hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從當年的《今日九巴》看今日的九巴
開啟左側

[歷史資料] 從當年的《今日九巴》看今日的九巴

imagicas_kimi 發表於 2012-3-22 17:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

2000年及2002年的《今日九巴》曾經出現過以下標題:

2000年1月, 千禧新希望、九巴奪天水圍線營運權
2000年2月, 九巴數碼互動巴士站
2000年3月, WAP路線查閱服務
2000年4月, 千禧年路線發展計劃
2000年5月, 九巴彌敦道巴士站重組計劃
2000年6月, 九巴創新環保路向
2000年7月, 今日巴士更環保
2000年8月, 九巴環保型巴士站上蓋
2000年9月, 九巴環保新里程
2000年10月, 九巴環保路線
2000年11月, 九巴興建環保新車廠
2000年12月, 九巴為繁忙鬧市駛出清新空氣

2002年1月, 九巴榮膺「香港服務業獎:生產力」大獎
2002年2月, 九巴推出首個數碼互動巴士站
2002年3月, 沙田車廠榮獲ISO環境管理體系證書
2002年4月, 九巴集團屢創佳績
2002年5月, 總站加強資訊系統
2002年6月, [欠奉]
2002年7月, 九巴香港國際龍舟邀請賽
2002年8月, 猛獅過江九巴車隊添新成員
2002年9月, 延續九巴優質服務的使命
2002年10月, 九巴傑出服務獎推動優質服務文化
2002年11月, 九巴為你帶來舒適候車新體驗
2002年12月, [欠奉]

粗略地看, 2000年的九巴, 著眼於「環保」。2002年, 九巴的業務或許到達了一個高峰, 不斷傳出得獎的喜訊。可是, 今日的九巴, 竟然懷疑傳出「嚴重脫班」的新聞……

我想,可能是由於九巴近來的業務受到其他公共交通工具的打擊而所引致的。比如是港鐵路線令巴士客量流失。

又九巴對於開特快路線都比較保守, 以慈雲山區交通為例, 其實有紅小分別來往銅鑼灣、灣仔、旺角、青山道、佐敦等, 都說明特快車其實是有客的! 這一點, 令好多客都流失了。

不知大家有何意見?

歡迎討論。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tobyhokh + 1 gd

查看全部評分

hkaiw 發表於 2012-3-22 20:13 | 顯示全部樓層
2002年12月的封面標題是「優質服務盡在《九巴服務約章》」。
喵...
ma2 發表於 2012-3-22 20:51 | 顯示全部樓層
今日九巴 , 同10年前的今日九巴差好遠....以前的陳董事點差點樣都識得體恤下啲員工
苦況..同埋都識得用宣傳點到點的巴士線留著班客仔 ! 而家呢間公司係08年加價
之後開始服務越來越差.....由其陳董事離開九記當非執行董事後~~~ 成日只懂唔足皮
走去加價 , 加唔到價只係識收車慳油錢同成本 ! 唔學得新城識得因鐵路不斷拓展而找其
他地方如利用特快招式留著班客 !雖然佢成日想取消690,692 ,698R減694服務等..起碼
人地還識諗計仔同鐵路作有限度對抗...老九只識未打先認輸 , 削減服務....好像53 , 佢如
果肯開返20分鐘至25分鐘一班的話可能執到青公的紅小客源等 ...所以有時老九真係不
抵幫的..

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
S3BL470@98A + 1 講得好

查看全部評分

ma2 發表於 2012-3-22 20:51 | 顯示全部樓層

吉文..SO SORRY!~
LCK-MFD 發表於 2012-3-23 09:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ma2 於 2012-3-22 20:51 發表
今日九巴 , 同10年前的今日九巴差好遠....以前的陳董事點差點樣都識得體恤下啲員工
苦況..同埋都識得用宣傳點到點的巴士線留著班客仔 ! 而家呢間公司係08年加價
之後開始服務越來越差.....由其陳董事離開九記 ...

冇計啦, 搵班唔識做巴士, 淨係識計數的數佬來做... 梗死啦!! 配合政府政策, 更加衰!!

可能, 或者 新地有長遠計劃, 拿四廠用地去起樓 (屯門, 沙田, 九龍灣廠地都係地王!), 殺雞取卵...
ctb234 發表於 2012-3-23 09:56 | 顯示全部樓層
九巴經營態度:
係無鐵路覆蓋嘅地方,態度係懶懶閒唔優做,你有本事咪搭其他交通工具囉!多你一個唔多,少你一個唔少.
係有鐵路覆蓋嘅地方,採取放棄態度,唔會搞宣傳,唔會用心搞好個班次留客,只識收車趕客繼而陰乾條線.
kwyeung 發表於 2012-3-23 11:24 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb234 於 2012-3-23 09:56 發表
九巴經營態度:
係無鐵路覆蓋嘅地方,態度係懶懶閒唔優做,你有本事咪搭其他交通工具囉!多你一個唔多,少你一個唔少.
係有鐵路覆蓋嘅地方,採取放棄態度,唔會搞宣傳,唔會用心搞好個班次留客,只識收車趕客繼而陰乾條線. ...

我唔敢話九巴而家無收車, 但而家出車率睇落都正常番啦 (雖然唔知維持幾耐)
冇宣傳、半放棄, 睇番個D巴士仔banner同埋今年既RDP, 又唔係喎

係咪以前做得唔好, 就連改善都冇資格?
ctb234 發表於 2012-3-23 11:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-3-23 11:24 發表

我唔敢話九巴而家無收車, 但而家出車率睇落都正常番啦 (雖然唔知維持幾耐)
冇宣傳、半放棄, 睇番個D巴士仔banner同埋今年既RDP, 又唔係喎

係咪以前做得唔好, 就連改善都冇資格? ...

果個"巴士仔"宣傳d乜野?
只不過係宣傳公司形象,同路線宣傳係兩回事.
九巴近期所謂改善,係因為運輸署出警告信先至叫做返好少少本份.

另外講起留到一班可觀熟客,係需要苦心經營(時間+班次+車程)
點解九巴近年客量流失嚴重?!除鐵路發展因數外,九巴方面有好大責任.
da93 發表於 2012-3-23 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-3-23 11:24 發表

係咪以前做得唔好, 就連改善都冇資格? ...

我又咁睇,
一直以來佢都有宣傳路線,
做電視節目,巴士仔亦唔係今時今日先有既事,
RDP咁多年都有D野係進取既,
而且部份議題其實都唔係今年先出現,
最大問題係,
本身班次係最基本既野,
至起碼係需要晌現有網絡內做番好呢樣野

乘客少,疏車線本身一直都有,
但過往既係,
真係有豐富客源既路線,
以前唔會咁疏車,
而家連呢類線都疏埋,
反應先會咁大...

呢個我覺得係政府同巴士公司都有既共同責任
da93 發表於 2012-3-23 11:52 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb234 於 2012-3-23 11:45 發表

果個"巴士仔"宣傳d乜野?
只不過係宣傳公司形象,同路線宣傳係兩回事.
九巴近期所謂改善,係因為運輸署出警告信先至叫做返好少少本份.

另外講起留到一班可觀熟客,係需要苦心經營(時間+班次+車程)
點解九巴近年客量流 ...

咁又講真,
巴士仔宣傳巴士線,
唔係呢幾個月先有既事