hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 尖沙咀去廣州上下九需時大比拼
開啟左側

尖沙咀去廣州上下九需時大比拼

limited 發表於 2012-1-8 14:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1月8日蘋果日報
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20120108&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15963002

我的結論係: 視乎目的地決定最便捷的交通工具

HM3835 發表於 2012-1-8 19:19 | 顯示全部樓層
攞黎講,尖東出發點解唔係直接去落馬洲轉龍華線,而係搭西鐵去屯門轉巴士入落馬洲?

f4eason 發表於 2012-1-8 19:47 | 顯示全部樓層
可能人地鍾意搭巴士去牙嘛
volvo_chan 發表於 2012-1-8 20:52 | 顯示全部樓層

原帖由 HM3835 於 2012-1-8 19:19 發表
攞黎講,尖東出發點解唔係直接去落馬洲轉龍華線,而係搭西鐵去屯門轉巴士入落馬洲?

咪就係,我夠可以話坐268B>B1>龍華線>廣深高鐵>廣州地鐵要四個鐘都得啦,根本攞黎講!
不過以生果報自身立場,就算高鐵係真快有正面消息,佢都會夾硬整d負面野出黎,再大造文章唱衰佢。

我有個朋友昨日係廣州紀念堂附近特意試坐高鐵返紅磡海濱南岸,不過全程也花了160分鐘!

香港往來廣州,我只會選擇Ktt(趕時間)/直通巴(3.5小時可往來兩邊市區)
至于你信不信,我反正信了
DIH 發表於 2012-1-8 21:11 | 顯示全部樓層
有一班人當年話香港高鐵站唔應該起去西九,
有一班人而家話廣州高鐵站離市區遠。

我就從來無信過一小時生活圈,亦都估唔到有人真係反正佢信了,
香港起高鐵我一直都係放眼神州講緊去長江華中會比較快,
以及方便怕暈浪的人去珠江西,如江門、新會等地。
jimmy_lam 發表於 2012-1-8 21:47 | 顯示全部樓層
好搵唔搵,係都要一月頭去,撞正節前客流,冇位好正常
高鐵又剛剛開始營運,仲係低頻發車,未來高頻發車到好似廣深和諧號咁,又怕咩冇位
買飛又唔上12306,梗係會慢人一拍...
(不過依家網路訂票又真係幾蝦人用,冇國內戶口過唔到數)

其實用上廣州比,不如用上福田比.都講過好多次,高鐵香港段既最大功用,係港深高速地鐵(高速版東鐵),廣州客流同長途客流都係其次
Kaix 發表於 2012-1-8 22:48 | 顯示全部樓層

原帖由 jimmy_lam 於 2012-1-8 21:47 發表
其實用上廣州比,不如用上福田比.都講過好多次,高鐵香港段既最大功用,係港深高速地鐵(高速版東鐵),廣州客流同長途客流都係其次

冇錯

試想像東京市中心<>大宮市中心冇哂宇都宮線/高崎線/湘南新宿線呢d快線行,
得番埼京線同京濱東北線呢d慢線兼假設唔入大宮市中心要再轉車(就好似現時香港市中心<>邊境<>深圳市中心),
想像下新幹線東京<>大宮直達短途客流會有幾多?? 近100萬唔出奇,
新幹線東京<>大宮此非繁開5分鐘一班短途特別班次都迫爆

當然香港同深圳唔似東京同大宮咁係通勤關係,
但唔計上深圳再轉車去其他地方, 香港同深圳每日有30萬人次往來,
香港市區同深圳每日有15萬人次往來, 一半人撘都7萬5喇

lolo58 發表於 2012-1-8 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-1-8 21:11 發表
有一班人當年話香港高鐵站唔應該起去西九,
有一班人而家話廣州高鐵站離市區遠。

ching一矢中的
之前個公共專業聯盟建議過係錦上路 唔知佢地點睇呢?
leslie 發表於 2012-1-9 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 HM3835 於 2012-1-8 19:19 發表

因為按番西邊高鐵行走路線而不是東鐵線,而事後3小時31分就是扣減了柯士甸西-深圳北站的時間

利益申報: 我參予了是次測試直通車那隊, 時間因起步08:00, 趕不了08:18的車而要坐09:24的車, 在紅磡站逗留了近一小時, 如果大隊遲半小時出發, 直通車所用的時間由4小時05分減為3小時35分, 也只比廣深港高鐵那隊慢4分鐘而矣. 當然, 如果你的目的地是番禺長隆樂園, 廣深港高鐵是最近, 不過商務客為主的廣深港高鐵, 客人多是去邊營商? 番禺? 廣州市? 天河?

PS: 稍後OURTV.HK 有片睇
L. Chan - 我們堅持才有希望!
franco26 發表於 2012-1-9 00:39 | 顯示全部樓層

有d人真係為反而反 ... 自己可能根本未上過又或唔會上大陸...但又跟人批評同反對..

1小時生活圈暫時未敢講, 都要睇你住邊忽
但係廣深港絕對係打通香港去華中甚至大西北既通路
通車之後應該會有香港直達武漢高鐵