hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 大家小心D 最近2日多左好多港鐵員工上車查票捉人食野 ...
開啟左側

大家小心D 最近2日多左好多港鐵員工上車查票捉人食野

lsc04d11 發表於 2011-12-9 19:01 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 9-12-2011 06:36 PM 發表
咁有時啲窮學生連$10都無嗰陣要點做先?

連$10都冇的話是否不應乘車呢??

總之我覺得學生身份個人八達通冇咩問題,單程票既policy,總之你用佢既服務,無論合理唔合理,你就要buy佢o個套。正如返工,老闆的無理要求,你要遵從。唔遵從,有兩個方法︰1. 唔好做呢份工,2. 搵人聯署投訴佢囉,睇你老闆聽唔聽,定係炒左你。
同樣道理,唔鍾意既唔好搭港鐵,行路囉…(sorry,九巴咩巴都係無學生優惠,反而部分小巴有),「通常」返中小學既學生都唔使跨區,唔係難處。(當然近年情況都有不少跨區)
一係就第二個方法,搵區議員幫你投訴,睇下港鐵聽唔聽。

都係講番食野o個度啦...
我覺得車廂內指甲屑會多過餅碎.....
佢唔准人飲食都係驚清潔問題je....唔該捉剪指甲既先....不過其實有時我都真係唔鍾意有人o係車廂食野,尤其是麥當勞(私心d講,好香,整到人好肚餓或者想瞓覺瞓唔到..)

kei_hk 發表於 2011-12-9 21:34 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2011-12-9 07:01 PM 發表

總之我覺得學生身份個人八達通冇咩問題,單程票既policy,總之你用佢既服務,無論合理唔合理,你就要buy佢o個套。正如返工,老闆的無理要求,你要遵從。唔遵從,有兩個方法︰1. 唔好做呢份工,2. 搵人 ...

一程車只是$3.00-4.00﹐來回只係講緊$6.00-8.00。

身上無$10有何問題?
你話天天都靠MTR返放學的﹐一定有預條數在八仔卡。如果真係好日都唔用交通工具的人﹐即係好日都唔用八仔卡﹐卡入面無錢﹐又用晒CASH﹐只有幾蚊CASH﹐唔夠$10﹐要坐MTR回家﹐真係點算好?

平田巴總站長 發表於 2011-12-9 23:18 | 顯示全部樓層
其實我又唔係覺得係乜野差價既問題
反而係,有學生八達通既可以買半價飛,咁d人要查飛既,如果個學生show到張有有效學生身份既八達通,咁咪得囉,我就唔覺得行政上有乜野額外既工作
就算你唔改例,而家捉到d學生,佢又show到有效學生身份既八達通,你都唔駛揸正黎做啦,下下罰$500對學生都幾甘
同埋想問下,check飛果d職員係唔係分到用學生定小童/長者八達通入閘咖?

當然,你搭得地鐵,佢話乜就乜咖啦,佢話入閘後唔比講野都得添,都係果句,條條例係唔合理,但係你都無佢符

tvcc 發表於 2011-12-10 00:06 | 顯示全部樓層

回覆 32#的帖子

原帖由 kei_hk 於 2011-12-9 21:34 發表
一程車只是$3.00-4.00﹐來回只係講緊$6.00-8.00。

身上無$10有何問題? 你話天天都靠MTR返放學的﹐一定有預條數在八仔卡。如果真係好日都唔用交通工具的人﹐即係好日都唔用八仔卡﹐
卡入面無錢﹐又用晒CASH﹐只有幾蚊CASH﹐唔夠$10﹐
要坐MTR回家﹐真係點算好?  

呢條問題, 我老表都問過

用返大學通識科O既做法睇睇
1)有冇其他交通工具可以去到目的地?
2)可唔可以有悉熟街坊/同學可以借$$先?

如果以上兩項都唔得
就帶齊閣下身上所有輔幣、有學生身份O既個人八達通去客務中心向職員求助(要求買車飛),
(理據 : 附例講明有MTR許可合法乘車就可以(俗稱:酌情權),
上次鄭局長、立法會議員因高鐵撥款警民衝突要坐港鐵離開舊立法會都無俾$$)

最重要係: 用紙、筆(或者用3G手機拍低)記低時間、地點、職員姓名, 仲要要求有職員簽名O既售賣車票收據
盡量將自己面向客務中心內閉路電視
(萬一途中遇到查飛員, 同佢講:「有客務中心內閉路電視錄影帶做證,  有車飛同埋收據-->職員XXX肯賣飛俾我,
我有學生身份O既個人八達通但係唔夠$$搭車(目的係要拖埋客務中心職員落水用黎自保)。」
如果客務中心職員唔肯協助, 即時打28818888熱線求助...

記得要喊住咁同熱線員講:
重點係"窮學生八達通無$$, 得幾蚊雞買學生車飛但係XXX站職員(姓名)XXX, 員工編號XXXXX唔肯賣俾我"

千祈唔好聽/信某D商人信念 --- 「無$$就唔好出街啦, 要摺埋"響"屋企, 最好成世唔好出黎, 哈哈...
記往香港係有人權, 命運係掌握自O既手
tvcc 發表於 2011-12-10 00:15 | 顯示全部樓層

回覆 33#的帖子

原帖由 平田巴總站長 於 2011-12-9 23:18 發表
其實我又唔係覺得係乜野差價既問題
反而係,有學生八達通既可以買半價飛,咁d人要查飛既,如果個學生show到張有有效學生身份既八達通,咁咪得囉,我就唔覺得行政上有乜野額外既工作
就算你唔改例,而家捉到d學生,佢又show到有效學生身份既八達通,你都唔駛揸正黎做啦,下下罰$500對學生都幾甘
同埋想問下,check飛果d職員係唔係分到用學生定小童/長者八達通入閘咖?

當然,你搭得地鐵,佢話乜就乜咖啦,佢話入閘後唔比講野都得添,都係果句,條條例係唔合理,但係你都無佢符

查飛員係有部手提八達通讀卡器, "嘟"一下就睇到八達通卡D資料O架!!
仲有間間公司都有呢D免責條款黎保護自己, 邊有老闆自己製造石頭咂自己隻腳O架!!
ASV50 發表於 2011-12-10 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2011-12-9 18:36 發表
咁有時啲窮學生連$10都無嗰陣要點做先?

呢個咁基本既無錢問題
根本就唔係/唔應該/無可能由MTR解決,而係學生自己問題。。

還原基本步
而家講緊既係搭車就要買車票
用人地服務,就代表你要同意/接受人地政策,否則可不達成交易(如果不滿既可以不使用港鐵服務,個人認為港鐵服務政策絕對是可接受。。)
而人地政策就係要用學生身份八達通
港鐵因為各位學生無得買單程票,特意加設$10增值
(本來可以唔加,增值$10一次,其實已經令成本有一定程度提升)

倘若一個學生真係窮到$10都拎唔到,已經去到咁嚴重既家庭問題
咁仲講乜鬼搭車?倒不如搵社福幫手仲好啦

再講,無錢既,作為學生
我相信問學校師長、社工,點都幫到手啦?

所以再講話港鐵要加番學生可以用單程票,又話要八仔可以拎錢
倒不如屋企出門口之前,預算足夠一日乘車既車資
咁咪仲好,又要問,又要借,時間成本都係番到。。
ASV50 發表於 2011-12-10 01:54 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-12-9 21:34 發表

身上無$10有何問題?
你話天天都靠MTR返放學的﹐一定有預條數在八仔卡。如果真係好日都唔用交通工具的人﹐即係好日都唔用八仔卡﹐卡入面無錢﹐又用晒CASH﹐只有幾蚊CASH﹐唔夠$10﹐要坐MTR回家﹐真係點算好?

唔用八仔卡都無問題
不過最好用之前(去程),其實最好預估自己一日用幾多車資
呢個係自己既責任!任何人/機構無義務幫你解決

一個人到最後用晒現金,就係死都唔肯預算多十幾蚊旁身並足夠作回程用既
我只諗到兩個字:「抵死」

唔為未來作好預算既人,點幫都無用
你呢個情況,港鐵真係無義務幫你解決
$10增值已經做到好盡

如果話港鐵應該增設$5增值服務,比只有幾蚊CASH既人用
可能又有人話一程只係$2.5,點解唔直接比人增值$2. 5
根本就係沒完沒了。。
mmlcs36 發表於 2011-12-10 01:54 | 顯示全部樓層
mmlcs36 發表於 2011-12-10 02:02 | 顯示全部樓層
AV512 發表於 2011-12-10 06:52 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-12-9 11:24 發表

附例係講 "不准飲食"﹐同一時間又無提及例外情況。

換句話說﹐一般人飲清水﹐bb仔飲奶﹐甚至你有病要食藥﹐理律上是一律嚴止的。

當然﹐在埸執行職務的職員﹐是可以因應情況去決定檢控與否的。 ...

清水係"原則上唔違法",,實際上我就真係唔多清楚
但餵奶係講過話唔得

原帖由 lsc04d11 於 2011-12-9 19:01 發表

總之我覺得學生身份個人八達通冇咩問題,單程票既policy,總之你用佢既服務,無論合理唔合理,你就要buy佢o個套。正如返工,老闆的無理要求,你要遵從。唔遵從,有兩個方法︰1. 唔好做呢份工,2. 搵人 ...

咁我覺得你又啱唔晒喎
我之前仲有學生身份嘅年代,,如果我冇帶八達通(or 咭入面冇餘額),,我都會買正價飛,,因為我都係跟例做嘢
但唔代表呢條例冇值得商榷嘅空間