hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 學神車
開啟左側

學神車

kei_hk 發表於 2006-2-3 22:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家做學神時﹐用什麼車?

小弟當年是考1+2牌﹐在學院學﹐用車是萬記e2000客貨van﹐同期的私家車是萬記323。

今次講私家車﹐在用萬記323之前﹐街車通常用121﹐點解?部車比今時的smart for two 長 1/3﹐考泊位想出界都好難。

在323之後﹐開始用豐記 哥哥仔﹐而家街車有用echo﹐日慘的march。

由以前到今天﹐一直以來都是用日本車。而家學院打破此定律﹐用非日本車做學神車﹐而且9成用此車學習同考牌的人﹐出來到好少機會用到此品牌的其他車款。

學院最近入了一批平治a系車做學神車﹐估計是a150。

未有車牌的人﹐可以去學駕駛靘車了﹐有牌的人又想去過癮﹐可以試下去補鐘

wong 發表於 2006-2-3 23:14 | 顯示全部樓層
SM買A-class之前,街外都有用206做學神
yoyotown 發表於 2006-2-3 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 wong 於 2006-2-3 23:14 發表
SM買A-class之前,街外都有用206做學神

用 206 好似係堅將, 如果由 121 打後起計我見過學神車有, 萬記 Demio, 日產 Pulsa, 豐田 Echo, Yanis (呢期李氏新寵), 本田 Jazz (即 Fit)
FX8173 發表於 2006-2-3 23:59 | 顯示全部樓層

講真,對 SM 批 A-Class 無乜好感。
SM 所有入o既車都係同款車中o既勁齋版﹗
以 HIACE 為例,SM 所訂o既兩批車都係用銻軨+軨蓋,膠面內寵 (比普通版更膠),無 Intercooler o既電油低壓 Turbo 引擎。
所以,我覺得佢今次入呢托 A-Class 都係香港市販版無o既『特別勁齋版』﹗加上不本 A-Class 已經係近乎於玩樂車o既級數,搞到批車完全無o左老 Ben 應有o既『豪』﹗
3asv6 發表於 2006-2-4 00:20 | 顯示全部樓層
學院最近入了一批平治a系車做學神車﹐估計是a150。

今日去上堂,我都見到呢架A仔,個師傳話全場得一
架,我考同上都係黃竹坑的.真係估唔到呢幾個月
唔少人講有關學車0既0野,宜家到我去學同考了,
3/20就係中期試,較弱係剎車,斜路起步同掉頭,
不過今日掉頭+拍位+斜路起步只係玩左半個鍾多
0的,真係唔多夠喉...

不過師傳真係個個唔同,有0的過下線都唔得,有
0的就唔多理你,琴日見個轉灣入灣就上晒"博",出
灣就過晒對面線.見有師傳叫你鬆左手掣先搵磨察
點,有0的就叫你掉反轉,搵左磨察點先鬆手掣.
我覺得前者好0的,因你搵到磨察點架車就會郁,
你就唔會繼續踩入0的,因踩離合器太入會死火的
,架車識郁,你定住個離合器一陣再鬆反佢就得,
不過入波就一定要踩晒離合器啦.

我考客貨車/手波的.之前學院成日推至尊課程,
點知學上手原來到我學到宜家黎講都無乜問題,架
架車性能都係差唔多...

我細佬同我一齊報的,不過唔知佢點...

車就緊係唔駛講都知係"拉A士"吧...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
FX8173 發表於 2006-2-4 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2006-2-4 00:20 發表
見有師傳叫你鬆左手掣先搵磨察
點,有0的就叫你掉反轉,搵左磨察點先鬆手掣.
我覺得前者好0的,因你搵到磨察點架車就會郁,
你就唔會繼續踩入0的,因踩離合器太入會死火的
,架車識郁,你定住個離合器一陣再鬆反佢就得,
不過入波就一定要踩晒離合器啦.

車就緊係唔駛講都知係"拉A士"吧...

其實兩個方法都合用,但係就要睇情況用﹗
如果係先鬆手制再搵摩擦點,就o岩o係平路或者落斜o既路面用。
如果係先搵摩擦點再鬆手制,就o岩o係上斜o既路面用。
如果o係上斜路面先鬆手制先再搵摩擦點,您架車就會溜後﹗如果後面有架車貼得太近,就會有意外發生。

不過講真,考到牌之後,好多人都會用後者,即係先搵摩擦點之後先鬆手制。因為除o左平時上斜應該咁做之外,平路同斜路起步架車都可以一鬆手制就標前,唔會有延遲,頂住後面 D 車﹗

至於您仲學緊車,唔教您太多,以免影響o左您﹗總之記緊,上落斜o既路面都有唔同,如果唔係一溜後您就肥硬﹗

*您學果款係 HIACE,拉A士係指 LiteAce,香港已經無最新o既一代賣﹗
DD2113 發表於 2006-2-5 03:26 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2006-2-3 22:44 發表

小弟當年是考1+2牌﹐在學院學﹐用車是萬記e2000客貨van﹐同期的私家車是萬記323。

當年我都在 HKSM 一次畢業, (1997年)用車是萬記e2000貨van...
到現在我也經常駕駛親戚的同款 van (E2200), 連 Hiace 都未店過!
反對所有專利巴士全空調化!
wong 發表於 2006-2-5 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 yoyotown 於 2006-2-3 23:52 發表

用 206 好似係堅將, 如果由 121 打後起計我見過學神車有, 萬記 Demio, 日產 Pulsa, 豐田 Echo, Yanis (呢期李氏新寵), 本田 Jazz (即 Fit)

仲有sunny,starlet,sirion
hsku 發表於 2006-2-5 14:02 | 顯示全部樓層
Bongo E2000
荃灣學院

原帖由 kei_hk 於 2006-2-3 22:44 發表

今次講私家車﹐在用萬記323之前﹐街車通常用121﹐點解?部車比今時的smart for two 長 1/3﹐考泊位 ...
KV9033 發表於 2006-2-5 16:44 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-2-3 23:59 發表
講真,對 SM 批 A-Class 無乜好感。
SM 所有入o既車都係同款車中o既勁齋版﹗
以 HIACE 為例,SM 所訂o既兩批車都係用銻軨+軨蓋,膠面內寵 (比普通版更膠),無 Intercooler o既電油低壓 Turbo 引擎。
所以,我覺 ...

咁用咩benz車來學車先豪?
C-class其實都唔多豪喎..
不如SLK, SL喇..
再唔係用ferrari,(之前有人貼過外國用)
不過撞花左就$$$...

羊毛出自羊身上,
每堂$1000你學唔,
齋版都唔會影響合格率..