hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 258D 4架TD開車時間一問
開啟左側

258D 4架TD開車時間一問

S3BL343@66 發表於 2012-1-14 19:58 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2012-1-14 10:44 發表
不過遲下..呢4部TD 豪會由四部前龍躉代..

希望 e 4部 ATR 表現良好
樂仔〞 發表於 2012-1-14 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 DK5416 於 2012-1-14 10:11 發表

無錯
因為258D果4部 TD豪試過尾單唔夠油行,所以中段就套左果4架 38蛇車黎行一轉

但有時見 GX7271 跑足全日既 ?
cheungboob 發表於 2012-1-14 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 Crotone 於 14-1-2012 10:44 發表
不過遲下..呢4部TD 豪會由四部前龍躉代..

唔係遲下,我見KMB2007個網話聽日就換
DK5416 發表於 2012-1-14 23:24 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2012-1-14 20:09 發表

但有時見 GX7271 跑足全日既 ?

紅日無問題

果陣聽個掛牌佬講,係尾轉出九龍架車上長命斜就會窒油,熄冷氣就無事
係唔會無油擺街,不過費時咁博者....

反而之前見過果d G牌11米龍行足全日91/91M,尾單係彩雲無油擺街....
HR9710+KU1391 發表於 2012-1-15 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 DK5416 於 2012-1-14 23:24 發表

紅日無問題

果陣聽個掛牌佬講,係尾轉出九龍架車上長命斜就會窒油,熄冷氣就無事
係唔會無油擺街,不過費時咁博者....

反而之前見過果d G牌11米龍行足全日91/91M,尾單係彩雲無油擺街.... ...

請問258D的九廠掛牌在假日是否行少轉,定係早上要做柯打?
pcckw 發表於 2012-1-15 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 gk9112 於 2012-1-14 01:42 發表

其實小弟一路唔係好明呢個安排,
見過好幾部38蛇車上段返到平田就會換258D牌落藍田鐵路站,
但下午點幾鐘就會開車,
其實果一轉安排係咪:-
1) 38既S36-S39掛牌師傅晌鐵路站收工巴士,鐵路,生活3 l! P8 z0 J- q: B' Z
2) 258D既9-12車掛牌師傅就拎38既S36-S39跑一轉258D, 而本身佢地既掛牌車放晌鐵路站
3) 跑完一轉之後就拎返自己掛牌車) Y! h# u5 @7 Q
4) 38蛇車師傅下段開工就去返鐵路站拎車行返38hkitalk.net; e2 M4 q7 b2 h. @
係咪咁?

K廠258D套38特別車一轉的早更已是尾轉,駕完此程便會收工,夜更會取回自己的掛牌車,於早更車長到達及交
接路程單後,按編定時間開出。

但估計K廠轉前龍運ATR後,可能會取消上述中段套車安排。

fly831 發表於 2012-1-15 02:08 | 顯示全部樓層

有d唔捨得呢4部TD豪
自從全日掛左冇耐既AS甩牌之後就係呢4兄弟
咁就7年幾
呢幾部最削o個部HA7569都勁過U廠其他掛牌(不論早期既AV, AMN到後期既ATR, 3AD)

不過條線而家客量咁高
其實一早應該換車, 而家先換其實已經遲左...
最愛猛男
千年 發表於 2012-1-15 02:34 | 顯示全部樓層
原帖由 fly831 於 2012-1-15 02:08 發表
有d唔捨得呢4部TD豪
自從全日掛左冇耐既AS甩牌之後就係呢4兄弟
咁就7年幾
呢幾部最削o個部HA7569都勁過U廠其他掛牌(不論早期既AV, AMN到後期既ATR, 3AD)

不過條線而家客量咁高
其實一早應該換車, 而家先換其實已經 ...

你只係有點,我是非常不捨!

四部超班TD豪+數位人車合一的司機實在叫我不捨!

所以我覺得四TD部豪成為左258D既標誌!

只希望來緊四部前龍運係好車!
3AD172004 發表於 2012-1-15 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 louispoon 於 2012-1-14 17:49 發表
258D-09 GX7271 唔係D10A既咩?

2004年5月見到GX7271@258D既時候都以為係D10A偈,但之後就留意到佢仍然係用TD102-KF引擎,但就用左D10A偈既排氣鼓。
主賜我異象,來委身香港!
EE9255 發表於 2012-1-16 02:46 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2012-1-15 00:04 發表

請問258D的九廠掛牌在假日是否行少轉,定係早上要做柯打?

紅日都係6轉.
唔換唔係一定會冇油,只係可能冇油; 平日38收幾多架蛇,就有幾多架258D唔駛套車..