hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯元天巴士討論
開啟左側

[歷史資料] 屯元天巴士討論

樓主| sbleon2002 發表於 2011-9-13 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 WR309 於 2011-9-13 20:02 發表

師兄,等我 show 埋第三種白色轉車票先~~
即使係 521 一條線,也最少有六種不同的轉車票。

記得以前在市中心巴士站的站牌果處仲有寫到明
「指定輕鐵/巴士轉車站」~~

指定轉車站:三聖總站/市中心
派發車站:大欖 > 三聖 ...

嘩~~~師兄,我係白色果張款冇,其餘都有~~~你唔講我都冇醒起同一條線有六種轉車票之多~~~

我知市中心既站牌係有寫,不過冇仔細留意~~~

呢個站牌唔陌生,反而想睇下有冇師兄有第一代既站牌,特別係總站果款,因為有貼頭尾班車及班次(不過D字好細),我係流浮山、元朗東、青山灣見過~~~]

鐵巴M仔~~~相中位置,就係我經常「打躉」既地方,因為睇到司機揸車,又聽到打燈果D「咇咇」聲~~~~不過相中既景物真係已經面目全非,路又冇左起緊樓,M仔已經退役~~~

樓主| sbleon2002 發表於 2011-9-13 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 WR309 於 2011-9-13 20:19 發表
另外,講起特別到唔特別的路線,仲有一條要數既就係 52s (黃金海岸 > 荃灣地鐵站),
只開過一次咁大把。當年屯門黃金海岸第一次搞跨年煙花匯演,果陣未有西鐵,結果
搞到一團糟。以下就是 1997 年 1 月 2 日生果日報的剪報,記錄 ...

當年呢鑊煙花匯演,真係攪到一鑊泡,我記得我D親戚講,佢地住屯門新墟,諗住都近a,於曷睇完煙花搭車返出屯門,都OK 吖。點知人又多,車又冇,嘩~~~~最後沿青公行番出屯門~~~~
所以09年果次煙火匯演,真係濕碎鳥~~~

屯門公路塞車,對於大西北既人,真係感受良多。我記得試過坐68X返元朗,當時仲係用ME行屯公,坐係上層見到D人,一係就紮哂馬望住車頭,一係就訓覺;但一dup brake,個個即刻眼光光望車頭,因為驚唔知係咪有野攪到塞車~~~~
N672D 發表於 2011-9-14 12:13 | 顯示全部樓層
而家眞條屯門/元朗/天水圍真係變左好多。
一來有西鐵又有三號幹線(郊野公園段)
我最記得係 52M / 63M
WR309 發表於 2011-9-14 20:54 | 顯示全部樓層

原帖由 sbleon2002 於 2011-9-13 23:47 發表

嘩~~~師兄,我係白色果張款冇,其餘都有~~~你唔講我都冇醒起同一條線有六種轉車票之多~~~

我知市中心既站牌係有寫,不過冇仔細留意~~~

呢個站牌唔陌生,反而想睇下有冇師兄有第一代既站牌,特別係總站果款,因為有貼頭尾班車 ...

第一張圖:
師兄所講的第一代站牌,我不肯定你是否指呢一種
(取自新屯門中心賣樓廣告,原上載者為 vcrbase)

第二、三、四張圖:
見大家講得開心,貼多三張 1996 年的「九巴路線縱橫」
屯門、元朗及天水圍區的路線資料給大家看。雖然未講到
八十年代果時,但這些記錄了大欖隧道通車前和天水圍區
最初發展的路線網。

因家中沒有 scanner,只是相機代替。
查過本站站規,最大可以貼 1600x1200 的圖片,各位站友如
不清楚請自行下載再查閱內容。

當年屯門公路塞車,最有印象的是 69x,由天水圍開出,
加完新建的元朗公路之後,轉入鳳地,再去埋屯興路先落
屯門公路,然後經過長長的公路一直出到紅磡車站。可說
是當年的超長路線之一... (派車既好似係綠柱熱龍?)

另外,當年的嘉湖山莊線 902R(?) 跟 276 有得鬥。九記行單層車,
城記就行雙層利蘭,貴得黎又舒服。

第五張圖:
最後呢,更找到輕鐵快訊在 2000 年的其中一頁,講述
元朗區當年大水浸,輕鐵及巴士在元朗大馬路都要「澗水過」,
情況有如當年彌敦道未改善雨水渠的時候一樣,這些片段相信
不少站友都記得。

WR309 發表於 2011-9-14 21:21 | 顯示全部樓層
原帖由 N672D 於 2011-9-14 12:13 發表
而家眞條屯門/元朗/天水圍真係變左好多。
一來有西鐵又有三號幹線(郊野公園段)
我最記得係 52M / 63M

講起 52M,曾幾何時日間中段不夠客,要 67M 做埋置樂 - 小欖一段,
後尾 52M/67M 再轉返各有各做。

記得果個年代在葵芳地鐵站的總站,初初 52M 應該有自己的車坑,後尾
跟 67M 共用同一條坑 (即是現 67M 車坑位置),西鐵通車重組後才改回
67M 自己用一條坑。果陣 52M/67M 開車仲要夾時間,夾唔到就是但一條
要出外面上客。

最風光的年代,52M 應該做到 8 分鐘一班;67M 在西鐵通車前好似有
4 分鐘一班,更要開富泰半空車 (確實班次唔太記得)。

至於 63M,未全冷果陣有 ME,由屯門市中心坐到元朗都不錯。
但全冷和改行汀九橋之初做到 14-20 分鐘,再 cut 到 23 分鐘的班次,
好多時都夾好時間先敢去搭...

話說回來,現在小弟只係半個屯門人了,大時大節先返入去住...
ED2829 發表於 2011-9-15 00:05 | 顯示全部樓層
出世開始已經住屯門,最記得細個住市中心無論過海/去觀塘甚至去荔景果邊都搭60X的吉蘭出去轉車轉船,後尾屋企人醒左,開始識坐58X/68X/屯門中環船。果時唔識貨,好憎ME,覺得佢地好嘈,果時d hovercraft已經開始唔多掂,次次坐親都拋到嘔電,於是次次出外面就"lur"坐60X。至於出葵涌,就坐67M,果時好鍾意D吉都,覺得佢地的Engine聲同水箱風扇聲令人好舒服,後來69M開左就轉坐69M。果時的荔景南總站全部係屯門線的雞車,後來69M轉用吉蘭,大約差唔多時候,60X亦開始有白色座位的老虎蘭。

係60X換車之前,屋企樓下多左去紅磡尖咀的69X,自此之後去尖咀就唔再坐60X,初期只記得有BL1/2/3?,不過次次都搭唔到,甚至走車尾,後期有綠色和平廣告的開龍。

鐵巴都係近呢幾年先坐多左,最記得西鐵路線重組之前儲轉車票,入手到505/506/521P/659的轉車票
KC3555 發表於 2011-9-15 10:55 | 顯示全部樓層

原帖由 WR309 於 2011-9-14 21:21 發表

講起 52M,曾幾何時日間中段不夠客,要 67M 做埋置樂 - 小欖一段,
後尾 52M/67M 再轉返各有各做。

記得果個年代在葵芳地鐵站的總站,初初 52M 應該有自己的車坑,後尾
跟 67M 共用同一條坑 (即是現 67M 車坑位置),西鐵通車 ...

52M仲係華都花園開繁忙時間班次係6/7分鐘一班。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
DGCNYO 發表於 2011-9-15 13:47 | 顯示全部樓層
我也小貼一張,是2003年尾的,也就是西鐵通車之後,特地去天去圍走轉

再過一排,轉車票就成歷史.....之前住屯門甚少有轉車票,有的都不知掉到那兒

以前座最多真係A59,果批都城真係原裝都爆,造功好過老九自己裝果D,雜音少好多
 樓主| sbleon2002 發表於 2011-9-15 13:55 | 顯示全部樓層
原帖由 WR309 於 2011-9-14 20:54 發表

第一張圖:
師兄所講的第一代站牌,我不肯定你是否指呢一種
(取自新屯門中心賣樓廣告,原上載者為 vcrbase)

第二、三、四張圖:
見大家講得開心,貼多三張 1996 年的「九巴路線縱橫」
屯門、元朗及天水圍區的路線資料給大家 ...

係,就係呢款站牌,我好似係出面既書見過有D相係影到呢個站牌~~~
69X係比較深印象,因為得佢一條九記長途線係行哂元朗公路及屯公~~~

276同902R,我有時都會比貴少少,搭902R~~~但係好似聽過城記D司機,係新田公路踩得好快~~~~

果時水浸,印象中好似試過幾次都係咁~~~~第一次水浸,攪到輕鐵元朗段暫停服務~~~
KC3555 發表於 2011-9-15 13:59 | 顯示全部樓層

我嘅記憶係安定巴士總站等過巴士,
當時好多時搭60出去長沙灣轉地鐵出旺角。
以前60最風光時代,於長沙灣長義街街邊總站有成百幾人排隊上雞車。
當時班次好似都有5/6分鐘一班。
仲記得當時60號行青山公路去到深井過隧道上屯門公路,
自從52延長去長沙灣後,一直都好懷緬深井嗰條隧道。
因為無機會再經過。
(即係深井交匯處上屯門公路下面條匣道)

以前都成日搭62, 63,
63就記得有段時間坐牛牛係新墟街市去青山公路,
係消防宿舍側邊迴旋處衝落屯門公路去藍地,因為覺得條路幾斜下。
而元朗廣場當時仲係巴士廠,見到巴士廠就識落車轉76去上水。
62就記得通常去新墟就會坐,又係坐牛牛同亞比安。
最深刻就係有次坐62要捐入新發邨近河傍街嗰座個窿,(好似以前何文田邨巴士總站咁)
然後入到去近廁所有個62巴士站,(新發邨公屋無獨立廁所)再出返黎。

坐過60用牛牛同埋66用珍寶,因為未試過坐呢兩種野行屯門公路。所以好深刻印象。

到後來八十年代中,見到59有M仔,覺得好正,好想坐,但係又未坐過。

九十年代頭開始見到黃底紅字嘅站牌,好興奮,想坐下佢地,成日覺得260B好神秘,
後來先知道早晨特快線,但收成$11.00出尖沙咀,好貴,到九巴推出九巴夏日大抽奬,
為左儲九巴嘅野,用左$11.00,係安定坐到去兆麟。

九四年第一年開60P,首日四架新老虎行60P,我好似首航日坐第二班車,唔記得邊架老虎,
46分鐘上到上水,又係難忘經歷。

九七年屯門公路塌石事件,速成我鍾意遠足,有幾次出荃灣,行路出去3個鐘,
但當時無一架巴士快得過我。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....