hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 亞公角街追尾事故 (第二回)
開啟左側

亞公角街追尾事故 (第二回)

3357。KS8450 發表於 2012-4-17 10:35 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2012-4-16 21:13 發表
淨係睇 e 單意外
新聞都講咗因為前車有乘客突然嗌有落,前車司機一個本能反應就煞車,後車跟唔切就隊尾
乘客同兩個司傅都有問題
乘客就唔記得禁鐘不但止,仲要大嗌嚇親司傅
前車就停得太快 (其實唔怪得佢,本能反應...),後車 ...

後車唔係剎唔切
而係用錯方法爬突然停站的GL82023
av335 發表於 2012-4-17 11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-4-17 09:39 發表

連你地都唔用, 咁呢條線即係CUT得~~

通常都係隔離飯香~~香港人永遠都係咁~

呢9頁裡面, 大家都睇得好清楚那幾區的居民如何去找一堆似是而非的理由,
去"證明" 大部份線均需要為左佢地一小眾而慢慢碌亞公角~

有89 ...

- BW先生, 你「一小眾」的定義是什麼呢~87D/89D富安少人落車?

- 89C 非繁CUT左我無所謂, 不過你問下濱景/碩門村班人先

- 如果下下都隔離飯香, 我就唔會支持踢走40X喇

- 我唔理係唔係自找喇, 而家繁時既班次係
89D 3-5分鐘一班
89C 10-13分鐘
而且89D繁時大隧後第一個站係沙田醫院
明顯地, 呢區D居民已經選擇左89D, 然後你又話我地選搭89D係自私的行為~

而上繁89C特快根本清唔曬D客, 很多時到富安上幾個就頂閘走, 什至飛站
你唔係住呢區, 唔知唔怪你

- 87D果度, 等281X全日左就會有討論空間既
hkbw 發表於 2012-4-17 11:21 | 顯示全部樓層
原帖由 av335 於 2012-4-17 11:06 發表

- BW先生, 你「一小眾」的定義是什麼呢~87D/89D富安少人落車?

- 89C 非繁CUT左我無所謂, 不過你問下濱景/碩門村班人先

89D 3-5分鐘一班
89C 10-13分鐘
而且89D繁時大隧後第一個站係沙田醫院
明顯地, 呢區D居民已經選擇左89D, 然後你又話我地選搭89D係自私的行為~

而上繁89C特快根本清唔曬D客, 很多時到富安上幾個就頂閘走, 什至飛站
你唔係住呢區, 唔知唔怪你

- 87D果度, 等281X全日左就會有討論空間既

好簡單, 因為你地有89C唔搭, 攪到班次要調整, 之後再以89D密D為由唔搭89C, 迫89D慢慢行亞公角, 呢個
的而且確係富安/錦泰人自私既問題~

89C特快清唔晒D客咪要求加班LAW~ 89D同89C富安根本冇共同站, 唔存在89C上唔到客D人轉搭89D的問題~

87D個度, 有冇281X都應該唔行亞公角~~
有281X更可以連濱景都飛埋~乾手淨腳~

唔好講到自己好似好大方話俾40X唔行亞公角~~如果43X及40X濱景之後的定線調返轉, 又或者
而家43X仲行源禾路/大桶橋路去到麗豪, 睇下你會唔會咁講?

殺雞焉用牛刀?!
hokwanlam 發表於 2012-4-17 11:32 | 顯示全部樓層

回復 93# 的帖子

拉走87D,咁我搭咩出太子同MK??搭鐵??定81C去到油麻地再轉車??你好似倒轉左D野,係89C班次差令到富安錦泰人止步,唔係我地有車唔搭,唔好乜都推晒落我地度,而家我地係客,九巴唔肯加班,馬鐵唔近,唔拉住89D點都講唔過.....

hkbw 發表於 2012-4-17 11:49 | 顯示全部樓層
原帖由 hokwanlam 於 2012-4-17 11:32 發表
拉走87D,咁我搭咩出太子同MK??搭鐵??定81C去到油麻地再轉車??你好似倒轉左D野,係89C班次差令到富安錦泰人止步,唔係我地有車唔搭,唔好乜都推晒落我地度,而家我地係客,九巴唔肯加班,馬鐵唔近,唔拉住89D點都講唔過..... ...

咁你不如話, 踢走40X你搭乜去葵涌村, 冇左89D你點去藍田地鐵站?

81C係廣華行過旺角唔算遠, 去太子你可以搭馬鐵, 唔LIKE既85K轉81一樣得~

89C當年D班次一D都唔差, 點解而家愈來愈差? 上面已經講左個原因~

89D 當年既班次同樣係"難頂"~

唔好下下話巴士公司差, 亦都唔好下下以為自己係客就可以講野大大聲~~
後面利安新港城耀安成班都係客, 咪要為左富安人齊齊陪兜~
殺雞焉用牛刀?!
hokwanlam 發表於 2012-4-17 11:52 | 顯示全部樓層

回復 95# 的帖子

講到尾,根本大家都自私.....
原因係佢地認為89D好一些??你訪問過人地嗎??事實就係你對住富安既人有偏見,唔駛否認啦,今期抄左一大單,俾到位你入.....

av335 發表於 2012-4-17 12:24 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2012-4-17 11:49 發表

咁你不如話, 踢走40X你搭乜去葵涌村, 冇左89D你點去藍田地鐵站?

81C係廣華行過旺角唔算遠, 去太子你可以搭馬鐵, 唔LIKE既85K轉81一樣得~

89C當年D班次一D都唔差, 點解而家愈來愈差? 上面已經講左個原因~

89D  ...

85K轉81? 你唔好引我大笑喇~
如果我叫你係新港城搭86C轉87A/B出旺角, 你又會不會接受?
我相信你都係會話: 住富安唔應該有選擇

又唔見BW你大大聲叫87D唔好行新港城~用番你既偉論:
果度都有馬鐵, 佢地都可以810轉81
而且新港城行去耀安都唔係好遠, 搭81C亦得

你講到81C咁無敵, 不如將81C拉去烏溪沙, 取消埋87D, 咁就唔駛再嘈

講到尾, BW先生根本覺得富安班友阻住個地球轉

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
nickk + 1 + 1 講得好! 啲人係咁自私,就由得佢自己繼續FF落 ...

查看全部評分

hokwanlam 發表於 2012-4-17 12:28 | 顯示全部樓層
原帖由 av335 於 2012-4-17 11:06 發表

8 ...

唉,我地哩d住富安錦泰真係陰公囉,為左條87D俾其他馬鞍人咬牙切齒痛恨,
拉長左人地條線王既行車時間,但係人地又有大大條馬鐵係正佢地旁邊.....

講到尾,89C加車的話,89D可以唔行亞公角,
唔駛加到好似89D咁密,7-9分鐘正常不過啦,
上繁89C特快仲有加班空間,10分鐘-->5分鐘1班我覺得可行,

如果281X全日左,87D都可以走得,
不過到時富豪花園同河畔真空左,我提議拉281A行.....
hkbw 發表於 2012-4-17 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 av335 於 2012-4-17 12:24 發表

85K轉81? 你唔好引我大笑喇~
如果我叫你係新港城搭86C轉87A/B出旺角, 你又會不會接受?
我相信你都係會話: 住富安唔應該有選擇

又唔見BW你大大聲叫87D唔好行新港城~用番你既偉論:
果度都有馬鐵, 佢地都可以810轉81
而且新港城行去耀安都唔係好遠, 搭81C亦得

你講到81C咁無敵, 不如將81C拉去烏溪沙, 取消埋87D, 咁就唔駛再嘈

講到尾, BW先生根本覺得富安班友阻住個地球轉

你富安夠多人有半車客先算啦~
慘得過新港城個邊, 成個馬鐵站係度, 87D慘極都有半車客, 去埋恆康街, 咁又夠一車..
慘得過681, 而家朝朝兩部一頭一尾上客, 都仲要顧著唔夠位俾恆康街既乘客上車~

根本上, 搬返堆線出公路的計劃, 一定早過晒錦泰搬入來既人, 俾盡得富安叫做由有選擇變少左D選擇~
但富安真係多客到要成堆線陪行亞公角? 我反而見到既係, 富安人冇好好善用89C, 81C等資源law~
呢咁多版, 亦都清楚俾大家見到一個事實..九巴想更有效運用資源? 一日有d咁既地區人士及客仔,
真係發下夢好了~~

到最後, 九巴要加價, 受影響既, 咪就係所有乘客law~惡性循環, 沒完沒了~

殺雞焉用牛刀?!
AVW28 發表於 2012-4-17 12:49 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2012-4-16 14:35 發表
咁講, 我冇拉錦泰個邊D居民落水..因為成件事既始末就只係關班富安居民事~

近來RDP/九巴當然冇提出呢件事, 因為呢單野係十幾年前,連錦泰都未有既時候發生至今~
住係馬鞍山十來廿年既板友對呢件事一定唔會陌生~

當年, 連馬鐵都未有, 九巴/運輸署老早已經傾緊將大部份線路拉離亞公角街~~~區區都ok, 就係富安話唔好~
話會令佢地選擇少, 話改線令佢地好不便~

到唔記得左係五年定六七年前, 運輸署再一次舊事重提, 原因係要把錦泰上馬鞍山路既支路封閉~
個陣時欣安都未動工~ 點知又係富安個邊既區議員連同居民一齊力阻~

所到而家馬鞍山路富安段都仲係70km/h, 仲多左個危險位~ 亦令馬鞍山大部份線路都仲係要在亞公角排隊~~

嚴格來講, 我唔會反對你話富安既區議員+居民得罪一班馬鞍山居民~~的而且確因為佢地而令今時今日
個段路咁奇怪~

紅色果度補充少少,係部分路線冇替代服務,如680、85C、N281、86C等。當時未有682和A41P。
後來就算話加BBI,都是因為要轉車既原因而反對。
LL3850