hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) "靜音車廂"出現於觀塘線
開啟左側

"靜音車廂"出現於觀塘線

新手 發表於 2011-12-5 00:32 | 顯示全部樓層

原帖由 busfunfun 於 2011-12-5 00:28 發表
係WO...成兩卡...係頭尾都有

不過我都係鍾意佢播下新聞
有時反而覺得好細聲
根本聽唔到佢講咩

我都覺...
只認為東西鐵既電視大聲

其實我覺得有靜音車箱呢家野 但其實所有乘客都係唔會靜
當然報站就例外...
 樓主| KR4210 發表於 2011-12-5 15:23 | 顯示全部樓層
原帖由 港鐵員工 於 2011-12-3 15:00 發表

我想問下大陸車係咪會有電視?

係咪會播CATV NEWS?

早前網上有人貼過C車試車播新聞直線o既圖
另外港鐵之前已經講過C車會在觀塘線服務
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
hklam 發表於 2011-12-5 21:27 | 顯示全部樓層
原帖由 新手 於 2011-12-5 00:32 發表

我都覺...
只認為東西鐵既電視大聲

其實我覺得有靜音車箱呢家野 但其實所有乘客都係唔會靜
當然報站就例外...

返工的時候個個都好靜
你就會覺得新聞直線可以大聲到刺耳
cla981024 發表於 2011-12-5 22:29 | 顯示全部樓層

原帖由 hklam 於 2011-12-5 21:27 發表

返工的時候個個都好靜
你就會覺得新聞直線可以大聲到刺耳

新聞直線都叫做資訊,返工時間聽下乘客都無咩所謂
只係唔明點解有D廣告會特別大聲....
呢兩三個月日日搭東鐵線,就係覺得不斷比"心裡心裡有個謎"同埋"chlorpheniramine"洗腦....
bombardier 發表於 2011-12-6 00:47 | 顯示全部樓層
我之前係KOT 見C-train 試車,車內係播CATV.......我個人就唔咁鍾意車廂播電視(特別係d商業廣告),朝早返學/返工都想靜下......聽下d「行走音」仲好la~
HU6455 發表於 2011-12-6 01:19 | 顯示全部樓層
其實我覺得可以學下國內地鐵咁, 電視既啦聲音係來自佢自己既喇叭, 而唔係車廂本身既喇叭.
要睇電視既人, 行近部電視, 自然睇到聽到, 相反, 唔想睇既人, 唔係電視機旁邊, 就唔會受任何聲浪影響
亦都可以解決唔睇既人要迫住聽電視聲, 或者係想睇既人聽唔到聲
AV512 發表於 2011-12-6 01:46 | 顯示全部樓層

原帖由 cla981024 於 2011-12-5 22:29 發表

新聞直線都叫做資訊,返工時間聽下乘客都無咩所謂
只係唔明點解有D廣告會特別大聲....
呢兩三個月日日搭東鐵線,就係覺得不斷比"心裡心裡有個謎"同埋"chlorpheniramine"洗腦.... ...

我諗係客戶特登校大聲啲等全人類就算點嘈都聽到,,如果屬實嘅話我覺得有線好應該喺收廣告時要求客戶校返細聲佢,,否則唔播(我最近冇搭 WEM lines,,唔知邊個廣告最嘈,,但我最記得係8月搭 EAL 嗰陣幸福啲廣告最嘈最討厭,,入緊 LMC 嗰陣明明靜靜哋咪幾好囉,,但係佢啲廣告係明顯校大聲咗)(同樣情況喺 RoadShow 都有發生)

原帖由 HU6455 於 2011-12-6 01:19 發表
其實我覺得可以學下國內地鐵咁, 電視既啦聲音係來自佢自己既喇叭, 而唔係車廂本身既喇叭.
要睇電視既人, 行近部電視, 自然睇到聽到, 相反, 唔想睇既人, 唔係電視機旁邊, 就唔會受任何聲浪影響
亦都可以解決唔睇既人 ...

又唔好話,,我8月上去搭龍華綫嗰陣一播紅歌就真係想打爆部電視機......仲響過 WEM lines 幸福啲廣告 !
jessc 發表於 2011-12-6 10:25 | 顯示全部樓層
但我朝早六七點搭南行的東鐵線, 第四卡係特別小人,連太和站明明第四卡對正電梯口, D人都行去第三/五卡等車。
反而感覺有人唔鍾意靜音車廂。
如有舊書包背囊要掉?送給我!
toyl 發表於 2011-12-6 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 jessc 於 2011-12-6 10:25 發表
但我朝早六七點搭南行的東鐵線, 第四卡係特別小人,連太和站明明第四卡對正電梯口, D人都行去第三/五卡等車。
反而感覺有人唔鍾意靜音車廂。

如果想睇新聞又無字幕又無聲,果下真係幾討厭,專登走去第二卡等車絕對唔奇...
michaeltang 發表於 2011-12-6 11:55 | 顯示全部樓層

岩岩喺FACEBOOK睇到港鐵嘅message,
C-Train 聽晚開始喺觀塘綫正式投入​服務~

http://www.facebook.com/mtrhk

-----
港鐵車隊最新成員,己通過嚴謹嘅測試,聽晚開始喺觀塘綫正式投入​服務,接載乘客!你可能成為新車嘅首批乘客呢!The newest addition to the MTR train fleet starts carrying passengers tomorrow night on the Kwun Tong Line after completing stringent testing and commissioning works! Who knows, you may be among the new train’s first passengers!

HKBUSSCHEDULE 巴士資訊站