似 , 但唔知點解 271 食 ATE 會有咁多人嘈 , 36B 由一手 AVBE 換二/三手 ATE 就無人出聲 ...

你估唔想嘈咩,過去左咁解咋

上5架新出牌既KU豬,轉過頭換左做電牌都普躉,再之後換番做三波亞記躉......係之後先換番ATE,不過都算係咁咯,對住35A,36B只係二奶線都仲早過35A有直

另外,依家仲有架AV係掛牌

セブンアイランド大漁
LR931 發表於 2011-6-26 18:34 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2011-6-26 18:14 發表
我諗 38, 42C, 279X 都有資格掛新車吧

如果剩係講荔廠, 唔好意思無 (就小弟所知)
FY8389 發表於 2011-6-26 18:54 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2011-6-26 18:14 發表

自從直梯車面世以來, 荔廠只係分過
MP7638, MP7943 (雖然 K 廠出牌, 但第一線掛既線係青衣廠線, 算數計埋佢)
MP7866, MP8454, MU6103, MU6285, MX5273, NC5256
8 架一手直梯車去青衣廠咁大把

既然現在 85C, 89D ...

沙廠個換車標準同荔廠個換車標準都唔同,
唔可以話邊條邊條線一定有資格換新車, 邊條邊條線就無資格.
(話雖每個廠既換車標準都唔同, 但我都唔認同現時沙廠既換車標準)
petcity 發表於 2011-6-26 18:55 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Neutroginger 發表於 2011-6-26 18:58 | 顯示全部樓層
唔好講咁多野啦...

沙田廠d 區內線如似83K,87K呢d咁..
又直梯車,又歐三車
依家仲要連85K, 86K 都加歐三車
真係傻傻地既... 分一兩架比人地玩下都好丫..
起碼吸引下人搭巴士

望遠少少70K,71A 一架金車都無
71K 如果唔係行經醫院既話, 分分鐘都係3+2 AV 就算

自從沙田廠接管大埔上水之後, 基本上任佢魚肉
沙田廠睇中就拎....KA9116 咪已經係經典啦
仲有307果兩部AVBE
有咩公平丫, 大家都係算啦
想搭新車就搬去車務主任隔離住啦
FY8389 發表於 2011-6-26 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2011-6-26 18:55 發表
咁事實係,呢批係唔係新車?

你要咁選擇性我冇符喎

申報下先,我住個頭新車唔係好多咋,但我好心足
亦唔好每隔一段時間同我玩洗牌

事實係九巴雙層後備車唔夠, 九巴致力搵方法套多d雙層車出來,
273唔再傾向用咁多雙層巴士, 傾向全線用單層巴士,
但係成個九巴都有好多單層車要退, 掛新單層係無法避免
可能你話水埔廠可以接收來自其他廠既白色單層車,
不過唔通AVC掛2D,53,99,203,208,211? AVC好似太長啦喎

不如咁, 沙廠全數AVBWU俾哂水埔, 掛72A,74A,273等線
水埔全數AVC,ASC俾哂沙廠, 掛87D, 281A等線
又得唔得?
根本單層車同雙層車性質唔同, 仲要拎2者來比較?
85M 發表於 2011-6-26 19:16 | 顯示全部樓層

87D終於可以全直啦!!!
89D做咩換走架AVBWU呀,係都換走架3ASV佢啦!!!