hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [問] 可加可減機制
開啟左側

[問] 可加可減機制

Kaix 發表於 2012-6-17 15:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

可加可減機制係咪一定要跟??
計左要減就一定要減, 要加就一定要加??
唔跟機制就係違法??

就算唔跟機制唔係違法,
但議員們一手整個機制出黎, 機制計出黎要加議員們又話想唔跟機制,
咁當初又要個機制黎做乜??

既然港鐵在設立機制過程係被動,
點解現時港鐵跟機制加價就受千夫所指??
當年推動機制的議員就反過來批評港鐵跟機制加價??
而報章則對可加可減機制背景幾乎隻字不提

香港究竟發生乜事??

我係反對加價, 但我認為議員同樣要負上責任
leochill 發表於 2012-6-17 16:45 | 顯示全部樓層
不如當係: 議員們負返責任地出聲批評返個機制?
當然最好加番句: 唔好意思, 我地當年無諗得清楚, 係我地唔啱!
 樓主| Kaix 發表於 2012-6-17 19:45 | 顯示全部樓層
原帖由 leochill 於 2012-6-17 16:45 發表
不如當係: 議員們負返責任地出聲批評返個機制?
當然最好加番句: 唔好意思, 我地當年無諗得清楚, 係我地唔啱!

要議員道歉難過登天,
尤其是大部分市民已經忘記左當日邊個推動個機制,
佢地依家係就係批評返個機制, 但隻字不提自己就係始作俑者,
甚至乎連個機制都唔提, 直接批評港鐵, 試圖轉移視線, 而結果係非常成功
leungfan 發表於 2012-6-17 19:52 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2012-6-17 15:20 發表
可加可減機制係咪一定要跟??
計左要減就一定要減, 要加就一定要加??
唔跟機制就係違法??

就算唔跟機制唔係違法,
但議員們一手整個機制出黎, 機制計出黎要加議員們又話想唔跟機制,
咁當初又要個機制黎做乜??

既然港 ...
記住, 係可加可減, 唔係必加必減...
 樓主| Kaix 發表於 2012-6-17 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 leungfan 於 2012-6-17 19:52 發表
記住, 係可加可減, 唔係必加必減...

咁用乜野準則去決定幾時唔跟機制加減??

如果鍾意就跟唔鍾意就唔跟,
咁要個機制做乜?? 又做乜要通過個機制??
PE7937 發表於 2012-6-17 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2012-6-17 20:08 發表

咁用乜野準則去決定幾時唔跟機制加減??

如果鍾意就跟唔鍾意就唔跟,
咁要個機制做乜?? 又做乜要通過個機制??

用條初中lv既算式決定
0.5 * 綜合消費物價指數變動 + 0.5 * 工資指數變動
>±1.5%就要啟動
無人講過可以鍾意就跟唔鍾意就唔跟
只可以話如果之後檢討果陣話生產力因素往後都係0既哩條式永遠無減既一日
唔識

FT7052 發表於 2012-6-17 21:18 | 顯示全部樓層

其實個機制原意係乜?
toyl 發表於 2012-6-17 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 FT7052 於 2012-6-17 21:18 發表
其實個機制原意係乜?

原意就係可加可減,但係稍有常識都知道,消費物價指數和工資指數有幾可會係負數?
就算經濟差都好,都好難帶動到減價。

成個制度最離譜就係自動執行,無需經過政府機關審批!
kitarolo 發表於 2012-6-17 22:33 | 顯示全部樓層
以下純屬個人經歷和感受

1997年亞洲金融危機,令香港賴以為生的股市樓市在高峰下滑,往後
的1998年九鐵/地鐵,巴士票價一直凍結票價,而且往後數年的經濟沒有
多大起息. 2003年沙士爆發,全城風聲鶴唳.香港經濟一潭死水,樓市跌幅
可以說是戰後之最,失業率高逾8%,未失業者不少亦要面對減薪.

而在該年畢業的(包括我)起薪點返到90年代初的水平,去見工面試,要求
月薪五千元就太高,因為當時四五千元請大學生是很平常. 寫到月薪三千
八百元,反被準僱主問「你搭車都用左兩成人工,你做得幾耐?」

最後沒有被聘,想由低做起都不成,當然不少50後會講「我19xx年都係由幾百蚊
一個月做起」的廢話,亦有教我虛報在市區親戚的住址(因為市區就業機會總是比
新界多)基本上亦無適合的市區親戚可以寄住,而當時如果靠如斯工資搬到市區租房
亦不實際,最後我往後見工並無虛報住址,免墮法網.

有人會問:新界居民就不用就業了嗎?上面提過1998到2003年的公交
票價只是凍結而沒有減價,這時有了聲音要求減票價,當年當然沒有勞工處
的鼓勵就業計劃的交通資助...而公交機構表示,因為失業率高企,上落班的乘客
減少致使收入下跌,故此拒絕減價.

經過一番角力,2006年巴士公司及港鐵先後實行可加可減機制,由於經濟環境
轉變(時至今日,我不能說香港經濟好,只能說比2003年好)多次檢討結果都是正數,
看來成了有加無減. 到了2011年因為最低工資的推行,方程式中的「工資變動指數」
又肯定是上升的.

現在不少基層行業都出現一個現象,就是最低工資推行後,新入職者的
工資竟與年資數年者差不多,因為2008年金融海嘯又令起薪點、繼沙士
之後再次下跌. 但按上列實況是合理的,舉例說月薪二萬多的人如果使用
公共交通上班,就算是天水圍往港島東,交通支出亦不逾5%,但不可能是一個
清潔工人(未有最低工資前)月薪三、四千元而這樣做.

要公交開支按個人收入計算,而限於某百分比內是不可行,香港不是
一個共產主義社會,這亦關乎鼓勵就業計劃為何希望有按個人與按家庭
申請的爭議.要在「可加可減機制」中檢討出來是減票價,除非經濟比沙士
時更差,但大部份人都不想見到這一情景.

「可加可減機制」本身沒有問題,問題癥結所在,即是公交票價又會計入通漲、
結果下次檢討時越滾越大的惡性循環,反正都沒有解決到. 但實施之前,最大問題:
就是沒有按1998年到2006年之間的經濟收縮而先減價一次

如果有此動作,相信就算是由2008年起檢討出來總是正數,
就算到了今日計算出來的票價比1998年為高,反對聲音會低得多.
多份報章都批評,現時先加價而後推十程送一程等優惠是多此一舉,
當然為了尊重「可加可減機制」亦只好這樣做.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
b123as + 1 agree

查看全部評分

leochill 發表於 2012-6-17 23:28 | 顯示全部樓層

睇返個機制先, 立法會今年嘅文件講到:

在 兩 鐵合 併 計 劃 下 , 地 鐵 公 司 及 九 鐵 公 司同 意 , 合 併 後 的 公 司 會 採 用方 程 式 方 法(即 票 價 調 整 機 制)來 釐 定 日 後 票 價 調 整 的 幅 度,以  取代 票 價 自 主 權 。

咁即係話決定加/減價唔係由「人」決定,而係由「機制/方程式」決定, 但到底最終「拍板」加價係咪真係無「人」有權去影響呢? 呢度我有一個大疑問。
香港鐵路如果為左滿足社會訴求而唔按方程式加足個百分比係咪等如「犯法」呢 (我要先肯定佢根據機制有權加到足)? 係咪會畀人告上法庭話佢違約呢?

再者, 呢條方程式係咪50年不變呢? 暫時未見有文件提過幾時會檢討下佢。