hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 〔轉載〕廣深港客專口岸設置方案研究
開啟左側

〔轉載〕廣深港客專口岸設置方案研究

HU6455 發表於 2012-7-17 21:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔知咁轉載會唔有問題,有問題的話請通知我,我會立即DEL post,希望唔會扣分啦
因為唔知方唔方便出街, 所以暫時set左個閱讀權限先.

-----------------------

呢份文件係出自大陸既一個討論區:
http://bbs.ourail.com/thread-157781-1-1.html
相信好多人都無呢個討論區既login id同pw, 所以特別將呢個文件post上黎
文件係講述如果西九龍一地兩檢不能成事, 中方會採用之備用方案

FBI2 發表於 2012-7-17 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 HU6455 於 2012-7-17 21:09 發表
唔知咁轉載會唔有問題,有問題的話請通知我,我會立即DEL post,希望唔會扣分啦
因為唔知方唔方便出街, 所以暫時set左個閱讀權限先.

-----------------------

呢份文件係出自大陸既一個討論區:
http://bbs.ourail.com/thr ...

呢幾個方案都係多鬼如,最直接實際既係,叫中國邊防係西九站設一地兩檢,等我第日上北京工幹,一去到西九就清晒關上高鐵訓覺第二朝到北京開會.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| HU6455 發表於 2012-7-17 22:36 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-7-17 21:54 發表

呢幾個方案都係多鬼如,最直接實際既係,叫中國邊防係西九站設一地兩檢,等我第日上北京工幹,一去到西九就清晒關上高鐵訓覺第二朝到北京開會.

似乎能唔能夠一地兩檢, 係香港(人)既問題多過大陸既問題
同埋想講一句, 高鐵係唔會有通宵車行, 你所講既"西九就清晒關上高鐵訓覺第二朝到北京開會"應該無論有冇一地兩檢都9成9唔會實現到.
OTIS401 發表於 2012-7-17 23:44 | 顯示全部樓層

其實始終都係一地兩檢會較好
起馬上到車就可以唔駛再落車,一覺訓到目的地

用深圳北黎做口岸過關
又要上車落車真是有點兒浪費時間,大部分人仲要係拎住大包細包
甚至可能有少部分乘客入境上有問題,要成車人等佢地

btw,琴日搭過廣深高鐵黎
搭到成肚都係氣
DIH 發表於 2012-7-18 09:21 | 顯示全部樓層
原帖由 HU6455 於 2012-7-17 22:36 發表

同埋想講一句, 高鐵係唔會有通宵車行, 你所講既"西九就清晒關上高鐵訓覺第二朝到北京開會"應該無論有冇一地兩檢都9成9唔會實現到. ...

尤其係香港政府的問題。
當年拗高鐵,泛民有人話要一地兩檢,政府不置可否。
在香港境內做一地兩檢牽涉修改基本法,這很考政府的工夫。

2015年就通車喇......兩年幾時間可唔可以搞得掂?無人知。
FBI2 發表於 2012-7-18 09:41 | 顯示全部樓層
原帖由 HU6455 於 2012-7-17 22:36 發表

同埋想講一句, 高鐵係唔會有通宵車行, 你所講既"西九就清晒關上高鐵訓覺第二朝到北京開會"應該無論有冇一地兩檢都9成9唔會實現到. ...

高鐵真係唔會有通宵車? 聽住先啦,或者到時又改呢.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
siupy 發表於 2012-7-18 20:34 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-7-18 09:21 發表

尤其係香港政府的問題。
當年拗高鐵,泛民有人話要一地兩檢,政府不置可否。
在香港境內做一地兩檢牽涉修改基本法,這很考政府的工夫。

2015年就通車喇......兩年幾時間可唔可以搞得掂?無人知。 ...

香港境內想做一地兩檢都無用
控制權響北京度
可以參考舊文
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=469291
leolaw 發表於 2012-7-18 22:54 | 顯示全部樓層

通宵 "動車" D字頭既, 如果睇全國, 多的是.
起碼北京至上海都有幾趟.

ar...上年著名既D311次, 是不是overnight...呢
現在既D311次也是, 估唔到個車次號仲可以生存.

香港至北京or上海, 日光日白有幾多人坐8小時高鐵,
心照la.

依家D落香港既T車, 好似有D仲配有私家 toilet.
如果再加埋列車上私家shower, 咁火車上衛浴設備...就真係數一數二.

我搭過西班牙overnight train, 有shower但沒有私人衛浴.
如果兩者結合, 就岩晒D business executives.

有些大企業會比較著緊碳排放呢...
如果鐵道部唔識做生意, 咁睇怕廈深線部份路段復工...
睇怕就難怪會...遙遙無期了.

鐵道部財政狀況, 都心照, 唔駛多講la.
如果日後多香港人buy通宵過夜列車呢個concept,
你估佢會唔會放過收回成本既機會?
這也可以減低碳排放, 有得交數.
是D字頭或G字頭, 已經唔太重要.

最後, 全國整個鐵道部有沒有G字頭高鐵通宵車, 我未有時間check tim...

FBI2 發表於 2012-7-18 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2012-7-18 22:54 發表

通宵 "動車" D字頭既, 如果睇全國, 多的是.
起碼北京至上海都有幾趟.

ar...上年著名既D311次, 是不是overnight...呢
現在既D311次也是, 估唔到個車次號仲可以生存.

香港至北京or上海, 日光日白有幾多人坐8小時高 ...

身為用家,我都係講一句:
高鐵通到來西九,仲要整十幾個月台,要真正善用呢條高鐵,唔駛到時俾泛民同埋班唔好腦袋就出來苦行既學生有位入,就有考慮以下條件:
1/ 西九一地兩檢,兩地兩檢只會局限香港高鐵既發展
2/ 開設京九,滬九通宵高鐵,仲要設幾卡超豪華臥舖卡,方便商家佬,政界佬搭,床最好唔分上下格,加埋獨立沖涼房和洗手間,收2000-3000蚊位一樣爆棚.因為
而家香港搭飛機去北京要3個鐘,去上海要2個幾鐘,就算係一朝早去機場,去到北京/上海都要中午. 如果我早上係北京開會(你知班北大人開會一向早),點解
唔慳番晚,係火車舒服地訓覺第二朝起身到北京就即刻開會?
cx838 發表於 2012-7-19 11:07 | 顯示全部樓層

有獨立衛生間和浴室的火車,如馬來西亞來往新加坡的J字車箱,美國Amtrak也有