hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 廣深線上 ‧試驗車
返回列表 發新帖
開啟左側

廣深線上 ‧試驗車

eg6461 發表於 2006-2-27 16:05 | 顯示全部樓層

要理性討論無問題。

首先你講得無錯,
我對中國內地文化的確膚淺,
因為我係土生土長的香港人。
我之所以質詢係因為我覺得,
一條建設多年及正在運作中的鐵路,
點解到現在才試驗呢?
當然依款老22型有佢既舊叫法。
但如果你有去過北京環鐵,
你會見到好多用作收集行車數據的新款25T,
已經叫做檢查車或檢測車。
各人有各人既觀點,
再討論都無意思。

其次我想澄清一點,
見到真車唔代表一定見埋佢"試驗車"三個字,
你o係旺角鬧市見到ER20經過亞皆老街天橋,
你都未必見到佢係800幾,
同埋個次佢混埋普快25B一齊行廣深,
兩者顏色及外型設計對比鮮明,
一定吸引到我注意力,
所以請唔好斷章取義。

再者,
我都記得03年個次DF9拉25K來香港。
05年十月有版友在海子發表,
話見過DF9拉25Z來香港,信不信由你。
點解你認為直通車使用DF11後,
DF9就以後一定唔再來香港呢?
就算o係廣深,
DF9的拉車任務比其他SS8、DF11都少,
相信大家都認同。
如果遇着有DF11去戚廠大修、藍箭去株洲大檢,
廣深係唔夠車用,
唔好話DF9來香港,SS8(0063,0067)都有可能。
前排都試過喇,
廣深走剩四抽藍箭,
當時海子版友計過廣深准高唔夠車用,
仲笑說建議廣深公司借用KTT行廣深。
兩地政府認同建區域快線,
亦正代表原廣深港鐵路班次已接近飽和。

不過既然有版友認為我存心惡意搞事,
對我的質詢如此敏感,
在此深表遺憾,多言了。

樓主| 蘭州拉麵 發表於 2006-2-28 00:46 | 顯示全部樓層
CN9AMT100UP 發表於 2006-2-28 10:44 | 顯示全部樓層
乜唔係有兩部SS8改左電弓,所以必要時可以落香港嗎?......我見過相
 樓主| 蘭州拉麵 發表於 2006-2-28 14:26 | 顯示全部樓層

Flores 發表於 2006-2-28 18:35 | 顯示全部樓層
我頭先睇番我以前影果d相同據我記憶所知
以前廣深線五部ss8(63,64,65,66,67)都日日落黎香港...其中以63,65同67黎得最多...64,66就較少
當時佢地通常只會拉廣九線.....京滬線就比較少....肇慶線就最少....我淨係見過一二次
到左01年尾至02年到(唔肯定),就全部改用df11....因為九鐵投訴
後黎九鐵幫67(好似仲有63)換左枝新電弓,無耐就出番黎行廣九線....不過都係行左一排(一個月都唔知有無)
之後就全部行番廣深線....當年有朋友見過有ss8停係何東樓入面

此外,係到講埋新時速都曾經試過係何東樓大修....有無換過電弓我就唔清楚喇
不過我覺得x2000枝電弓應該係歐洲貨,符合九鐵要求,應該唔洗換

仲有,藍箭都曾經黎過香港試車...大約一星期到...日期係01年4月初~~
當年我係大埔墟睇住藍箭被df11拉番大陸,所以記得好清楚

以上全部都係我以前影車d記憶,有錯請指
CN9AMT100UP 發表於 2006-3-1 15:54 | 顯示全部樓層
我想問ss8 0035 係唔係都到過香港
我只記得有SS8在過年做廣九線(04年嗎,又好像太遲)
 樓主| 蘭州拉麵 發表於 2006-3-1 19:26 | 顯示全部樓層