hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 70X上水-長沙灣
開啟左側

70X上水-長沙灣

AVD1 發表於 2012-3-20 13:06 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-3-19 22:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
暫時唔討論配額等既技術性問題
如果要食哂依家70X既區而唔駛行咁耐
個人prefer咁行法
http://g.co/maps/43hx6
http://g.co/maps/kexga

行八幹呢個方向係幾好,
最小既可服務長沙灣深水埔, 又可服務埋太子, 旺角西等地 ~

不過你入北區經美孚, 南行經美孚我覺得都覺得岩 o既,
雖然話冇咩大需求, 但係既然都經都唔差在 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
dippy 發表於 2012-3-20 13:39 | 顯示全部樓層
s_mopiko 發表於 2012-3-21 12:39 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

查實我有個問題, 而家條70X 明明做緊北區至東九龍 [上水總站 <> 觀塘(翠屏道)], 何解要咁大改動由北區至東九龍改為北區至西九龍既?    係咪收到風70X 想cut 呀
AVD1 發表於 2012-3-21 14:55 | 顯示全部樓層

原帖由 s_mopiko 於 2012-3-21 12:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
查實我有個問題, 而家條70X 明明做緊北區至東九龍 [上水總站  觀塘(翠屏道)], 何解要咁大改動由北區至東九龍改為北區至西九龍既?    係咪收到風70X 想cut 呀 ...

係唔係收到風要 cut 我就唔知, 
但係實情其實板友們建議將 70X 轉營係有一段時間 ~
而家 70X 始終仲有 d 位係 277X cover 唔到, e.g. 黃大仙, 大窩西, 上水 - 早前我都講過下話 70X 可以考慮搬九龍區總站去九龍城碼頭或紅磡 ~

不過老實講, 如果真係好似呢個建議咁,
實情其實 70X 呢條線根本就已經係名存實亡 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
dippy 發表於 2012-3-21 15:27 | 顯示全部樓層
GL3789 發表於 2012-3-22 12:08 | 顯示全部樓層
唔洗諗咁多
先天缺憾,北區客源分散
資源短缺,九巴無心戀戰
開71X係天方夜譚

只要推高279X<>68X/69X/265B既轉乘優惠額(i.e 合計車資$13.7)
係已經即時令北區居民受惠
加上已經有小巴來往深水埗/上水
基本滿足需求
dippy 發表於 2012-3-22 13:09 | 顯示全部樓層

GL3789 發表於 2012-3-22 13:31 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-3-22 13:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

小巴等完客, 再坐到入大埔已經蚊訓
就啱時間連72都快過小巴, 更何況係71X
加上小巴唔到荔枝角
而荔枝角上欖隧線有時要等幾班
清河彩園邨巴班次唔多
不過重點都係九巴無心機搞 ...

隨時非繁係極低客量
北區既定線問題,點定都有問題
277X下繁出平田,一架車得幾個人都唔係未見過

資源又係問題,係邊度嘔十架八架車出黎?

大埔既情況係唔可能套用北區
307 vs 373/A全日
72 vs 71X
KC3555 發表於 2012-3-22 13:45 | 顯示全部樓層
睇返樓主條睇唔到嘅Link,座標俾到一D線索.
出九龍經百和路,大窩西支路,大老山隧道,新蒲崗,歌和老街.
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
GM 發表於 2012-3-22 14:49 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

除左私牌
一般情況都止既
工業區收工時間較早
如果係真正的下繁(5點開始)
277X下繁出平田
都有25-40人上

講真依家東九龍商場興起 下繁出平田一架車得幾個人都乜機會啦
見到真係特見啦
常備TCU 出行唔洗怕