hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 機場快線「開倒車」
開啟左側

機場快線「開倒車」

kei_hk 發表於 2012-5-31 12:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120531/00176_057.html

又係接近尾車時段﹐有乘客因此而接唔到尾車﹐mtr 有提供適當的協助。

真係估唔到﹐mtr 會安排列車倒轉行車返回已經過的車站。
不過﹐唔這樣安排﹐這部壞車便要去到青衣才可落客﹐但同一時間可能會在青衣站「頂」住下一班車入站。部壞車都要落客後繼續行駛﹐要過埋荔景﹐使用應急月台才可暫時停車﹐才不會影響後車前進。

而報導也指出﹐當晚其他路線係有因此而延長服務 ? 真係估唔到
事發後已因應情況,在市區線、東涌線、西鐵及輕鐵延長服務。

又有承諾為乘客支付的士接駁的費用
另有乘客因錯過其他交通工具尾班車,需改乘的士,獲職員承諾可向港鐵索回車資。

同另一單疑似飛站事件不同﹐今次是mtr 本身的問題﹐並非乘客的問題﹐所以職員都提供所有可行的協助﹐令乘客不便減至最少。

DIH 發表於 2012-5-31 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-5-31 12:39 發表
同另一單疑似飛站事件不同﹐今次是mtr 本身的問題﹐並非乘客的問題﹐所以職員都提供所有可行的協助﹐令乘客不便減至最少。

或者話「今次全然是mtr 本身的問題﹐並非乘客的問題」

之前單野佢0016變特車,0020先開返正班車,
都唔可以話佢完全乜野問題都冇,
但實際效果係假如有人搭0016駁港島綫係應該無受到影響。
至於有人想去到荔景先轉車,根據港鐵時間表,這班人根本不應存在。
(表定尾車後才出現的轉乘客?我做排班都唔會諗到囉)

我都唔想三幅被再loop。

樓主| kei_hk 發表於 2012-5-31 13:01 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-5-31 12:51 PM 發表

或者話「今次全然是mtr 本身的問題﹐並非乘客的問題」

之前單野佢0016變特車,0020先開返正班車,
都唔可以話佢完全乜野問題都冇,
但實際效果係假如有人搭0016駁港島綫係應該無受到影響。
至於有人想去到荔景先轉車,根據港 ...

這是你有錯﹐請看回相關的討論入面的 #51 ﹐報紙的報導已經講了0016 係準時於機場載客開車。
是乘客自己用錯方法去轉車  或 自己唔小心坐了非正式尾車所引起的問題。

再有相關討論﹐返回相關文章討論。

rickywk 發表於 2012-5-31 14:02 | 顯示全部樓層

若果真係0025就到青衣,最受影響應該係要轉西鐵o既客,轉市區線應該趕得到0032班東涌線o既
唔咁樣換車,真係有排碌,一個唔好彩連東涌線都玩死埋就好睇
 樓主| kei_hk 發表於 2012-5-31 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2012-5-31 02:02 PM 發表
若果真係0025就到青衣,最受影響應該係要轉西鐵o既客,轉市區線應該趕得到0032班東涌線o既
唔咁樣換車,真係有排碌,一個唔好彩連東涌線都玩死埋就好睇 ...

今次「倒車事件」﹐無提供事發確實時間的。

不過﹐照推斷都係0004 之後開出的班次﹐但同一時間mtr 也有為其他路線延長服務﹐所以轉車客應該係無受影響而轉唔到車的。

至於要轉的士的乘客﹐應該係去到目的地的鐵路站﹐要再轉其他車(如巴士)﹐因為mtr的延誤而接唔上﹐所以便才負責的士的費用。

*******************************  後加  **************************************

oh~~ sorry

眼大睇過龍﹐看漏了報導中的時間。

brian 發表於 2012-5-31 14:45 | 顯示全部樓層
心水清的朋友只要知道列車倒行時行咩速度…
就知道"3公里"這數字有幾誇大…

DIH 發表於 2012-5-31 14:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-5-31 14:16 發表

今次「倒車事件」﹐無提供事發確實時間的

不過﹐照推斷都係0004 之後開出的班次﹐但同一時間mtr 也有為其他路線延長服務﹐所以轉車客應該係無受影響而轉唔到車的。

前晚十一時許,一列機鐵列車由博覽館站開出」
「至凌晨零時廿五分,列車終抵達青衣」

至於倒車三公里,我就唔知喇,欣澳再過三公里已經差唔多到馬灣。
 樓主| kei_hk 發表於 2012-5-31 14:56 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2012-5-31 02:45 PM 發表
心水清的朋友只要知道列車倒行時行咩速度…
就知道"3公里"這數字有幾誇大…

除非有人當時有人用 gps 定位﹐得知當時確實位置﹐否則係好難知道距離欣澳站有幾遠的。

成件事我只著眼在「倒車」返回欣澳站﹐倒車行了多少距離﹐我反而唔擔心﹐因為司機由車頭走去車尾倒車﹐肯定控制中心叫司機去做的﹐即係控制中心會叫後車減速/停車(視乎後車距離而定)﹐確保唔會撞車的。
而且﹐我信得過訊號系統﹐唔會發生追撞事件。

樓主| kei_hk 發表於 2012-5-31 14:58 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-5-31 02:51 PM 發表

「前晚十一時許,一列機鐵列車由博覽館站開出」
「至凌晨零時廿五分,列車終抵達青衣」

至於倒車三公里,我就唔知喇,欣澳再過三公里已經差唔多到馬灣。 ...

oh~~ sorry

眼大睇過龍﹐看漏了報導中的時間。

h2o 發表於 2012-5-31 23:54 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-5-31 12:39 發表
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120531/00176_057.html

又係接近尾車時段﹐有乘客因此而接唔到尾車﹐mtr 有提供適當的協助。

真係估唔到﹐mtr 會安排列車倒轉行車返回已經過的車站。
不過﹐唔這樣安排﹐這部壞車便 ...

與其話 "今次是mtr 本身的問題﹐並非乘客的問題", 不如話 "上次群情洶湧, 今次不可再犯"