hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 大家有無發覺港鐵近期請左好多外判車站助理 ...
開啟左側

大家有無發覺港鐵近期請左好多外判車站助理

cn2661_2d32 發表於 2012-2-9 21:15 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2012-2-9 20:24 發表

今日班彩虹吉車又開遲5分鐘(8:28開),我響第3卡上車,鑽石山已經幾乎上爆,
黃大仙堆人只係清到1/3左右添!只要門口班人比動力迫人入去中間就得架喇!

仲有,朝早太子落車其實已經落咗2/3客,大部份人就係倫果兩條樓梯落樓下,
我 ...

朋友
我都係果班明顯少人的彩虹吉車第五卡
係呢班車之前,我已經連續兩班車上唔到.
跟住呢班吉車一樣係沿路彈門彈到七采....

我又係太子落樓轉車...
慣左去第一卡衝上車...邊個叫中環轉車第一卡最方便

唉.其實繁忙時間地鐵系統真係飽和晒.....再唔諗辦法點攪掂彈門呢個問題
唔知仲可以點發落去.
班次我就覺得系統點upgrade都唔洗再加.果頭前車車尾出站冇10秒後車就到..

每日番工的路程真係呢....唉
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
toyl 發表於 2012-2-9 22:02 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

噚日我響另一篇都有講...
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... p;page=5#pid2439228
觀塘線自己都咁多人,但係調景嶺+油塘轉車客已經將列車填滿一部份,
實際上運載能力已經減低了不少,日後新樓入伙及再增加車站,情況只會更壞...
cn2661_2d32 發表於 2012-2-9 23:28 | 顯示全部樓層
其實學下JR請下推手得唔得呢

同埋其實d車長唔好咁心急一冇門燈即刻重開...已好好多.
有時係果下比人夾一下.果個人已好心急狂要甩身.
隻門最後都係自己關得好

反而開得呢隻門攪點, 另外一隻本來冇事ge又夾多下.或者有人見重開佢又衝.....
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
toyl 發表於 2012-2-10 10:23 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

唔洗推手,大家都有動力,班客就自然會自己行入去啦!
晚繁太子都一樣,即使我已經企到去門口邊,但係月台上車班客
大家都出力向入行入去,我可以被迫入去到中間果條柱!
DIH 發表於 2012-2-10 12:36 | 顯示全部樓層
其實等部車自己搞返掂道門,係咪點都會快過開開閂閂三四次呢?
而TO為什麼會這樣心急呢?定係training根本無同佢地講架車可以自己搞掂?

我見過一次道門自己重開少少再閂埋,停車時間一定短過全列重開囉。

我朝朝搭三個站,鑽石山去九龍塘,在九龍塘落車個人已經好似打完仗咁。
有時我在黃大仙已經要退到去另一邊門(我自己行埋去)。
睇大家咁講,好彩我早少少返工咋,08:05-10在鑽石山上車。

toyl 發表於 2012-2-10 13:26 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

星期五係明顯少人一D,今日010都可以準時8:23上客啦!
Hisui 發表於 2012-2-10 21:25 | 顯示全部樓層

跟車長沒有關係,只是ATDC作怪
toyl 發表於 2012-2-11 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 Hisui 於 2012-2-10 21:25 發表
跟車長沒有關係,只是ATDC作怪

ATDC重開車門的準則及時間是怎樣?
其實個別車卡車門開關門速度有出入,如果有些是關門慢一點,或者關門途中受阻但最後都成功關門,是否照樣重開?
hkaiw 發表於 2012-2-11 21:52 | 顯示全部樓層
另外,請問在部份車站大堂駐守的SA是否外判呢?印象中這些SA已經出現至少兩年。
喵...
FD1146xGA5145 發表於 2012-2-12 03:33 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2012-2-11 21:52 發表
另外,請問在部份車站大堂駐守的SA是否外判呢?印象中這些SA已經出現至少兩年。

呢批人正常都係親生仔....
同埋呢批人雖然個名牌都係叫車站助理 , 但嚴格黎講同一般嘅 SA 係有些少分別
呢批人喺站入面係叫做 ISM 的