hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 幾多人能夠拿到MTR張搭一百 賞一票既免費單程票? (加文 ...
開啟左側

幾多人能夠拿到MTR張搭一百 賞一票既免費單程票? (加文在#7)

|_arco 發表於 2011-7-11 18:37 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JN6854 發表於 2011-7-11 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2011-7-11 16:23 發表
仲有每天都由北區往返東九龍,或者將軍澳來回荃灣都換到。
$9.9的仲要係5日都要有返工,兼唔好用特惠站先至夠數

所以樓上都講得無錯 你俾得9.5~9.9 附近又有特惠站的話
總覺得(特惠站)用又唔係 唔用又蝕底 不如計一計有無賺好過啦

第一週9.5x10~9.9x10  / 7.5~7.9x10 / 7.5~7.9x5+9.5~9.9x5
第二週9.5x10~9.9x10  / 7.5~7.9x10 / 7.5~7.9x5+9.5~9.9x5
第三週9.5x10~9.9x10  / 7.5~7.9x10 / 7.5~7.9x5+9.5~9.9x5
第四週9.5x7~9.9x7  / 7.5~7.9x10 / 7.5~7.9x5+9.5~9.9x5
答案:用特惠站抵過換飛 (換飛351.5~366.3 > 雙特惠站300.0~316.0 < 單特惠站340.0~356.0)
除非你係來回全費客 唔係真係唔值

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
toyl 發表於 2011-7-11 20:25 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

睇落只對返五天半就比較著數,單特惠站睇下去拍咭遠唔遠,省回星期六其中一程車費,特惠站特登去的話就唔去拍咭好過……
JN6854 發表於 2011-7-11 21:04 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2011-7-11 20:25 發表
睇落只對返五天半就比較著數,單特惠站睇下去拍咭遠唔遠,省回星期六其中一程車費,特惠站特登去的話就唔去拍咭好過……

五日半(六日)結果一樣

無特惠站:427.5~445.5 (三張免費飛 / 110分)
雙特惠站:360.0~379.2 (無免費飛)
單特惠站:379.5~397.5 (三張免費飛 / 108分)

註:#12計算修正

單特惠站<無特惠站 出現條件參考─
五天工作 單程10.0~10.9, 19.5~20.9, 29.5~30.9
六天工作 *不可能*

雙特惠站<無特惠站 出現條件參考─
五天工作 單程19.5~21.4, 29.5~31.4
六天工作 單程24.5~26.4, 33.5~35.4

計法:星期一至五(六)來回公司同屋企 最後一星期用盡免費飛搭最貴0既車程
(有部份要搭足成個星期先夠數 所以以上結果會有誤差)

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
asv2 發表於 2011-7-11 21:36 | 顯示全部樓層
我呢排每日都要由屯門返太古,
一程 24 分,一星期換到兩張了...
星期六日就用返張,慳到 $23.7,都唔錯

但如果返中環,雖然都係一星期換兩張
但比起搭 960/961 每程貴左 $3.5,
一星期就足足貴左 $35,幾乎將兩張飛既優惠完全打和了...
kei_hk 發表於 2011-7-11 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2011-7-11 04:23 PM 發表
仲有每天都由北區往返東九龍,或者將軍澳來回荃灣都換到。
$9.9的仲要係5日都要有返工,兼唔好用特惠站先至夠數

由於有東鐵有月票﹐所以我唔認同你前一句 "北區往返東九龍"﹐使用月票的只會計算九龍塘去最終車站的一程﹐唔過海的都好難成事。
(北區包括上水﹐粉嶺﹐太和及大埔﹐不包括沙田一帶﹐沙田一帶是新界東)

後一句的﹐將軍澳來回荃灣﹐我認同你﹐這是少數唔過海又夠長的車程﹐單程收費$9.90。
而新界東的用家又未必會用東鐵月票﹐因為東鐵車程較短﹐不過以沙田為例﹐如果唔過海的﹐都係要入將軍澳才會夠額換車票。

$9.90一程的朋友﹐查實用唔用$2特惠站都分別不大﹐因為多數情況都係進貢番相同車費(例如星期六返工)﹐即係車票會值$9.90﹐但特惠站可幫你慳到$10。但係$1特惠站﹐當然係可以慳番兜去特惠站的時間啦。

roylai133 發表於 2011-7-11 22:15 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2011-7-11 20:02 發表

所以樓上都講得無錯 你俾得9.5~9.9 附近又有特惠站的話
總覺得(特惠站)用又唔係 唔用又蝕底 不如計一計有無賺好過啦

第一週9.5x10~9.9x10  / 7.5~7.9x10 / 7.5~7.9x5+9.5~9.9x5
第二週9.5x10~9.9x10  / 7.5~7.9x10 ...

唔好意思,我有啲唔明你個計法
點解係第一週至第三週係「9.5x10~9.9x10」
到了第四週就「9.5x7~9.9x7」呢?
kei_hk 發表於 2011-7-11 22:21 | 顯示全部樓層
原帖由 roylai133 於 2011-7-11 10:15 PM 發表

唔好意思,我有啲唔明你個計法
點解係第一週至第三週係「9.5x10~9.9x10」
到了第四週就「9.5x7~9.9x7」呢?

第4個星期用之前3星期所換回來的免費車票﹐所以只有7程車。

樓主| y1642004 發表於 2011-7-11 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-7-11 21:53 發表

由於有東鐵有月票﹐所以我唔認同你前一句 "北區往返東九龍"﹐使用月票的只會計算九龍塘去最終車站的一程﹐唔過海的都好難成事。
(北區包括上水﹐粉嶺﹐太和及大埔﹐不包括沙田一帶﹐沙田一帶是新界東)

後一句的﹐將軍澳來回荃灣﹐我 ...

將軍澳來回荃灣確實係夠長, 弊在時間都好鬼長呢..........
kei_hk 發表於 2011-7-11 22:33 | 顯示全部樓層

原帖由 y1642004 於 2011-7-11 10:31 PM 發表

將軍澳來回荃灣確實係夠長, 弊在時間都好鬼長呢..........

如果真係將軍澳來回荃灣﹐相信有唔少人出觀塘轉紅VAN 或 42C啦

不過﹐講車費係全程MTR較便宜的。