hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 龍運再有車過檔九巴
開啟左側

龍運再有車過檔九巴

bbahwing 發表於 2012-6-3 23:11 | 顯示全部樓層

原帖由 GR614 於 2012-6-3 22:36 發表
舊年搭過一次HU5026都唔錯,不過好少搭38,依家唔清楚。

另外,個批ATE唔係不嬲都差既咩,個時掛58Xd人都話唔快架?好似仲要無kick down...?

而家38批ATE除左MG9003及LX8651外,其餘四部係由68X調過嚟
FD5410 發表於 2012-6-3 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 NV3927 於 2012-6-3 20:35 發表
ATE 真係得MG9003 好力...其他 平路都可以,但一上斜就HU112改善左... 上次搭中車手 ,
HT5669, HT5886平路都可以,但真係冇左以前上斜爆炸力
...
LB8236 直頭起步都慢半拍, 其他既都唔好得去邊
原帖由 GR614 於 2012-6-3 22:36 發表
舊年搭過一次HU5026都唔錯,不過好少搭38,依家唔清楚。

另外,個批ATE唔係不嬲都差既咩,個時掛58Xd人都話唔快架?好似仲要無kick down...?
成批得 MG9003 係 58X, LB 果批係 68X
本來我 expect 批 LB 會幾靚, 反而 MG9003 就聽人講好差下
結果係掉返轉...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
FD_8592 發表於 2012-6-3 23:18 | 顯示全部樓層
應該係個別車廠既過檔龍躉比較差
屯門廠而家有果幾部都幾好(暫時)
williamau 發表於 2012-6-4 02:47 | 顯示全部樓層

原帖由 nickhei 於 2012-6-3 22:22 發表
講得38,當然有42C。HT8234初初到42C都係好一般,E+係咪虧車呢?初初覺得HN9036、HT6153、HS6573、HT7467好正
49X新果批又如何?HM6990舊年就幾正
49X新果批呢幾日就搭過HN745, 加速同上斜我個人覺得都唔差
chan6723 發表於 2012-6-7 18:57 | 顯示全部樓層
金龍躉最新成員: HT7918 (L)
是日 (7/6) 行 2 號。

另 HS471 (L) 今日行 35A

教導子女遠離益童
LP1200 發表於 2012-6-7 19:50 | 顯示全部樓層
HT5197已過檔
是日(7/6)行118
Lovey Dovey
PZ8988 發表於 2012-6-7 20:14 | 顯示全部樓層

唔知而3架龍運trident有冇機會掛43X荔廠掛牌?
之後再甩HW4761同JB4058比40X就最好
felix_tinyan 發表於 2012-6-7 20:35 | 顯示全部樓層

回復 46# 的帖子

我在2003-04年坐過HT5197行271線,部車起步和加速比較快。我想問點解龍運trident在過擋九巴後,沒有機會掛271線(沙廠或荔廠)作為掛牌?
HE7921 發表於 2012-6-7 20:48 | 顯示全部樓層
原帖由 felix_tinyan 於 2012-6-7 20:35 發表
我在2003-04年坐過HT5197行271線,部車起步和加速比較快。我想問點解龍運trident在過擋九巴後,沒有機會掛271線(沙廠或荔廠)作為掛牌?

因為九巴只會安排歐三或以上排放標準之金車掛牌於途經彌敦道之路線
期待香港出現載161人的E500 MMC
5962 發表於 2012-6-8 15:56 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2012-6-7 20:48 發表

因為九巴只會安排歐三或以上排放標準之金車掛牌於途經彌敦道之路線

咁 81果兩架係咩