hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 終於一嘗 C-Train,造工真的很差
開啟左側

終於一嘗 C-Train,造工真的很差

kei_hk 發表於 2012-2-5 21:08 | 顯示全部樓層

原帖由 lrv1092 於 2012-2-5 07:44 PM 發表

連座位既紫/綠都甩.......
對比返舊車d橙色座位
真係唔知點解會咁快+嚴重

舊位是原身色﹐所以便沒有甩色問題。

新位是原身白色再上色﹐所以上色部份便會慢慢磨擦下變薄(顏料層)﹐最後會無晒露出底油﹐便做到甩色現象。

PB602 發表於 2012-2-5 21:24 | 顯示全部樓層
原帖由 lrv1092 於 2012-2-5 19:44 發表
連座位既紫/綠都甩.......
對比返舊車d橙色座位
真係唔知點解會咁快+嚴重

中國車,中國人手工,用埋中國材料,唔甩皮甩骨就有鬼。

呢個唔係體制問題,而係思想問題。中國產品,個Spec你寫到幾好都無用,因為大部分中國人根本無「精益求精」概念,無論工人定管工都唔會依足規矩同跟Spec做嘢,只求過骨就算。所以中國工廠間間都掛住「質量重於泰山」Banner,但永遠唔會見到質量過關。

SP1900公認係好車,當年雖然都發生過著火意外,但日本廠方負責到底,深入研究問題所在而且更換所有部件。「近畿車輛」金漆招牌你唔信,信長春客車廠?唔好忘記,長客前身都係日本人管治中國東北時,「滿鐵」建立嘅鐵路事業。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
DIH + 1 + 1 大快人心

查看全部評分

DIH 發表於 2012-2-5 21:49 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2012-2-5 21:24 發表

中國車,中國人手工,用埋中國材料,唔甩皮甩骨就有鬼。

呢個唔係體制問題,而係思想問題。中國產品,個Spec你寫到幾好都無用,因為大部分中國人根本無「精益求精」概念,無論工人定管工都唔會依足規矩同跟Spec做嘢,只求過骨就算 ...

OT:
日本車自己用到唔要可以再中古車賣畀泰國印尼,中國車一手都唔知用唔用到二十年,
反正中國本身鐵路(地鐵、普鐵、高鐵全皆是)發展飛快,就算架車耐用,政策上都要佢out,
廠方自然也沒有要將部車裝到好好睇睇行個三四十年的打算及經驗,中國車天生已經係「半分車」了。
廠方沒有要求,工人更加闊佬懶理,差不多先生一直沒有死。

睇下千九,而家話咁快已經十幾年車,除了外殼因營運者的問題而略顯骯髒外,
整體感覺仍然好新淨,機件方面以乘客角度亦唔覺有大問題。

93A_S3_6:30am 發表於 2012-2-5 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2012-2-5 15:05 發表
有江湖傳聞話有兩抽車退返比長春添,但暫時無辦法證實,大嶼山呢輪亦無乜風吹車動,話晒成16卡車,唔經海路走,唔通經飛機走咩...

之於Made In China問題,我覺得同監工不力有關,新加坡批C151A行o左接近一年,無乜大病痛,批車運到新 ...

其實話說有監工同無監工嘅分別,響Ctrain上都可以看到,
據說就係頭三抽係長客自己整,跟著港鐵開始發覺唔掂時,由第四抽開始先係有港鐵嘅人睇住。

我自己就TS#3、TS#5、TS#6都坐過。內裝裝工感覺上TS#3直係最差,
不過可能因為港鐵派人上去嘅時候已經只係可以亡羊補牢,其實TS#5、6都唔好得去邊…
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
tvcc 發表於 2012-2-5 23:18 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

再講落去, 國產貨(彷製外國貨)最多係抄到個樣, 但杪唔到外國貨O既精髓,
話晒批英國列車有成百幾年英國工藝技術(Workmanship)、經驗去組裝,
大陸方面用十幾年時間去"響"鐵路方面"超英趕美", 真係
批車"無自行解體"已經要"還神"...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
JZ2868 + 1 講中我既心聲

查看全部評分

PB602 發表於 2012-2-5 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 tvcc 於 2012-2-5 23:18 發表
再講落去, 國產貨(彷製外國貨)最多係抄到個樣, 但杪唔到外國貨O既精髓,
話晒批英國列車有成百幾年英國工藝技術(Workmanship)、經驗去組裝,
大陸方面用十幾年時間去"響"鐵路方面"超英趕美", 真係
批車"無自行解 ...

Workmanship同經驗關係不大,反而同工人/廠方嘅心態關係大D。

幾十年前嘅中國上海製造嘅鳳凰牌單車、蝴蝶牌衣車,鋼水方面因為工業技術問題可能未必係最好,但Workmanship絕對係一流,主要因為當年上海工人心態上仲係好認真,所以以前「中國上海」係品質標誌。

而家成個中國都係心急浮躁,樣樣都要做世界第一,唔會一步步由基本功搞起,所以咪搞成咁。

就好似高鐵,之前搞咗十幾年,由大白鯊、爛箭、中華之星,總有大大小小問題,證明基本嘢未掌握得好。本來引入外國技術,慢慢吸收消化係好事,但人地賣300公里技術你咪慢慢整300公里級列車囉,三幾年間竟然「改良」出480公里「中國速度」,如果高速鐵路工業底子真係咁深厚,點解當年爛箭整極都係咁爛?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
JF1261 + 1 同意, 中國人就係太過急進 出左事又唔識反 ...

查看全部評分

Jacob 發表於 2012-2-5 23:59 | 顯示全部樓層

本身對新車都有期待,果時睇新聞講到架車點好點好,咩咩最質素最好,最硬淨。但係依家聽完大家咁講,覺得真係唔坐好過坐,貪平買埋曬D垃圾貨,一陣有咩信號故障,地鐵追尾都唔出奇......
Jacob 發表於 2012-2-6 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2012-2-5 23:57 發表

Workmanship同經驗關係不大,反而同工人/廠方嘅心態關係大D。

幾十年前嘅中國上海製造嘅鳳凰牌單車、蝴蝶牌衣車,鋼水方面因為工業技術問題可能未必係最好,但Workmanship絕對係一流,主要因為當年上海工人心態上仲係好認 ...

仲有D咩咩長白山號,好似係永久封存(睇維基講的)......其實D和諧號都唔知安唔安全,有無隱患,而且永遠都唔會按所講既時間1hr9min行完廣深

高鐵果D行快果少少,但零件就消耗勁好多,如果真係行500km載客,我覺得搭飛機好過

OTIS401 發表於 2012-2-6 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2012-2-5 23:57 發表

幾十年前嘅中國上海製造嘅鳳凰牌單車、蝴蝶牌衣車,鋼水方面因為工業技術問題可能未必係最好,但Workmanship絕對係一流,主要因為當年上海工人心態上仲係好認 ...

改革開放前的中國貨可能真係好野黎,最少家中以前有些國貨真係用左好耐先壞
但可惜宜家係衰到全世界都知
中國一向都係鐘意買外國的野,然係自己改少少野黎提速
就叫做自主研發...真可笑

不過有時就算車係完美的,但配套和管理上有問題都係會頻頻出事
就好似CRH2係base on日本新幹線E2系的產物
已經係溫洲事故中打破了日系高速列車的安全記錄

講番香港
港鐵經歷過今次後,到底會放棄購買國產列車
還是繼續買黎換東西馬鐵的列車呢?
stevenlim84 發表於 2012-2-6 00:39 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

其實手柄位油漆剝落問題,除了施工問題外,主要是表面處理和油漆類型問題,大陸有些廠家貪便宜,用不夠耐磨的油漆或膜厚不夠的話,也會出現這樣問題。