hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 我們未來的鐵路
開啟左側

我們未來的鐵路

bobbycheng 發表於 2012-4-21 15:02 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2012-4-21 14:52 發表
明報將屯荃鐵路同土豪利益拉上關係...,不過我覺得趁機加強中港聯系多 d

http://news.mingpao.com/20120421/gca1h.htm

政府突推屯荃鐵路諮詢 劉皇發提倡多年 議員質疑益地主財團

http://news.mingpao.com/20120421/ ...

如果單純為中港聯系
咁青公果3個站又洗乜起?
又唔係多人搭...
HF3204@243M 發表於 2012-4-21 15:07 | 顯示全部樓層
原帖由 leochill 於 2012-4-21 15:00 發表
屯門公路已經在擴建了, 相信日後屯門公路會更靠得住,
再者, 搭59M/60M 由屯門出荃灣都不過係20分鐘左右, 而去搭屯荃線會可能要一程駁腳, 我就唔知屯荃線對屯門有幾方便?
仲有諗下一條西鐵, 而家就話有排未飽和, 但 ...
不過就算屯赤起好咗,樽頸位青馬大橋都仲未解決...
bobbycheng 發表於 2012-4-21 15:12 | 顯示全部樓層
原帖由 leochill 於 2012-4-21 15:00 發表
屯門公路已經在擴建了, 相信日後屯門公路會更靠得住,
再者, 搭59M/60M 由屯門出荃灣都不過係20分鐘左右, 而去搭屯荃線會可能要一程駁腳, 我就唔知屯荃線對屯門有幾方便?
仲有諗下一條西鐵, 而家就話有排未飽和, 但 ...

其實西鐵已經證明要客轉車去市區係唔可取
西鐵要等到九龍南線通車客量先見得人
咁荃屯鐵路仲唔吸取呢個教訓
剩係去到荃灣西就算數?!

同埋d客到頭來咪又係要逼番去西鐵
咁對舒緩日後西鐵客量增加會有幫助咩?
bobbycheng 發表於 2012-4-21 15:15 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2012-4-21 11:25 發表

屯荃灣路的確冇乜優勢。
或者可以一分為二,人口較密集的麗城至荃灣,由荃灣線伸延。
而麗城以西,人口較少,則以輕鐵伸延負責。

麗城海皮作為兩線中轉站 ...

但荃灣站好似冇足夠空間再入翻地底
除非變更荃灣站一段的路軌
改為經青山公路地底去麗城
barking 發表於 2012-4-21 15:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2012-4-21 13:36 發表

將廣深例子黎比較港深之前, 可唔可以留意一下廣深同港深的分別,
而唔係盲中中咁因為廣深唔得所以港深都唔得,
如果係咁簡單顧問公司就唔會存在喇

廣深高鐵同廣深線兩者同時亦係城際線, 理應有競爭關係,
但兩者在 ...

你的分流係假設了九龍核心說...

現實上靠東鐵過境的乘客, 超過一半係新界區上落車的。
而呢一半人除咗279X青衣至上水轉乘東鐵往羅湖及落馬洲之外, 其餘新界東地區, 又有幾多人肯 "倒頭車" 再轉西鐵返回西九龍站搭高鐵去深圳?
276果班元天客一樣係276上水轉東鐵,除非去廣州南或以北,否則亦無誘因 "倒頭車" 返西九龍
即使到咗深圳福田也不過是中轉站居多,多數人總要再轉車的。

九龍方面,依家除咗九龍塘搭東鐵往羅湖係比較popular之外,九龍區其餘很多地方都坐直巴去深圳啦。
推算,西九龍高鐵站的競爭主要係直巴旅客,其次係東鐵在九龍區的少數過境客,東鐵這些乘客的比例相比其他乘客為數很少。
barking 發表於 2012-4-21 15:37 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2012-4-21 15:15 發表

但荃灣站好似冇足夠空間再入翻地底
除非變更荃灣站一段的路軌
改為經青山公路地底去麗城

由曹公潭盡頭開始,越過河道進入荃景圍遊樂場地低,設荃景圍站
在柴灣角下穿過西鐵線,到麗城
tonyng 發表於 2012-4-21 16:09 | 顯示全部樓層

另外, 留意到個諮詢相當短, 兩個星期後就開始公眾諮詢會, 兩個月後就差不多完結了, 咁趕為咩呢?
所以大家真係要快手了, 大家一日喺度渴求嘅九龍東西線, 東九龍過山線, 北港島線, 沙荃線, 南港島線支線等等, 如果唔爭取恐怕就無著落了!  

今次是第一階段研究(大型跨區鐵路走廊)的諮詢。

至於南港島線(西段)、北港島線、東西九龍線、西鐵屯門至屯門碼頭延線、東涌西延線、小西灣支線等等,應該屬於第二階段研究(地區性優化方案),最快在今年年底才展開。

053h4 發表於 2012-4-21 17:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Kaix 發表於 2012-4-21 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2012-4-21 14:15 發表
有西鐵,未飽和,重要搞重復建設?

元天人口55萬, 西鐵理應起碼要做到將軍澳線的程度,
但西鐵做唔到, 係咪證明西鐵設計有問題??

又或者西鐵從未有入屯門, 咁唔知閣下會唔會話係重復建設

我同閣下立場其實一樣, 都係唔認同個方案, 只係大家論點相反
jpoon 發表於 2012-4-21 17:33 | 顯示全部樓層

好老實講,作為市區人,我唔睇好屯荃鐵路
首先,起條屯荃究竟係分流為主定係會吸納到大量新客呢? 青山公路沿線,除左深井、麗城外,都係豪宅為主,居民渣車出入,有幾多人會搭呢條鐵路? 就算黃金海岸、三聖(勉強算)係遊客區,都唔會幫到條鐵路好多,如果只係分流為主,響西鐵未飽和下係咪值得用巨額投資去興建呢? 尤其如果條鐵路唔係港鐵畀錢起而係政府畀錢起,更加浪費納稅人金錢
第二,而家屯門出荃灣或其他地區,搭西鐵超貴,起左屯荃後票價係咪減到呢? 呢點我有保留,尤其係條鐵路係港鐵畀錢起既話,更加冇可能減到票價,咁港鐵就冇誘因去起呢條鐵路啦,就算真係起,就當只係跟西鐵票價,響搭巴士仲比過搭鐵路既情況下,我諗除非屯門公路出事,否則吸引唔到人搭鐵路