hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 新巴641時間表更新
開啟左側

新巴641時間表更新

JZ3968 發表於 2011-7-30 20:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

剛在新巴網睇到641的時間表由7月25日起更新左,
全部時段只寫10 - 15 分鐘, 無左詳細開車時間,
唔知係咪因為好多時都唔準呢?
但係我記得星期六下午新巴時段原本係20分鐘一班,
咁而家車務上有無改到?
JX9097 發表於 2011-7-30 21:01 | 顯示全部樓層
講起641真係火都嚟,等親佢永冇準時
(小弟喺總站等,夠鐘都冇車返)
最嚴重試過直頭冇咗小弟等嘅一班車

有時間表等於冇時間表
641若然唔夠時間跑嘅, 一係加資源
若果加唔到,唔該寫番啱d班次
依家寫10-15分鐘只係唔show details出嚟
實際上係做唔到呢個班次
6516 發表於 2011-7-30 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-7-30 21:01 發表
講起641真係火都嚟,等親佢永冇準時
(小弟喺總站等,夠鐘都冇車返)
最嚴重試過直頭冇咗小弟等嘅一班車

有時間表等於冇時間表
641若然唔夠時間跑嘅, 一係加資源
若果加唔到,唔該寫番啱d班次
依家寫10-15分鐘只係唔show ...
641邊會唔夠時間跑?
正正常常o既番到啟業都仲有10分8分休息
不過咁, 對面海o既交通, 同埋觀塘roundabout, 成日都好正常咁有唔正常o既塞車
你加多幾架多車, 咪又係冇用
 樓主| JZ3968 發表於 2011-7-30 23:30 | 顯示全部樓層

原帖由 6516 於 2011-7-30 22:32 發表
641邊會唔夠時間跑?
正正常常o既番到啟業都仲有10分8分休息
不過咁, 對面海o既交通, 同埋觀塘roundabout, 成日都好正常咁有唔正常o既塞車
你加多幾架多車, 咪又係冇用 ...

官方行車時間係48分鐘, 其實都真係唔係好夠, 好多時我坐都過十個字,
你都講出左要點 -- 塞車.
你話有10分8分休息係指新巴定九巴, 同埋咩時段? 新巴有唔同柯打車, 對面海開第一班,
但返到啟業未必開第一班, 所以多左時間休息?
九巴就好似夜晚尾段會收一部車, 拉疏左班次...
6516 發表於 2011-7-31 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 JZ3968 於 2011-7-30 23:30 發表

官方行車時間係48分鐘, 其實都真係唔係好夠, 好多時我坐都過十個字,
你都講出左要點 -- 塞車.
你話有10分8分休息係指新巴定九巴, 同埋咩時段? 新巴有唔同柯打車, 對面海開第一班,
但返到啟業未必開第一班, 所以多 ...
2間公司o既休息時間都唔差
尤其是九記將架s4調去order 224x, 變相前3架車都加晒時
1735開1840, 1750 開1900, 1805 開1920
不過去港澳碼頭就真係o岩o岩好, 番到黎都有3,4 分休息, 正常o既話.
LA11 發表於 2011-8-2 00:11 | 顯示全部樓層
新巴0既 641 0係車務上無改過 ,
就算有更改 , 都只係改負責
柯打 641 0既字軌 .

星期一至星期五上午班次 :

116007 : 中環(港澳碼頭) 開 0655 , 啟業開 0745 .
08P019 : 中環(港澳碼頭) 開 0708 , 啟業開 0755 .
104010 : 中環(港澳碼頭) 開 0722 , 啟業開 0807 .
08P013 : 中環(港澳碼頭) 開 0737 , 啟業開 0822 .

星期一至星期五下午班次 :

008066 : 啟業開 1933 .
N08002 : 中環(港澳碼頭) 開 1834 , 啟業開 1945 .
008065 : 中環(港澳碼頭) 開 1645 , 1847 , 啟業開 1741 , 1958 .
008061 : 中環(港澳碼頭) 開 1659 , 1900 , 啟業開 1752 , 2010 .
008023 : 中環(港澳碼頭) 開 1913 , 啟業開 1803 .
111066 : 中環(港澳碼頭) 開 1712 , 啟業開 1814 .
008009 : 中環(港澳碼頭) 開 1725 , 啟業開 1825 .

星期六上午班次 :

106115 : 中環(港澳碼頭) 開 0655 , 啟業開 0752 .
023117 : 中環(港澳碼頭) 開 0716 , 啟業開 0807 .
08P113 : 中環(港澳碼頭) 開 0737 , 啟業開 0822 .

星期六下午班次 :

008166 : 中環(港澳碼頭) 開 1645 , 1838 , 啟業開 1748 , 1937 .
008167 : 中環(港澳碼頭) 開 1705 , 1856 , 啟業開 1806 , 1954 .
N08101 : 中環(港澳碼頭) 開 1725 , 1913 , 啟業開 1825 , 2010 .
Rt.985 美田 → 灣仔 (經:逸城閣)
 樓主| JZ3968 發表於 2011-8-2 22:36 | 顯示全部樓層

咁星期六下午N08101係咪唔會出單層?
LA11 發表於 2011-8-3 03:40 | 顯示全部樓層
原帖由 JZ3968 於 2011-8-2 22:36 發表
咁星期六下午N08101係咪唔會出單層?

唔一定 , 視乎當日北角碼頭站長
當日俾乜0野車佢 , 不過呢輪星期六
唔覺 N08101 有用過單層 .

北角碼頭用得 20XX 0既只有 19 , 27 , 63 呢三條線 .

Rt.985 美田 → 灣仔 (經:逸城閣)
kay 發表於 2011-8-3 20:42 | 顯示全部樓層
寫10-15其實幾蝦人
當中又有11,12,13係舊時間表出現過
michaellaw 發表於 2011-8-4 21:17 | 顯示全部樓層

現在放工我都寧願搭地鐵,都唔等佢,因為試過等班車可以失踪咗,又試過東隧港島過九龍塞到爆廠,d司機寧願行慢線入去,所以之後我都無再搭佢.
除此之外,以前641有5班車,佢話運輸處限制巴士數目進入中環區一帶,所以佢就cut咗一班車,咁點解又例如601P和603早晚又可以加班呢,我覺得根本佢無心做,計正佢可以減少星期六班次而平日稍加回一兩班車行呢.
另外,佢地等寫10-15分鐘真係有點多餘,根本係早上返港島之班次及下午由港島頭車至九巴尾車(約六點半前)之班次正常外,其他都失準兼無準.