hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 香港航空於明年三月起營運香港 <> 倫敦航線 ...
開啟左側

香港航空於明年三月起營運香港 <> 倫敦航線

Oliver_ME16 發表於 2011-11-14 16:22 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2011-11-14 15:14 發表

印象中除了CX之外, 還有VS都有可能加班, 但又有說VS會落A380行SYDHKGLDN

當年一開波訂o個5隻380就已經講明係要係飛香港,
而VS曾經開多隻VS238剩係HKG/LHR,結果唔夠客做左一年都冇就收左檔

ps:倫敦city code係 LON, LDN 係 Lamidanda,響尼泊爾

我...
ML29 發表於 2011-11-14 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2011-11-14 16:22 發表

當年一開波訂o個5隻380就已經講明係要係飛香港,
而VS曾經開多隻VS238剩係HKG/LHR,結果唔夠客做左一年都冇就收左檔

說老實VS238/239的time slot認真麻麻,兩邊都是中午/下午起飛,也不知可以做甚麼客……
時間差不多的舊BA28也沒有了,現在僅存的中午機CX253也不見得loading好。
We're part of The Go-Ahead Group
Ken_Dy 發表於 2011-11-15 10:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2011-11-14 20:55 發表

說老實VS238/239的time slot認真麻麻,兩邊都是中午/下午起飛,也不知可以做甚麼客……
時間差不多的舊BA28也沒有了,現在僅存的中午機CX253也不見得loading好。 ...

253 loading唔好?? 我次次搭都full load喎
呢個flight係專門做大陸台灣transit客
253到LHR之後, 1.5 hr turn-around做254返HKG要黎清上唔到250/256既pax

ML29 發表於 2011-11-15 13:51 | 顯示全部樓層

原帖由 Ken_Dy 於 2011-11-15 10:47 發表

253 loading唔好?? 我次次搭都full load喎
呢個flight係專門做大陸台灣transit客
253到LHR之後, 1.5 hr turn-around做254返HKG要黎清上唔到250/256既pax

忘了還有轉機客……不過每次CX的LHR線做特價總會是CX253有剩位,而且CX253也曾經
停飛non-peak season。

一般商務客也應該會選夜機,旅遊客就可能選早機,中午機時間就怎樣計也不太適合,
商務客要蝕半日工作時間,旅遊客就少了一日;
而且中午機到LHR已經晚上,你去倫敦或周邊地區還可,如果是英國其他地方就麻煩了……我自己就試過坐VS239,
結果落機後轉NX到我住的城市city centre已經十一點半,整個巴士總站空空如也(尾班車全部開出了),被逼坐的
士回宿舍。

We're part of The Go-Ahead Group
rickywk 發表於 2011-11-15 13:59 | 顯示全部樓層
今期CX內部通訊又有staff問會唔會經SVO去MAN,答案係無論直航定經SVO,都係唔夠客
 樓主| AVD1 發表於 2011-11-15 14:10 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2011-11-15 13:59 發表
今期CX內部通訊又有staff問會唔會經SVO去MAN,答案係無論直航定經SVO,都係唔夠客

實情去年英國大雪個陣, LHR 都 close 埋 o既時候, 結果未又係要上 MAN 清客 (但係唔好唔記得有唔小人已經起 MAN 飛左去歐洲其他地方再轉機返香港)
與其係死去 LHR 仲要冇 Slot, MAN 其實都唔係一個 bad choice. 只不過 MAN 唔係唔夠客, 而係唔夠高端客仔 ~
如果你話要坐滿一架 343 Y 艙, 個人認為冇咩難度 (但係如果同時要坐滿埋 J 就難矣) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ML29 發表於 2011-11-15 20:49 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2011-11-15 14:10 發表

實情去年英國大雪個陣, LHR 都 close 埋 o既時候, 結果未又係要上 MAN 清客 (但係唔好唔記得有唔小人已經起 MAN 飛左去歐洲其他地方再轉機返香港)
與其係死去 LHR 仲要冇 Slot, MAN 其實都唔係一個 bad choice. 只 ...

問題是坐滿Y根本無利可圖。
rickywk 發表於 2011-11-16 09:42 | 顯示全部樓層
話口未完,HX752又玩大delay,原本ETA係擒晚2030到香港,最尾班機今朝0536先到,有班客唔肯落機,又要報警
neosan 發表於 2011-11-17 00:57 | 顯示全部樓層
今日幫個朋友出左張CX機票.. 12月中英國返黎.. 1月過返去..
最平都18K.. 賺死CX..
sutrak 發表於 2011-11-17 05:06 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2011-11-17 00:57 發表
今日幫個朋友出左張CX機票.. 12月中英國返黎.. 1月過返去..
最平都18K.. 賺死CX..

乜野Booking Class 先?