hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) 廳相數張
開啟左側

廳相數張

樓主| ME 發表於 2012-5-8 03:32 | 顯示全部樓層

原帖由 HW8373 於 2012-5-7 22:25 發表

上個月遊河時影的
因為太即興同唔夠時間,最北只去到 Leicester 同去 East Midland Airport 訓覺

正正就係搭巴士預著隻衰貓熏臭晒成架車當日
先係 Leamington Spa 輾轉搭左兩程 TD 豪落翻 Coventry 市中心;
(香港行 ...

睇完你d相真係有少少時光倒流既感覺
我都好耐冇坐過StagecoachB10M
反而Olympian2日前坐過黎

另外,睇完你YouTube條片
我都覺得
Northhampton個巴士站真係有少少似深圳果個商業城
不過就更”up dup”
BN1E18LE11WA5PE16SG8
tommyyip010 發表於 2012-5-8 04:36 | 顯示全部樓層
原帖由 HW8373 於 2012-5-7 22:25 發表

上個月遊河時影的
因為太即興同唔夠時間,最北只去到 Leicester 同去 East Midland Airport 訓覺

先係 Leamington Spa 輾轉搭左兩程 TD 豪落翻 Coventry 市中心;
(香港行 ...

Leicester好似係全英國最多黑人既地方..但治安都ok啦,黎左大半年覺得不過不失
間中仲會見到D舊車做校巴
 樓主| ME 發表於 2012-5-8 06:40 | 顯示全部樓層
原帖由 tommyyip010 於 2012-5-8 04:36 發表

Leicester好似係全英國最多黑人既地方..但治安都ok啦,黎左大半年覺得不過不失
間中仲會見到D舊車做校巴

你講得冇錯
Leicester的確係全英國最多黑人既地方
記得以前睇報紙講過
而果份係比較右翼既DailyExpress
果段佈導標題大概好似係 "Streets where the ethnic minorities are actuallty the majority."
所以我對果段佈導既印象特別深刻
文中提到Leicester係英國咁多個城市之中
白人人口比例最低既城市
如果冇記錯的話
就係Birmingham
我以前都有friendLeicester讀大學
而我自己本身都響Leicester隔籬一個叫拉夫堡既小鎮住過
可以話去過無數次Leicester
(不過已經係多年前既事)
唔知係咪以前d人好d
Leicester治安比我既感覺都算OK
等我貼幾張2004oLeicester影既巴士相先
ML29 發表於 2012-5-8 19:39 | 顯示全部樓層

原帖由 ME 於 2012-5-7 03:58 發表
果然係資深巴迷
唔單止車型
就連拍攝地點
邊條街都猜中

不敢當,只是住了一整年Coventry,city centre行過一百次以上,
才會一眼認得出……

上個月遊河時影的

(香港行 ...

你坐那部好像是D10A不是TD豪,印象中Leamington廠只得幾部TD豪(最後好像退了兩部),
全部是短陣。
你當天是星期日,坐的是U2?
明顯那部豪當時在Warwick Uni Sports Centre車站停車……(這個地方對我來說實在太有親切感)]

至於B10M,其實近這兩、三年數目一直在增增減減,有一期只剩幾部,隔一段時間又忽然在
storage拿幾部出來用……
不過相比四年多前我初到步Coventry時少得多是事實,記得當年15/16/18幾乎全線用B10M。
We're part of The Go-Ahead Group
samsam690 發表於 2012-5-9 04:20 | 顯示全部樓層
跟一幅
人在英, 心繫港 . 3ASV411 - KR6863
cktse 發表於 2012-5-9 11:18 | 顯示全部樓層
我都有d廳相分享

呢部係hydrogen巴士, 高樓底配薄椅, 空間感好大

wright車身, 輪椅位響梯背, 中門前就有返兩個位

呢種渾圓既座位唔算好坐

NX客車頭一排位有好闊既legroom

east anglia既first dart, 除左樓頂無冷氣槽之外, 十分似新巴dart

唔記得係咪E200dart, 感覺較迫夾

應該係first既heathrow benz黎, 近乎方形既靠背都幾好承托

呢隻如果剷住坐都可以有頭枕既功用

去legoland既first plaxton, 座位大家見慣見熟都無乜好講

stagecoach既E200dart, 同之前講一樣, 都係迫夾

biofuel既oxford車, 城市巴士配客車座椅都幾得意

應該係plaxton, 前面有好多座位

靠背都幾厚

bendy bus, 唔駛多介紹喇

routemaster雖然仍在運行, 但已經改用無間斷光管, 黃色扶手等新規格設備

scania omnicity, 感覺好侷促

下車門有螢光卷帶攔住, 基本免除開門夾手指等危機

同一部車, 車頭闊落, 只有一排座位

愛丁堡lothian車隊保養的確係數一數二

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
ME + 1 + 1 Good selections of interior shots. thx

查看全部評分

媽屐停
DGCNYO 發表於 2012-5-9 12:10 | 顯示全部樓層

輪胎位對住落車門其實最好,人唔會堆係梯位,落車位空間又大.....
係香港行D古怪設計
franco26 發表於 2012-5-9 20:11 | 顯示全部樓層
我都跟D!

有輪椅位既COACH!

咁大個位伸腳, 某款車身的特色!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
ME + 1 + 1 大開眼界! 多謝分享

查看全部評分

樓主| ME 發表於 2012-5-10 03:11 | 顯示全部樓層
原帖由 cktse 於 2012-5-9 11:18 發表
我都有d廳相分享

呢部係hydrogen巴士, 高樓底配薄椅, 空間感好大

wright車身, 輪椅位響梯背, 中門前就有返兩個位
http://images5.fotop. ...

真係大開眼界
(唔睇相都唔知原來Lothian巴士個內籠咁靚)
上面d巴士
其實好多我都未坐過   
P.S. 唔知點解就算係同款車
始終都係覺得英國d巴士車廂內部既空間感大d
唔知係咪因為英國車腳位普遍闊過香港果d有關
d坐位冇香港果d排得咁密
cktse 發表於 2012-5-10 09:39 | 顯示全部樓層

原帖由 ME 於 2012-5-10 03:11 AM 發表

真係大開眼界
(唔睇相都唔知原來Lothian巴士個內籠咁靚)
上面d巴士
其實好多我都未坐過   
P.S. 唔知點解就算係同款車
始終都係覺得英國d巴士車廂內部既空間感大d
唔知係咪因為英國車腳位普遍闊 ...

我覺得唔多唔少都同佢地用薄椅有關
又無安全帶, 椅腳支柱又幼, 頭頂又無冷氣槽, 其實空間感大都算正常既
媽屐停