hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 報章專訪員工抗議港鐵, 對外車務資訊封閉化 ...
開啟左側

報章專訪員工抗議港鐵, 對外車務資訊封閉化

樓主| UCR683 發表於 2011-8-2 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2011-8-2 21:46 發表
邊度世界級? 咪就係第三世界的世界級囉

不是,印尼雅加達的都市鐵路,都是引進由日本轉讓的二手列車,來改善列車服務。
相比起港鐵來說,雅加達鐵路營運環境方面較惡劣,仍有待改善。
參考:2427junction.com:印尼的都市鐵路

|_arco 發表於 2011-8-2 23:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hello 發表於 2011-8-3 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 |_arco 於 2011-8-2 23:37 發表
mtrupdate MTR Service Update
0838 觀塘綫九龍灣站月台幕門發生故障,服務稍有阻延

0850 觀塘綫九龍灣站月台幕門發生故障,服務嚴重受阻,乘客可考慮使用其他交通工具或接駁巴士

0856 九龍灣站有月台自動閘門發生故障, ...

地下消息公司同你單計九龍灣站發車延誤,而佢又真係不多於5分鐘,咁地下消息公司又真係啱架喎!所以地下消息公司咪出個輕微延誤囉!

都話報細數乃香港人的驕傲!

P.S. 原來地下消息公司係Melbourne條Metro都有Official Service Update,反觀自己呢就繼續地下消息,間接叫人用MTR Service Update,節省成本,真係識計數!
rickywk 發表於 2011-8-3 09:25 | 顯示全部樓層

天后站電力故障,mtr update又出tweet了,龜龜又諗緊揚唔揚
rickywk 發表於 2011-8-3 09:41 | 顯示全部樓層
港鐵港島線銅鑼灣站列車故障服務延誤
03.08.2011 09:28
港鐵港島線一列西行列車在銅鑼灣站出現故障,服務延誤。港鐵在車站發出廣播,指服務會受阻大約九分鐘。由於已過繁忙時間,未有嚴重擠塞。

好懷疑根本龜龜無出過alert俾新聞部
da54 發表於 2011-8-3 09:47 | 顯示全部樓層
9 分鐘?我係 Facebook 見到有人塞左廿分鐘都未開到車.....
我真係唔明咩叫「未有嚴重擠塞」....
至於你們信不信?反正我信了
ES464470X 發表於 2011-8-3 10:04 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2011-8-3 09:25 發表
天后站電力故障,mtr update又出tweet了,龜龜又諗緊揚唔揚

昨日衰左一鑊, 今日果鑊仲勁, 唔揚都唔得了,
不過係和諧地對外表示, 已過繁忙時間, 未有嚴重擠塞

原帖由 da54 於 2011-8-3 09:47 發表
9 分鐘?我係 Facebook 見到有人塞左廿分鐘都未開到車.....
我真係唔明咩叫「未有嚴重擠塞」....

可能未去到30分鐘都開唔到車都未算嚴重擠塞

DIH 發表於 2011-8-3 11:04 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2011-8-3 10:04 發表
可能未去到30分鐘都開唔到車都未算嚴重擠塞 ...

可能未去到10抽車override signal迫到頭接尾可以couple做一班車都未算嚴重擠塞。
siupy 發表於 2011-8-3 12:46 | 顯示全部樓層
原帖由 M319 於 2011-8-2 20:29 發表
龜龜 作為一間大地產商,而 正苦 唔敢出手太辣「干預內部事務」
只得啲議員喺事故發生後,手續上出下聲

加埋金博士呢個 page,已經表明 龜龜 嘅立場
咁嘅情況下,都冇條件去預期透明度會突然自動增加

所以都係繼續享受用心 ...

龜鐵 - 用心賺盡當地市民生活的每一毫

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
toyl + 1 精彩比喻

查看全部評分

M319 發表於 2011-8-3 20:45 | 顯示全部樓層

今日又再黎多單喇, 呢次係壞幕門
「好在」係非繁忙時間