hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (新聞)港鐵:研究解決八達通與單程票票價差距問題 ...
開啟左側

(新聞)港鐵:研究解決八達通與單程票票價差距問題

h2o 發表於 2012-6-29 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2012-6-29 00:38 發表
唔搞月票的原因唔係因為多左客成本高左,而係新增客量唔夠支持唔到舊客用月票的所謂損失

一抽地鐵每行一公里先五度電,電費洗幾多錢
月台唔會用多燈,客量多一成都唔需要額外請人

地鐵係固定成本而唔係運行成本大,根本過 ...

"新增客量唔夠支持唔到舊客用月票的所謂損失" 呢句係田生講的, 但今時今日佢係兩間鐵路公司都冇位置 ......

以後都係跟 MTRC 官腔講 "違反用者自付原則" 算囉
UBS 發表於 2012-6-29 07:35 | 顯示全部樓層
stevenlim84 發表於 2012-6-29 10:02 | 顯示全部樓層
港鐵不是在設計新款售票機嗎?只要在設計新機的時候,增加收1、2毫的功能,當每個車站最少有一部的時候,單程票價就可以不按每5毫加一次這規定。

另外,當大部份香港市民都是用八達通的時候,單程票加多5毫,令單程票比八達通貴,市民的應該比較容易接受,亦不容易炒作為影響民生。
kei_hk 發表於 2012-6-29 11:07 | 顯示全部樓層

原帖由 stevenlim84 於 2012-6-29 10:02 AM 發表
港鐵不是在設計新款售票機嗎?只要在設計新機的時候,增加收1、2毫的功能,當每個車站最少有一部的時候,單程票價就可以不按每5毫加一次這規定。

另外,當大部份香港市民都是用八達通的時候,單程票加多5毫,令單程票比八達通貴,市 ...

咪睇下mtr 係唔係有心去做﹐是否願意增加處理硬幣的成本囉。

講真﹐係要收1,2亳﹐我唔係太相信而家的機真係做唔到。

053h4 發表於 2012-6-29 11:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2012-6-29 11:15 | 顯示全部樓層
原帖由 UBS 於 2012-6-29 07:35 AM 發表

1.咁你同我解釋D點解中國人排隊買到單程飛
2. 時代進步,因應要求而改。如果大家死都要部單程飛入到1,2毫ge話咁大家而家就唔好坐車啦,部車改左好多野嫁。大家繼續坐黃頭,白頭好啦。當大家係度話港鐵唔收毫子時唔好唔記 ...

1. 國情係人民唔喜歡用硬幣﹐而紙幣又很多很殘﹐令機件難以辨認。

這是我的見解﹐如果唔係﹐你直接講出原因啦。

2. 這不是時代進步的問題﹐而是票價制定受到5亳尾的規限的問題。
因為受此規限﹐令到單程票出現「應加而不加」的情況﹐令到單程票比八仔票便宜的情況。
只要售票機重新接受1亳子﹐即可不受5亳子的規限﹐合理地處理票價制定﹐不再出現「應加而不加」的情況。

kp3011 發表於 2012-6-29 11:20 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2012-6-29 11:13 發表

無啦啦加多5毫, 即係碌削無八達通, 少用八達通的市民, 咁都可以接受?

另外, 過去推廣八達通, 取消儲值票, 八達通票會原則係優惠過單程票價
單程貴過八仔, 你話優惠單程票乘客都無問題, 無啦啦加價, 咁都得? ...

你可以諗翻,上幾次單程票好多都無加,下次只係「將累積加幅一次過應用」,實際上你着數左幾年,咁你心理「可能」好過d

而且單程票貴過八達通係絕對反映處理成本嘅差異,我唔覺得有問題, Tube cash 收貴過 oyster 一倍添啦,又唔見有人投訴
kei_hk 發表於 2012-6-29 11:21 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2012-6-29 11:13 AM 發表

無啦啦加多5毫, 即係碌削無八達通, 少用八達通的市民, 咁都可以接受?

另外, 過去推廣八達通, 取消儲值票, 八達通票會原則係優惠過單程票價
單程貴過八仔, 你話優惠單程票乘客都無問題, 無啦啦加價, 咁都得? ...

他的大既意思﹐應該係計算加幅後﹐短程要加$0.1/0.2(甚至$0.3)時﹐因原本票價低﹐一上調去加$0.5 便會加幅太大。
所以﹐這些便不作調整加價﹐即係「應加而不加」

如果當初落定照加﹐便沒有此問題。當下一次加價﹐只要用回應加的加幅去計算﹐如果計出來﹐仍在上一次已加的$0.5之內﹐便可以不加價。

事實上﹐以前的儲值車票及現在的八仔卡﹐的確係因為處理車票的成本低﹐所以可收取便宜些少的票價﹐提供優惠給乘客。

053h4 發表於 2012-6-29 12:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kp3011 發表於 2012-6-29 12:55 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2012-6-29 12:13 發表

我無質疑過八仔平過呢樣野

我立場係, 單程票理應係收費上限, 而八仔無理由貴過佢

而為左避免八仔貴過單程, 居然會諗到提升該程車車費上限變相再加價, 咁點講得通啊?
你程車明明單程收緊十蚊, 八仔收$10.3, 你無 ...

好簡單,請你揾一個方法容許港鐵即時減價而唔犯法