hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 大潭道意外
開啟左側

大潭道意外

HA3556 發表於 2012-1-16 00:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

全線封閉...

評分

參與人數 5aPower +1 HugeC +4 收起 理由
2A_DL13 + 1 Sad for the traffic accident
nr5800 + 1 nice
smal + 1 good shot x2!!
dominic3286 + 1 Good Shot!
fp8329 + 1 thx for sharing

查看全部評分

不能取締的短蘭
ma2 發表於 2012-1-16 19:56 | 顯示全部樓層
大潭道耐不耐有巴士出事炒車 ,唔怪得有好多新城車長唔多LIKE
駕14同314..我識得一位PT車長話自己情願駕9都唔駕14...
話14行大潭水霸危險過石澳道10倍~~
leungfan 發表於 2012-1-16 21:53 | 顯示全部樓層
請問9,14,314如何改道??
大潭道全線封閉9應該停開...??
14 314... [我諗可以係筲箕灣尾站入筲總果邊/係亞公岩道上東廊飛入香隧再入... (skip哂全部站咁滯@@" 行車時間都唔知長左幾多@@")]

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Choi + 1 到光明頂再U-turn上東廊(我估?) ...

查看全部評分

H.BE... 發表於 2012-1-16 22:30 | 顯示全部樓層

原帖由 ma2 於 16-1-2012 19:56 發表
大潭道耐不耐有巴士出事炒車 ,唔怪得有好多新城車長唔多LIKE
駕14同314..我識得一位PT車長話自己情願駕9都唔駕14...
話14行大潭水霸危險過石澳道10倍~~ ...

行14 線都係經驗同駕駛技術為最重要吧;至於大潭水霸危險... 都係睇司機自己既判斷同經驗吧...
不過又真係,9 號又真係舒服D,冇14 號咁大壓迫感
巴士涉及意外,睇新聞多數都係其他車撞落巴士,而唔係巴士炒落去,大概係因為假期多左揸車入赤柱既「生客」,所以意外率會高可能會D 吧
樂仔〞 發表於 2012-1-16 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 leungfan 於 2012-1-16 21:53 發表
14 314... [我諗可以係筲箕灣尾站入筲總果邊/係亞公岩道上東廊飛入香隧再入... (skip哂全部站咁滯@@" 行車時間都唔知長左幾多@@")] ...

睇封邊段
14 無論如何都係行完柴斜後落山經東廊、香港仔隧道、深水灣、淺水灣直入赤柱
如果封石澳道後 9 號就照舊唔洗改道,但封石澳道前既話,9 號就要跟 14 兜到入赤柱再經水壩返返去石澳道

通常大潭道炒車都唔係巴士撞人,而係人撞巴士
因為 14 號班人基本上已經係老手一班,知道哂大約幾時有大車對頭
但堆私家車的士就唔識死,成日踩對面線 ...
呢段路仲要係特別窄,本身架 14 都過火位架啦 .. 架的士仲要唔識就位既話就一定撞硬 ...

314 撞車既機會反而大過 14 好多
一黎班人唔識就,明知水壩有架 14 係到都照衝 ...
二黎班人唔係固定 ...
時不時都聽到 14 D 司機話 314 班司機點點點 ...
N672D 發表於 2012-1-16 23:50 | 顯示全部樓層
原帖由 leungfan 於 2012-1-16 21:53 發表
14 314... [我諗可以係筲箕灣尾站入筲總果邊/係亞公岩道上東廊飛入香隧再入... (skip哂全部站咁滯@@" 行車時間都唔知長左幾多@@")] ...

可以行歌連臣角道入
tomchen 發表於 2012-1-17 01:42 | 顯示全部樓層

我覺得架的士可能車胎踩住雙白線行,落雨天就一定跣一跣..
chiukit2001 發表於 2012-1-17 14:40 | 顯示全部樓層
渣14班人根本合埋眼都識渣...平時過左十一點d車飛到眼都突...私家車都無咁狼.
leungfan 發表於 2012-1-17 16:33 | 顯示全部樓層
原帖由 chiukit2001 於 2012-1-17 14:40 發表
渣14班人根本合埋眼都識渣...平時過左十一點d車飛到眼都突...私家車都無咁狼.
果次坐14,咁岩落雨, 成班親戚話條友好狼死...
之後我講左句: 佢叫做渣得慢架啦喎
心諗: 好彩坐唔中d車手, 如果唔係你實閙到...
原帖由 N672D 於 2012-1-16 23:50 發表

可以行歌連臣角道入

歌連臣角道可以俾兩架巴士一齊行嗎?
條路好窄喎
原帖由 樂仔〞 於 2012-1-16 23:31 發表

睇封邊段
14 無論如何都係行完柴斜後落山經東廊、香港仔隧道、深水灣、淺水灣直入赤柱
如果封石澳道後 9 號就照舊唔洗改道,但封石澳道前既話,9 號就要跟 14 兜到入赤柱再經水壩返返去石澳道

通常大潭道炒車都唔 ...

大潭道全線封閉嘛... 咁我expect連山翠苑果段都係封左...
而且9號入赤柱再入石澳都要經水霸... 無得避....

volvo_chan 發表於 2012-1-17 17:13 | 顯示全部樓層

記得02年自己有一次坐3325@14出西灣河,當時浪琴園對出一段大潭道仍做緊斜坡工程,
需要實施單線雙程行車,果次好彩架3325係曼克頓花園埋站,比16M小巴過我地頭做前車。
之後因個波板糖操作員失誤早左放行往柴灣方向車輛,結果部16M小巴去到左彎同架迎面往
赤柱方向之的士相撞,我地車就係跟住架16M後面,好彩部16M爬頭,唔係就會變成3325同
的士迎頭相撞,當然全車乘客都嚇到呆,同師傅一樣大喊好彩,最後搞左成一小時先可以行得返。

又有一次凌晨坐E3 33xx@9遊河,行石澳道回筲箕灣近爛泥灣時遇到有架波子輕微失控過晒對面線,
不過好彩架波子救得返架車同埋3348個師傅經驗老到又淡定,最後乜事都無發生過,坐上層車頭我就有點嚇親,
該車長是一位白頭髮有個“威”字的老師傅,坐過佢唔少次,技術簡直一流,真是想表揚他的駕技!

有一次坐凌晨7xx@6入赤柱就唔知好彩定點,舂磡角道落斜左轉入環角道時部7xx失控(個師傅想挑戰7xx極限?),
聽到車軚響聲同想翻咁,好彩可能個師傅熟7xx操控定手車喪定好運,最後救得到部車,不過實在嚇親人,
去到赤柱村落車時該師傅主動同我地道歉,我只係話咁渣法會死人就落車,不過最後我無投訴佢當比機會。

其實赤柱同石澳線路窄彎多,周不時都會有車禍發生,一撞車就真係封死條路,走都走唔到靠等運到,
但絕大多數車禍都係唔係巴士的錯,開得赤柱/石澳等線師傅大多都是技術不錯,有d又的確開得好狼!

至于你信不信,我反正信了