hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 大家有無發覺依家D食物越來越貴?
開啟左側

大家有無發覺依家D食物越來越貴?

ctbkn2813 發表於 2011-7-23 11:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

aPower 發表於 2011-7-23 11:39 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2011-7-23 13:20 | 顯示全部樓層
原帖由 ctbkn2813 於 2011-7-23 11:23 發表
大家樂, 大快活, 美心午市D飯依家最少都要三十幾蚊以上, 晚市更加去到五十幾蚊都有,
茶餐廳就更加厲害,所有飯郁下都要四十幾蚊, 再貴D連六七十蚊都有 真係見到都唔想食   

其實係咩野原因導致D食物越來越貴? ...

其實,樓主如果有稍稍留意下電視 / 電台 / 報紙 / 網上新聞 / 朋友交談 ......  都應該知道近月通脹之問題所引發之物價問題 而唔需要開文發問  

我唔敢話樓主明知故問 不過就真係幾無聊 甚至無知囉

建議樓主多D出街行下 利東商場都幾好行ga  

話時話  大家有無發覺樓主既發文越來越海怡荒謬化呢?
 樓主| ctbkn2813 發表於 2011-7-23 15:37 | 顯示全部樓層

3asv6 發表於 2011-7-23 16:19 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2011-7-23 13:20 發表

建議樓主多D出街行下 利東商場都幾好行ga  

話時話  大家有無發覺樓主既發文越來越海怡荒謬化呢?

米係,我都想去Z版叫人留意呢個戶口疑似
鴨島有座工廈分身.唔一定要問鴨島問題
,唔一定0個座工廈問題.不過我仍見到呢
個戶口問前中巴問題,同0個位工廈戶口疑
似.希望只係疑似,唔係真啦.不過呢個
戶口繼續貼0的無聊列舉,無聊問題,無聊
徵相繼續比人扣就係真了.

呢個戶口再黎扣人分啦.仲有呢個戶口再
0係B3版無原因徵相大家最好唔好理佢,
以前0個位工廈戶口都偷過人相0架.廢
事日後有人偷相吧.你可以選擇唔認,
不過你0的貼文習慣0甘似0個位工廈戶口
遲早比人扣到beggar係真的,0個位工
廈係人都知佢幾全人憎佢吧...

大家樂有腿扒飯賣緊$27,大快活腿
扒/火腿魚柳飯都係賣緊$28.美心
有咖哩飯賣緊$28.再要平0的可以
去街市/酒樓買外賣燒味飯仲平.唔要
餐飲全部平過$30.就算再加都有唔
少選擇平過$30,當然唔好求有餐飲
吧.就算有餐飲,我樓下間酒樓外賣燒
味飯$22已包紙包飲品一盒.未算太
貴...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
kay 發表於 2011-7-23 16:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2011-7-23 13:20 發表

其實,樓主如果有稍稍留意下電視 / 電台 / 報紙 / 網上新聞 / 朋友交談 ......  都應該知道近月通脹之問題所引發之物價問題 而唔需要開文發問  

我唔敢話樓主明知故問 不過就真係幾無聊 甚至無知囉

建議樓主多D出 ...

依家利東接近百無,麵包店都要幾經爭取先有
好似連文具店都無
hkaiw 發表於 2011-7-23 16:59 | 顯示全部樓層

相比起茶餐廳,連鎖快餐店的食品售價的加幅其實已經不算大,一、兩年前午餐的售價大多數是30元及以下,但是近幾個月有些茶餐廳會是隔一、兩個月便加價一、兩元,不是熟客也未必會留意到。

另外便是明星海鮮酒家及嘉年華的外賣飯盒,去年大部份分店都是售15-16元雙併燒味或兩餸飯盒,但是現時已加價至19-20元(應該是在今年上半年加了四次),加配例湯亦由3元加至4元。

喵...
nwfb1601 發表於 2011-7-23 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2011-7-23 16:19 發表

米係,我都想去Z版叫人留意呢個戶口疑似
鴨島有座工廈分身.唔一定要問鴨島問題
,唔一定0個座工廈問題.不過我仍見到呢
個戶口問前中巴問題,同0個位工廈戶口疑
似.希望只係疑似,唔係真啦.不過呢個
戶口繼續貼0的無聊列舉,無聊 ...

其實自從樓上部城記歐三躉問新記頭枕凳開始,已經
開始懷疑佢0係咪利南某座名廈0既分身;點知幾日前
佢0係A10 板整篇無聊到爆0既「台」文之後,真係更
加覺得有人想係 italk 度起個海怡工業城。

但0係而家只可以一人扣一分,想用扣分0黎整死佢已
經好難。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
OTIS401 發表於 2011-7-24 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 ctbkn2813 於 2011-7-23 15:37 發表

海怡荒謬化???!!!
咩野黎架? 睇唔明 @@

你係真唔知定假唔知?

早前呢度有個人叫海怡工貿
本來已經Ban左,但之後一直咁開分身(最少十多個)
一直都係度問意思重複兼無尼頭的文章
S3BL470@98A 發表於 2011-7-24 09:18 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽