hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組296C/796C
開啟左側

建議重組296C/796C

S3BL100 發表於 2011-8-11 00:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於現時296C及796C的定線大幅重疊,小弟建議兩線作以下重組:

296C 健明村 - 荔枝角(途經:觀塘道、界限街/太子道西、深水步、富昌村、海麗村、美孚)
往荔枝角行車路線
往健明村行車路線

全程收費:$8.1
尚德往荔枝角:$7.5
海麗村往健明村:$7.5
九龍灣鐵路站往健明村:$6.5
觀塘鐵路站往健明村:$4.6
創紀之城往荔枝角:$6.5
南昌村往荔枝角:$3.9

班次:調整至繁忙時段12-13分一班,非繁忙時段15分鐘一班,
另荔枝角頭車提早至早上6:30開出。

===

796C 將軍澳鐵路站 - 蘇屋(途經:尚德、觀塘繞道、亞皆老街、旺角、大角咀、深旺道、海麗、長沙灣)
往蘇屋行車路線
往將軍澳行車路線

全程收費:$7.9
采頤花園 - 蘇屋(雙向分段):$4.6
南昌村 - 蘇屋(雙向分段):$3.4
富豪東方酒店往將軍澳:$7.5
調景嶺往將軍澳:$3.4

重組將可帶來以下好處:
1. 荔枝角、海麗村、富昌及南昌村將有巴士線(296C)前往九龍灣及觀塘。
2. 減少296C及796C的重疊,前往深水步之乘客無需再途經旺角。
3. 將軍澳將首次有巴士線前往大角咀。

歡迎討論。
fb.com/scientisthk2usa/
hon_son_wilson 發表於 2011-8-11 22:18 | 顯示全部樓層
這構思中,[觀塘道x太子道西]與[觀塘繞道x旺角]的快慢配搭得宜,
將南往來深水埗毋須經旺角,應該會比現時796c快一點。

不過,小弟建議新296c由荔枝角開,直駛長沙灣道右轉入興華街(西),
可深入荔枝角工業區,亦避免重復途經昇悅居2次。

但其實,西九龍新區需要2條將南線同時行走深旺道?
美孚和荔枝角道已有紅頂小巴往來九龍灣/觀塘,新296c夠吸引力嗎?
大埔道來往將南又有甚麼替補方案呢?
 樓主| S3BL100 發表於 2011-8-11 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2011-8-11 22:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但其實,西九龍新區需要2條將南線同時行走深旺道?
美孚和荔枝角道已有紅頂小巴往來九龍灣/觀塘,新296c夠吸引力嗎?
大埔道來往將南又有甚麼替補方案呢?

咁其實又真係無需要,不過296C同796C行西九的目標唔同,
前者係食觀塘客,後者係食新區去舊區 + 旺角、九龍城、新蒲崗的雙向分段客。
同埋796C改道後,新區去九龍城唔使再先兜舊區,應該會比而家快少少。

而296C主要係諗住食荔枝角/新區/富昌村/南昌村唔想行出去搭車的乘客。

反而我都有諗過,將13D延長去海麗,行法同建議中796C相若,
到時296C就可以拉直條線,行全段長沙灣道,增加對荔枝角/美孚的吸引力。
不過用296C食新區 - 觀塘,就擺明係搶錢

大埔道去將南,行去長沙灣道黃竹街分站搭296C就得。

KX675@279X 發表於 2011-8-11 23:22 | 顯示全部樓層

其實98C/296C/796C三線一併重組又得唔得呢
我有一個小建議
98C 寶林←→美孚 (經翠林, 康盛, 觀繞)
296C 坑口北←→長沙灣 (經尚德, 將隧, 觀塘道)
796C 日出康城←→南昌站 (經將南, 調景嶺, 將隧, 觀繞)

即將三線分清楚服務範圍, 避免在將軍澳區重疊
98C: 寶林, 山上 (將軍澳區路線跟93K)
296C: 坑口, 尚德 (將軍澳區路線跟692)
796C: 康城, 將南, 調景嶺 (將軍澳區路線跟796P, 但經全段寶邑路, 不經寶康路, 唐明街及寶順路)

車費:
98C
全程: $8.9
太子道東往美孚: $6.2
寶琳路(安達臣道)往寶林: $4.6

296C
全程: $7.8
尚德往長沙灣: $7.5
觀塘道往長沙灣: $6.5
太子道東往坑口北: $7.5
九龍灣站往坑口北: $6.5
牛頭角站往坑口北: $4.6

796C
全程: $7.9
太子道東來往南昌站: $4.6
元州街來往南昌站: $3.4
太子道東往日出康城: $7.5
彩貴閣往日出康城: $3.7
hon_son_wilson 發表於 2011-8-12 00:02 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-8-11 23:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

而296C主要係諗住 ... 咁其實又真係無需要,不過296C同796C行西九的目標唔同,
前者係食觀塘客,後者係食新區去舊區 + 旺角、九龍城、新蒲崗的雙向分段客。
同埋796C改道後,新區去九龍城唔使再先兜舊區,應該會比而家快少少。

796c由長沙灣舊區開出要先繞經西九龍新區,即使有雙向分段也不吸引。
舊區往來太子至啟德段與九巴2A相比,796c雖然係平d,但係車程就長左。
所以原796c於舊區往來太子至啟德段的客源,應該會送返曬俾2A,6D,40,紅頂小巴喇~

另問,新796c來回總長~49公里,較原線長~4公里,班次會點變?
之前702日間班次有13分鐘一班,由796c填補蘇屋<>新區服務,
已經係變相減班(20分鐘一班)假設新796c日間非繁時因延長而要再減班,
到時可能徒步仲快,又點服務新區<>舊區客源呢?
Snoopy@FB8617 發表於 2011-8-12 00:16 | 顯示全部樓層
自己唔太清楚兩線既情況
但係若果兩條線都可以改為做到係將南有相同既客源既話
咁可解唔將兩者路線做既野再分開多D?

個人認為要做既話冇需要兩條都要入晒去荔枝角一帶咁遠
296C可以改做觀塘道、龍翔道、(石硤尾)、西九龍
796C可以改做觀繞、亞皆老街、旺角、部分既SMP

雖然296C好似做到以前796B
但相信用西九龍一樣可以撐得起
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
fleetline 發表於 2011-8-12 08:22 | 顯示全部樓層

以將軍澳居民角度去睇, 個建議同垃圾完全冇分別.
去旺角, 逼我搭796c, 貴D, 慢D, 兼疏車.

去深水埔, 條太子道西唔見得幾暢通, 時間實際慳唔到幾多,
但回程就麻煩啦, 越搬越遠, 仲要幫我減下班, 點支持你呀.

住調景嶺的仲慘, 去深水埔要在將南兜個大圈, 之後仲要行一條
比而家慢的路去深水埔, 最恐怖的就係要比貴D, 認真貼錢買難受.

而最大問題係兩線由兩間公司經營, 旺角同深水埔的客量比例係約7:3,
又有誰願意放棄7成客量, 去保留3成客量?

而你話兩線的定線大幅重疊, 我又唔認同, 只要將796c改為來回程行寶邑路,
不經唐明街, 已經完全解決問題.

儲錢
 樓主| S3BL100 發表於 2011-8-12 12:57 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2011-8-12 08:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
以將軍澳居民角度去睇, 個建議同垃圾完全冇分別.
去旺角, 逼我搭796c, 貴D, 慢D, 兼疏車.

去深水埔, 條太子道西唔見得幾暢通, 時間實際慳唔到幾多,
但回程就麻煩啦, 越搬越遠, 仲要幫我減下班, 點支持你呀.

住調景嶺的仲慘, 去深水埔要在將南兜個大圈, 之後仲要行一條
比而家慢的路去深水埔, 最恐怖的就係要比貴D, 認真貼錢買難受.

老實講,小弟有時真係諗唔明閣下的快慢、平貴的觀念……

去旺角,796C vs 296C,一條要碌觀塘道,一條直飛觀繞,
你認為入一入調景嶺,就會慢過碌觀塘道的296C好多咩?
仲有,296C早繁開緊10-13分鐘一班,796C係12-15,爭得幾遠?
但係796C係有晒詳細開車時間架喎……
事實上,而家旺角返尚德,搭796C的客已經多過296C,反而係296C深水步仲有D優勢。
我只不過係俾兩條線做返自己強項。

去深水步,我搭親車出旺角,太子道西預到塞車的機會遠比亞皆老街為低,
亞皆老街真係任何時間都可以塞到唔知點,窩打老道/公主道橋底堆燈又係例塞,
去深水步仲要經旺角屈返上去,比起行太子道西/界限街隨時多10-15分鐘以上,
已經足夠抵銷返行觀塘道停站多花的時間。
相比之下,行觀塘道,只係下繁返將軍澳方向例塞,
上繁一入左觀塘道隧道,基本上都唔會有咩不穩定因素。
因此唔見得296C行觀塘道去深水步會慢過796C塞旺角囉……

而最大問題係兩線由兩間公司經營, 旺角同深水埔的客量比例係約7:3,
又有誰願意放棄7成客量, 去保留3成客量?

我就係睇中呢點,見到而家796C旺角巿佔率高過296C,先建議
796C繼續做旺角;至於296C,反正而家旺角都執唔到幾多客,
我下繁九龍灣見到的296C,好多時都只係坐到八成,無人要企,
我將條296C咁改法,擺明俾機會俾九巴搶西九 - 觀塘流水客的錢,
平衡返兩個方向的客量,何樂而不為?問題只係九巴見唔見到
將296C拉入新區同拉去荔枝角的hidden agenda姐。

而你話兩線的定線大幅重疊, 我又唔認同, 只要將796c改為來回程行寶邑路,
不經唐明街, 已經完全解決問題.

我記得閣下當年講過93K/95/98C旺角重疊,不過問題係
一條要深入秀茂坪,一條要做埋觀塘九龍灣同埋土瓜灣,跟住一條先係特快,
客源根本完全唔同。如果根據閣下邏輯,恐怕796C來回行寶邑路,
都唔能夠解決重疊……再者,見到而家796C vs 296C 旺角的戰績,
你估尚德、唐明苑會棄796C取296C咩?
 樓主| S3BL100 發表於 2011-8-12 13:02 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2011-8-12 00:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

796c由長沙灣舊區開出要先繞經西九龍新區,即使有雙向分段也不吸引。
舊區往來太子至啟德段與九巴2A相比,796c雖然係平d,但係車程就長左。
所以原796c於舊區往來太子至啟德段的客源,應該會送返曬俾2A,6D,40,紅頂小巴喇~

另問,新796c來回總長~49公里,較原線長~4公里,班次會點變?
之前702日間班次有13分鐘一班,由796c填補蘇屋<>新區服務,
已經係變相減班(20分鐘一班)假設新796c日間非繁時因延長而要再減班,
到時可能徒步仲快,又點服務新區<>舊區客源呢?

話時話,796C 西九 - 九龍城/新蒲崗的分段客有幾多?我個人估計係呢班客好多係見車就上,
反正有大把替代品,而且796C改路後可以食埋將南 - 大角咀,位位$7.9,
比起$4.6的分段客,我諗點都有更大著數。

至於行車時間方面,新796C唔使行彌敦道同大埔道,
深旺道一帶應該幾暢順,我估計足以抵銷返里數的增加。
~誰@359~ 發表於 2011-8-12 13:52 | 顯示全部樓層

其實296c既定線,比較好既做法都係放返尚德
之後直去將軍澳中心,由運動場果邊入返唐明街
過左唐明街再入調景嶺
咁的話,尚德有返總站車,嫌慢都可以出大路搭
而尚德乘客既影響,就只係要入一入調景嶺
都係停多三組燈,埋多兩個站,基本上同690兜入尚德冇咩分別
相信板友對呢個做法應該比較受落

其次既係,我好奇市區乘客量七三之比既睇法
暫且唔理個別板友對客量觀念持與別不同既睇法同理解
但當98c都可以做到西九旺角五五波,點解將南雙C唔得?
如果將其中一條改做不經旺角,應該可以吸引西九乘客
咁就唔需要驚七三之比既問題,雖然呢個數字堅唔堅係一個問題…

另外,根據某將南社區助理
將南雙C各自o係旺角同西九都有比較好既成績
咁又係咪證明左,將南雙C要分家,都係分市區好d?
雖然,冇野好得過雙C合併,再開將荃…
字大只顯得人自大