hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [轉貼] 港鐵的偽善
開啟左側

[轉貼] 港鐵的偽善

樓主| kei_hk 發表於 2012-4-2 22:34 | 顯示全部樓層

原帖由 UBS 於 2012-4-2 10:21 PM 發表

咁即係用家問題。車頭尾有位唔用貪方便係中間卡上車。住得LAR 沿線基本上都差唔多大部分係中產,咁點解佢地又會視而不見呢?大家心中有數

咁如果係review 發現班班車都有巨量BB車或者係輪椅客ge, 咁我相信佢做翻新的時 ...

似乎你無了解前面所講的問題﹐上面是講假日的情況﹐大量遊客集中早上入大嶼山﹐黃昏返回市區。當中有不少使用BB車的乘客﹐平均每卡都會有1部﹐極端的看見過1卡3部。

請再了解東涌線假日繁忙時間的情況﹐以大嶼山至荔景一段﹐係差不多所有車卡都會滿載乘客﹐除了因為BB車令到企唔滿人外﹐最少6卡係會企滿乘客﹐甚至有客因此而上唔到車。

所以我前文都有講﹐MTR 可以加強周未及假日的早上及黃昏時段的全線班次。

樓主| kei_hk 發表於 2012-4-2 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 hello 於 2012-4-2 10:07 PM 發表

你係咪要LAR有水塘位??
係嘅我幫你打去28818888,龜鐵好樂意拆位

唔好曲解我的意思﹐係有人講有BB車令到用唔盡空間﹐所以要整水塘位。

而我也知道﹐MTR 有心要改善服務﹐是可透過增加東涌線個別時段的班次﹐已經可幫忙解決不少問題﹐未有需要拆位的。

不過有非官方講解﹐車廠唔夠人去處理列車的定期(以行車里數作指標)保修囉﹐所以便要減少用車﹐令車行走少D﹐延長列車入廠做保修的周期。

UBS 發表於 2012-4-2 23:19 | 顯示全部樓層
 樓主| kei_hk 發表於 2012-4-3 10:07 | 顯示全部樓層

原帖由 UBS 於 2012-4-2 11:19 PM 發表

講多少少,佢係會將全段人次計哂,唔會因為一段好多人就會加班。由你所述,LAK->TUC 係多人,所以加班無望

由於星期六好多人放工用LAR係港島返屋企,咁全線都真係好多人,咁咪8分鐘lo ...

星期六中午﹐其實長期以來都係有放工人 + 遊客﹐所以係全段都係full的(東涌方向)﹐mtr 也做了最...最.... 最基本的事﹐便是把10分鐘改為8分鐘。(真的多謝晒﹐荔景仍舊要死迫難迫才上到車去大嶼山方向)

周日黃昏﹐主要客量會集中在東涌至荔景﹐香港至青衣 2 部份。
正如你所講﹐每個方向都有一半路程係少人的﹐有足夠的載客空間﹐又點會同你在乘客角度去想。
咪最多人的一段要繼續迫﹐繼續假日出現閒日早晚返工放工的擠迫情況﹐而不會增加資源(加密班次)去改善車廂擠迫情況。

UBS 發表於 2012-4-3 22:28 | 顯示全部樓層
ate_58x 發表於 2012-4-3 23:43 | 顯示全部樓層
機快 cut班就得啦
UBS 發表於 2012-4-3 23:58 | 顯示全部樓層

hello 發表於 2012-4-4 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 ate_58x 於 2012-4-3 23:43 發表
機快 cut班就得啦

機鐵啱啱先加完就減??
機鐵貴為面向世界鐵路嘅第一把關,再減班就嚴重損害公司形象架啦
玩唔掂拉PAD,咪叫輸打贏要囉
dennis28a 發表於 2012-4-4 06:08 | 顯示全部樓層
原帖由 UBS 於 2012-4-3 23:58 發表

機場上坐率唔差,十分鐘一班真係幾好

一點補充,機快既班次極已去到接近極限(安全上為 10 分鐘一班,極限為 7.5 分鐘一班),
香港站係時候要起 2 號月台解決問題。

只係東涌線仲有空間加班,但又唔夠車。

惡意回復是不道德的行為。
 樓主| kei_hk 發表於 2012-4-4 18:27 | 顯示全部樓層

原帖由 UBS 於 2012-4-3 10:28 PM 發表

你講有乜因素要加班?係咪每一卡車都載夠312人先,唔係就唔好講加班。

另外,而家ge 東涌線係BB車問題好似資源錯配,就似一間快餐店供應A同B餐,生產比例係9:1。但係買餐食GE比率係7:3。咁唔會將成個生產比率X3等d人買到B餐而攪到A餐整完無人食。而係應該調節整餐GE比率,等個個買到餐又唔會浪費食物無人食

載312人?  當人係液體咩定係日本通勤線早上繁忙時間搬來香港?

BB車問題﹐係唔係MTR 可以講一句話唔可以入閘上車﹐這便可解決有乘客上唔到車問題?

當載客空間用盡﹐即使是BB車佔用空間又好﹐輪椅佔用空間又好﹐定係乘客隨身行李(符合相關要求)﹐令到有車站月台的乘客因列車無空間而難以登車﹐情況是持續的周期性﹐便有加班的需要。

假日早上及黃昏時間﹐東涌線正正是有持續的周期性﹐有不少BB車(平均每卡2部)﹐又有乘客企滿晒﹐又有客因此而難以登車﹐所以才講MTR可考慮此段時間再增加班次。

你的快餐店什麼A同B餐﹐我完全唔明你想講什麼