hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 373A 尾班車重新調配雙層巴士行走
開啟左側

[服務調整] 九巴 373A 尾班車重新調配雙層巴士行走

JN6854 發表於 2011-7-3 16:54 | 顯示全部樓層

原帖由 PKD32 於 2011-7-3 11:50 發表
如果揾架2軸雙層ORDER是但一條北區線,再揾佢行373A,會唔會可以平衡九巴(省錢)同乘客(有位坐)嘅利益呢?

拎得兩軸雙層做呢班就已經解決0左現時俾架12米單層要企0既問題
跟住點安排呢班車番掛牌線就唔駛我地諗啦

原帖由 流星☆雨 於 2011-7-3 16:29 發表
頭先係「鄉土」討論區見到有人鬧唔知邊位(篇文章無寫係邊位)北區區議員,並指出:

傳聞於6月27日起,373A尾班車拆樓,277X華明起載班次加兩班。
但係因為區議員反對拆樓一事,由聽日起,373A尾班車恢復雙層,277X新加嘅兩班華明起載班次都要取消。
未知真偽???

一班過海雙轉單 可以換 兩班市區特車 咁「筍」?
總站至未到華明一段班客無微言?
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
Snoopy@FB8617 發表於 2011-7-3 17:16 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

277X有一班華明起載係抽聯和墟既
而有一班改由277X-S02做

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
orange 發表於 2011-7-3 18:07 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2011-7-1 21:33 發表
唔係呀,架車都係未滿,都唔算係班次不足。
問題只係企果班人不滿開單層無位坐……

咁點解早幾班車要企既唔投訴,係要呢班車要企就要投訴,
九巴幾時講過373A係唔可以企?
益童學校,全民教育
petcity 發表於 2011-7-3 19:49 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
S3BL343@66 發表於 2011-7-3 20:37 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2011-7-3 02:01 發表

呢個就唔一定

好睇呢架「單層」之後要私番邊度
如果好似277X-02可以私番藍田咁近就真係慳到人工/油錢/隧道費
但如果大老遠落到港島又要大老遠番上水就真係要計過先知 ...

忽然奇想
不計開出時間
如果373A 0845 果班 用 261 部 ADS
跟往架273 單層車 過去 261
跟往部 ADS 行961 做幾轉 下繁時番去 261
似乎岩哂九巴心意

toyl 發表於 2011-7-3 21:10 | 顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

咁都比你諗到,好嘢!

咁講如果抽261,做完373A都可以考慮960/961返屯門喎!(其實做一個單都夠,好過吉車返去)
tkf_2005 發表於 2011-7-3 21:39 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL343@66 於 2011-7-3 20:37 發表

忽然奇想
不計開出時間
似乎岩哂九巴心意

如果水廠係屯廠管O既咪搞/易搞到LO~...

tkf_2005 發表於 2011-7-3 21:50 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2011-7-3 19:49 發表

條線成日改,你估唔需要成本?同埋俾你係D客
一唔掂就改黎試水溫,你仲敢唔敢搭?

另回上面,等下喇,相信到時又會係另一個話題
點解唔出三軸雙層既 ...

咁之前主要都係塞新城市 O者,,,
如果改線最終對大部分乘客有利O既...
咁改線都唔係唔好O既...
再者好似我咁講經東隧O既...
可以好肯定已經放棄哂上環客...
基本上大半班原搭開373A O既已經唔洗搭...

不過新走線潛在客量又唔知...基本上空談而已...
或者就算開...
都係開新線,CUT 373A 班次...
樂仔〞 發表於 2011-7-3 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2011-7-3 20:37 發表

忽然奇想
不計開出時間
似乎岩哂九巴心意

搵 ADS 同搵其他雙層有乜分別 ....
隧道費咪又係一樣 ...
kaka1985 發表於 2011-7-3 23:24 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2011-7-3 22:16 發表

搵 ADS 同搵其他雙層有乜分別 ....
隧道費咪又係一樣 ...

話唔定慳到油錢, 部車細o的, 耗油量應該冇12米車咁大. (純粹估計)
工作繁忙的熱狗愛好者