hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 關於被負評後的文章清空問題
開啟左側

關於被負評後的文章清空問題

關閉 [複製鏈接]
admin26 發表於 2011-9-26 09:04 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2011-9-25 23:44 發表
, Y- w1 Q2 w* [& z, x4 Xhttp://hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=644689&extra=page%3D1&page=72 R2 r. U' p4 R7 t$ Z6 j& L% j3 o* a
#67:貼文者在被評後清空文章
' ~0 ~1 V% o1 L2 R#68:有站友quote了#67的原文
. ?4 l- J8 v# ~8 F% p; r  ]
) c2 a+ {* g. o. k既然有人在#68引了#67的原文,有了被負評文章的證據,即使被負評者清空文章,也有 ...

u# d- L  V  Z7 E) u
* d/ I$ j& i! d3 V0 E3 x如果閣下有留意, 我係有關通告最後講得好清楚 :
3 Y, `# \% T5 V! o, R5 ~- u
- o2 j) _8 l$ O! v"對已清空的文章評分, 內容及理由仲與之前評分相同, 本人認為這是不能接受."8 q( m. G2 O( X& q6 K7 ~* _) p

! I$ _* P, e* ?) _/ c- ~3 i( D一直我都有講, 其實評分是與回文一樣咁睇, 試問如果人地已經空文, 你仲會唔會回
" Z! Y" h' d$ n3 \  T/ m. c) L; {; A人地"自問自答,自打咀巴"? 根本就唔會....又例如如果之前人地有野錯左, 之前亦有
- T; m6 K3 f: V" F9 I: M其他人已經回左叫佢更正, 佢亦已經更正左, 試問你會唔會只是見到人地QUOTE文,% H& g) \$ g# T
仲回文話人錯叫佢更正? 已經更正左ga la wor...當然也唔會la....) g: b; |& s  w' I

+ m7 m- P7 v4 x. t  D6 L其他文章有無QUOTE 根本無關係, 因為係評分/回文係講緊你對當時文章內容的感覺/回應...
3 O* k# L* B! K" y# t4 f8 o閣下亦將評分睇到太複雜, 變成不合理, 直言, 我無delete 到有關空文的, 是否等於空文完全
% G9 }$ T/ N# M) [# B* s唔可以評分呢, 我又無咁講.
# u+ O' s, \9 V1 ?
5 e+ S8 u% d% z9 S4 Y如果閣下評分理由不是只是完全copy Gary_B 00:29 的負評, 而是反映緊當時情況, 例如) \5 S7 l1 \* s" I5 W
是"發文前沒有想清楚, 輕易刪文/改文", 咁成件事就好合理喇, 亦證明閤下係有思考地評分,
  T) b  b+ x$ w! I) V$ @/ q唔係人地空文都話人"自問自答", 我的判決亦會好唔同
2 V/ X' X0 P- I# O. |8 R1 q# D$ e2 G9 Q
希望呢個例子俾到你知道, 咩係評分理由, 點先係合理, "有效", 我的判決也唔係等同站友可
( `3 K' v1 k1 [3 O$ Y+ m* g3 {! W濫用編輯功能改文來逃避責任
# d. ~6 K. f( b+ ]; [' D
, ~7 }. _0 M! F/ t8 i另外, 負評唔係罰則黎, 只是講緊係當時對有關文章的感覺, 我睇唔到評分前要什麼睇之前
0 Z' n/ {( Y- T; r6 T0 Q) z證據/quote文咁複雜.
# Q/ V7 \/ L6 k4 M% X2 B4 I8 W7 v8 N# P7 f& U% \$ p6 r3 q
而就有關報告問題, 作為版主, 對所有問題都係一樣, 本人考慮重點係有關行為有無影響到
: i0 `, k8 a/ M8 ~6 Y6 h其他站友, 報告不受理本身係接近沒有影響其他站友, 只影響到版主, 這情況本人是希望不
0 V+ a! w6 }6 C. A  w, K" _4 [作干預, 本人也希望版友有咩問題都多與版主/版助溝通, 所以本人暫不會作任何"濫用報告) X3 m8 R: P$ Z! a
功能投訴"的行動, 站規亦沒有有關基礎(如果有站友搵到, 請通知我)
* m! k: P, m4 Y* d. S. }2 R( ?8 b) p( A

# I, D- p: ?1 _2 D. F) T* Q
2 w" K9 Y- g+ Tadmin26
5 M% F9 L3 a: O% m1 M) w3 M
: W+ E8 @2 X1 K: H7 i5 h# u0 ^: h[ 本帖最後由 admin26 於 2011-9-26 09:06 編輯 ]
版務文章
teddybus 發表於 2011-9-26 09:26 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2011-9-26 00:28 發表
. B( F9 _* w0 h以我所知. 被扣分站友已經多次因評分問題濫用報告功能投訴7 ^. ~1 q* @% k! m
另外清空文章亦屬灌水行為
% E7 j6 N+ Q* `( V不知B2板會有行動嗎 ?
% q3 `. g3 s0 d2 g/ y9 e+ ~3 |# L* T- O9 a' J" g/ y- ~
濫用報告功能 : http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 1610&extra=page%3D3 ...

/ {1 A4 R+ U8 S* X) [0 z" g2 f4 i9 W3 b% t! c! }& J, M% p
我只係聽過清空文章,之前既評分就唔會取消
2 y8 X2 T$ B2 R. U未聽過清空文章係灌水行為...
% {" I  m4 L; g" s  s: X7 I0 t同埋我個人會認同於文章清空後用文章清空前既內容黎評分係唔合理...
* O+ w0 ^( {, I' a% ^
' U1 i- J, `& A% J  y# S2 v( A不過我個人對某啲人一而再再而三一刀切抵譭評分制同使用評分制既人. B4 n( ^1 O: Y- a
從而合理化自己潑婦罵街指桑罵槐既行為深表遺憾同失望...
- I$ ^8 O1 e) E6 \現實生活大把呢啲評分制度,包括功課評分,工作表現評估, 甚至能力評估等等
/ x2 I5 |* ~) j: I+ k. J連呢度一個小小既評分制都容納唔到,我唔知道呢啲人出到社會點樣生存....- z$ {1 I7 Q2 c; o6 ?
我知道你好討厭評分制,加你分都唔求你講句多謝  h4 K0 K  O, C% J5 e0 K
但用合理理由扣你分,我覺得你應該要反省一下係咪真係有問題,做左啲對人地唔尊重既行為,
* J& q, l: _. r9 N6 N- l覺得真係唔合理既先投訴...
0 S& S  d) ?- ?2 E+ F+ R, _連人地覺得自己不受尊重都唔容許,動不動就標籤人地係道德高士,我會覺得你仲塔利班過呢班所謂道德高士囉...
6 E, L7 j3 b/ U+ j/ {' W( M
$ _4 d6 h2 a8 f仲有,我想補多一句; g7 m9 n6 v# |9 V0 O$ k. G' d
一個板主無論幾做到野都好,如果佢係處分上有既定立場,偏幫某group人
( h9 p6 x) A6 b. O- W甚至為此講一啲同主流認知有明顯出入既言論,我唔認為呢個人係適合做板主,亦為呢位板主離任感到慶幸
. C/ W. X4 C0 w不過呢個板主做嘅野咁啱呢班人口味,又難怪呢班人咁盲目地擁戴呢個板主, 捧到呢個板主天上有地下無既....
# f. ?! G5 z& e/ ], I% F3 {8 ]7 e, V
: h4 _6 I  I8 S: u[ 本帖最後由 teddybus 於 2011-9-26 09:46 編輯 ]
 樓主| dongfeng 發表於 2011-9-26 13:11 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

或許不談評分吧,拿清空文章的貼文者作假設,該文原為違規文章,沒有被負評,卻被另一站友引用或用截圖貼出證據,不知有關板主可否使用有關證據來處分違規者?
에이핑크 대박!
admin26 發表於 2011-9-26 15:28 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2011-9-26 13:11 發表 * e+ J0 I9 L$ G# g# q  P, ~
或許不談評分吧,拿清空文章的貼文者作假設,該文原為違規文章,沒有被負評,卻被另一站友引用或用截圖貼出證據,不知有關板主可否使用有關證據來處分違規者? ...

; E, G1 M# x6 D9 z
8 d. q* z( ?% T4 B" c當然板主可以使用有關證據來處分違規者, 但負評情況則唔同  ?8 {) Z$ O5 s/ a/ r2 P/ j( _

' w8 C6 C1 a+ h+ W( A其實直d講, 我唔係唔知有關文章有問題, 我亦見到站友引用, 不過情況係,
" l& B8 K$ j2 @' [* ?有關站友一出那文, 已經被負評, 而係出文後約半小時, 已經清空文章, 即佢, K! F3 O2 \3 l/ M! [0 A
自己都知道問題所在, 將問題內容del, 我亦係回應佢報告時指出,  "佢的貼文
' s) d- o2 d7 P% F! |也不代表完全沒有問題", 這樣情況下, 我決定是不再作罰則.
! i0 g5 G7 D6 e
, w1 w3 ~9 ^- S. ^當然, 我亦已經加強留意有關站友, 佢係另一篇文灌水我亦俾左個注意佢, 佢4 R/ w/ N2 g. P/ h+ q% Z5 p6 d! U7 K
再犯我就會停佢版.
( n' N! A  U1 T1 j
! C# P% O6 M5 ]+ p+ W: U3 I% D* d但我必須指出, 即使他人文章有問題, 都唔代表可以不當扣分, 或空文都照用, I/ p6 y' |' p1 v* T  ^: b
之前內容理由去扣分.0 r. o. L# [( h  a; R* P5 ]$ _

) g8 I- G0 N& A* A[ 本帖最後由 admin26 於 2011-9-26 15:33 編輯 ]
版務文章
 樓主| dongfeng 發表於 2011-9-26 16:13 | 顯示全部樓層
原帖由 admin26 於 2011-9-26 15:28 發表 1 W+ m7 s* ]. e% F

! F8 m% R3 W9 u. N' D4 q! a3 W3 W( P  W
當然板主可以使用有關證據來處分違規者, 但負評情況則唔同
5 f5 a- ?8 o" R: h( }4 S$ L...
你未能解釋情況不同的原因喔!這豈不是雙重標準麼?
에이핑크 대박!
admin26 發表於 2011-9-26 16:26 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2011-9-26 16:13 發表 7 i1 y8 ~  D) o1 L( L
你未能解釋情況不同的原因喔!這豈不是雙重標準麼?

0 b6 t6 `5 e. K% }) r( }" ]+ b/ U7 u2 `( q
係, 當然是雙重標準吧/ N) a( X" K- _0 H. C* @3 }

1 e+ `% m, m1 y8 g( Q作為版主去調查及執行站規, 與站友因喜好/感受等作評分, 本身就3 \2 r* M& J( _0 ^
是兩樣完全唔同東西, 當然有唔同標準
) y- q+ D8 Q4 v$ m/ ^6 s2 l
) P0 O- b, S7 v% F9 Y再直d講, 因為我現在是admin身份, 而閣下不是, 所以唔同, 但當我是
4 j3 u/ h( Q- S% M! A+ v9 d站友身份, 就當然係要跟返站友標準, 與閣下一樣5 o& L& `& x8 d( d
6 S7 j6 o; p8 R1 C; D( j
我#11已經講左" 負評唔係罰則黎, 只是講緊係當時對有關文章的感覺",
. F) N5 u% W3 W6 i% f  O  h你係要睇成係一樣野, 我無辦法
+ G/ n+ \0 P! Y% [6 {1 C
$ a& T' v8 m7 y' l" q. w0 ^1 u我再重申, 評分係講緊你對當時文章內容的感覺/回應, 與admin有追溯
, ?7 t' y' M; H& X: a8 j調查及執行站規權力, 當然不同吧

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ATE24 + 1 好波

查看全部評分

版務文章
Hin神乂聖 發表於 2011-9-26 19:23 | 顯示全部樓層

相同你已知清空文章後不可評負分,你之前咪試過n倍
+ O8 w: X/ x8 I$ s7 z- k6 t) @* I
" l* ]* Y0 h: `0 `
3 P! H1 t- p, ?3 s. P
# o2 U: T" m7 E+ t+ }7 f& Y4 e! |引用是可以修改的
8 f2 d2 f* F* |! J6 l4 r3 j
原帖由 admin26 於 2011-9-26 16:26 發表
* B; z- M5 t9 q: f' Y6 _% |7 ^" }6 \$ C* K$ ?) b: o: H

4 l1 ~7 ?3 ?& c0 B$ k係吧8 m7 |% Z" C, G" G4 N

3 t. C) s) S1 f...

% b( W1 h: Y; q/ v8 U0 a* O% t1 [* B8 v示範!!8 F. b& \* P- w% ?- B: E# `; l
) z' h3 ^; h9 J: b8 n
近來本壇三大評分專員(dong____ Ga___ 3a___)又來了!7 \, i+ d4 o* O
本人極之反對三大評分專員經常胡亂評分!
0 K# C7 a: T( ?( b
0 N; I3 X8 i) ~http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=623749&highlight=%3F%3F# F* t8 K. M1 `3 k+ q$ \
好似e個!  
: }8 a) L3 ^& Y5 R* S! G+ @& K, f
人地前洗又吾係有仇,你扣到負分,又點姐?,你又冇得益!你地d高級玩哂喇,咪要站長置零,咪傷害人自尊心.* I' j6 r) ]% M  N# T8 h
, m- L  s5 _! K' Y3 K
你話人灌水,咪告比版主停版,你哋超無聊囉,人地不扣你,你又去扣人!(好人冇好報!)& Z% m6 @+ `, q2 [9 ]- N" R) r
& V: p+ A1 ^5 x$ E2 x

# l- J1 x# s% ], \2 Vdong____,如果我吾清空文章,可能會有人連同其他尊貴的站友,繼續評分,除時100扣到得番0
/ b1 f9 E( B2 m/ `# Y& h; J% L/ l7 }, R6 h% x- A

評分

參與人數 4aPower -4 收起 理由
cy211 -1 態度欠佳
dongfeng -1 在批評人前,無自我檢討+人身攻擊 ...
8888888888 -1 諗下自己寫過D乜啦小x雞
FBI2 -1 bad manner

查看全部評分

kay 發表於 2011-9-26 20:19 | 顯示全部樓層
原帖由 Hin神乂聖 於 2011-9-26 19:23 發表 + ~7 o; u1 X" U* |( z" A
相同你已知清空文章後不可評負分,你之前咪試過n倍3 @+ e* O/ ~; j& M/ T" o* @

2 y2 s! T% I) ~1 ?% n$ x- |4 k0 T3 D$ y) g, M* r% A% p

& O; A+ @' m( s" H- u0 ~, X引用是可以修改的
4 q& y/ L1 ^$ q6 m" F2 z
; K5 V; p7 B2 s示範!!
; l" }9 G0 W  B$ M! S7 _8 r' A7 S4 \, v
近來本壇三大評分專員(dong____ Ga___ 3a___)又來了!
$ Y7 |9 _% E- n6 _6 I1 P: |本人極之反對三大評分專員經常胡亂評分!
8 @. Q9 z2 I/ J* t$ m$ l6 G5 I6 g3 S8 k9 m
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/vie ...

# d: G, K. _: r8 M2 P$ e8 r+ I其實你D文,有時都幾難令人理解% S1 Y! @! ?* {* K
我自己覺得,大家各退一步,你執返好D文,人家都自然無藉口扣你分
; B7 e# i- {2 @% v8 M/ k. ^$ H  K' F4 e& j- x# y
同埋有D野唔駛開名既,既然大家都已經係度踩左一腳...
4 u6 d5 ^" A* E# Y$ L( L: C- M2 D% i
/ B4 q4 O. s# U3 {+ {. q版主幫你既同時,唔等於你D文無問題
" j5 j& H7 g  J* {) r& J* I5 s希望你唔好誤會,我相信呢度既文章都有返D要求
- U* {, M# h1 U* ^8 i& P* `8 A
9 S( V7 C& W! Q$ L唔扣你分/抵銷分數唔代表你D文好,始終大家都有改進空間...
/ C2 k; k0 O  v! c: @! E/ _  h" l1 G  Y  I; g
再者,1分半分,要賺返都比以前快左
; k/ ?- L8 j: q5 K2 b5 @7 v' P
( |; K# l- q- t6 `# C  p如果仲係舊制,-51分,當全部乘3(以往最多扣3分) =-153分..一早beggar....
  i  u  Q- E2 b$ @- s3 i/ L而且我相信,評分係可以反映一個站友既評價,不論舊定新制0 x: @5 L1 j2 H2 J2 g

* V4 y% s! F2 J# d: g$ c: L都係個句,大家努力吧
世界很簡單 人類很複雜
kwyeung 發表於 2011-9-26 20:20 | 顯示全部樓層
原帖由 Hin神乂聖 於 2011-9-26 19:23 發表 3 e- v) R6 I2 l9 Z0 v$ M5 B' ]
相同你已知清空文章後不可評負分,你之前咪試過n倍
& L; X9 Y4 j. n( e, e
1 i+ s8 r1 W8 C5 v& Z, P2 {/ e
  w" A7 q3 k' v) M* ]& Z3 e, w) i3 j8 S) M5 x, m! U& _
引用是可以修改的
) q6 ]0 n: ?% j; o0 i; O4 k
3 \% K, B! X# Y9 G" |示範!!
" z' w- @8 Z9 b! ]$ ]
; S! ?0 A1 x2 q/ M* W/ H8 ^! R; S$ |近來本壇三大評分專員(dong____ Ga___ 3a___)又來了!
% Q- ~( B: y' D+ e; C! i本人極之反對三大評分專員經常胡亂評分!
1 W" q: M2 I/ L( X
. c$ w. H* Y: Z# `1 Y/ m9 Y) {' |http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/vie ...

$ n! x* U2 n2 A9 W7 e" o2 V. A
1 |8 @+ d; K% H, y- l) v年輕人, 傷你自尊心我都要講架啦...: }7 P6 ~8 u( F' w
. W  x1 ^$ J9 w5 ^: d; Q
有時間唔好上唔多網, 讀多D書。
% T  M, {% t1 Y/ k: ^你每篇文, 我起碼睇三四次先明白, 而家就話辭不達意俾人扣分, , j) P6 e9 L  U$ P5 v) p; s6 n& W" H
過多幾年做野, 老闆就直情連人都delete埋...
" u: {  c: n, ]# A. x( I
; f& N! N( Z" c3 I我唔係話亂扣分值得鼓勵,! b0 s! i. p3 o1 p7 p/ b  S) c
但成日俾人扣分, 係咪都要自我檢討下呢?

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
dongfeng + 1 有道理
FBI2 + 1 希望年輕人可以引你為榜樣!

查看全部評分

admin26 發表於 2011-9-26 20:35 | 顯示全部樓層

原帖由 Hin神乂聖 於 2011-9-26 19:23 發表 ! x/ M: u% ^* G1 p" d
相同你已知清空文章後不可評負分,你之前咪試過n倍# r, ]- d( t2 z& |0 ~) y5 A
* A* N6 e$ d; T) @
; u  W/ h. g% f5 m# A
* @7 S$ Y7 W4 b4 s  \
引用是可以修改的3 M; o* f" J- y; n" K2 e: d
! a6 w6 ]- S8 o9 s- b% s  w6 w
示範!!
2 R, [/ s0 E1 N
' b. I+ X) |' O3 X. M' t  B近來本壇三大評分專員(dong____ Ga___ 3a___)又來了!
8 K5 X- \% ~! m6 u" L7 @* |) q$ D) A2 M本人極之反對三大評分專員經常胡亂評分!
& @* f; O) ]0 T6 i
% w( l+ A  z2 u5 o# Mhttp://www.hkitalk.net/HKiTalk2/vie ...

p7 T& b3 d! t1 h; `4 f; @. p) j$ @2 |0 q& _
我只會回應, 如果閣下再沒有改善閣下文章質素,
( g: I2 V) t" l繼續灌水, 唔只其他人會繼續扣分, 版主亦可能會
7 f. D+ ~8 j2 u( A將你停版, 今次我唔係幫你, 我只是中立處理站務, 3 B  z) A1 r/ L. b9 ]$ l
如其他人相同情況我都會一樣咁做, 這是本人對閣
" z; y1 i* H7 N% U+ ~  p下的忠告.: u2 Q( p7 n) `
8 g( ]! j: u8 t* d& V
admin26
版務文章