hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 受颱風影響,港鐵部份路段停止服務
開啟左側

受颱風影響,港鐵部份路段停止服務

阿Dee 發表於 2012-7-24 13:58 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-7-24 13:47 發表
任何情況都會有不負責任的市民,
公共機構亦無可能滿足所有人。
個人並不認為港鐵有何做錯之處,
尤其是佢在事前已經開始收車的時候。

8 號風球出得街 (即使係被迫)
都預咗要自求多福架喇。 ...
基本上d風球掛與唔掛...
早掛或遲掛..
都一樣有人鬧咖啦...
唔洗諗...
尤其係香港人咁難服侍...
3asv322 發表於 2012-7-24 14:08 | 顯示全部樓層
今次鄭生又會唔會話:人類都上到月球啦,你港鐵整依d咁小的電纜故障塌樹都要搞咁耐?"
中華民國九十二年雙十國慶註冊
fw1321 發表於 2012-7-24 14:12 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-7-24 13:07 發表
老實講, 呢次困客一晚既事件, 明顯係港鐵太過自負所做成~
掛八號你次次話ok照有服務我都覺得你大膽, 掛到九號都仲未識死, 結果累左成班客~
反而成堆巴士九點幾就開始返廠, 到最差既時間已經返晒去~~~

最負責任的做 ...

我同意為安全起見,當八號訊號生效一段時間之後,港鐵應停駛架空路段既列車服務。
不過要實行既時候,試想下每當一條線停駛部分路段既時候,往往會影響到一班轉乘客。
即使你一早預早宣佈某線某路段幾時開始停駛,你都要預左一班客 (唔係一個半個) 投訴
你冇提供適當服務,而佢地往往會認為港鐵有責任送佢地走 (例如要接駁巴士),就寧願
賴死唔走。呢個情況尋晚一樣發生o係其他港鐵路線,而我聽聞西鐵最終收車後仍要再
開番班車畀一班客走。

另外,港鐵列車在風暴期間運作既決定某程度都依賴天文台既消息,今次明顯各方面
(包括多個氣象機構) 都低估左呢個風的威脅。尋晚八號訊號發出之後,天文台去到大概
九點就放口風有機會改發更高熱帶氣旋訊號,但外面 (內部都未必肯定) 根本唔會清楚
佢幾時轉,甚或會唔會轉。或且有人話我地普羅大眾都識得自己去睇風速等數據,但始終
呢方面唔係一般人既專業,管車務運作既人只會按番一貫八號訊號生效時既做法去行事,
尤其係提早收車往往造成混亂,隨時有更多手尾要跟。

以上既諗法未算全面,但我想帶出如果你要真真正正平衡安全及乘客需要既時候,
其實有好多要考慮既地方。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
tomtom2015 + 1 + 1 呢d先叫真知灼見

查看全部評分

kei_hk 發表於 2012-7-24 14:12 | 顯示全部樓層

原帖由 48x 於 2012-7-24 11:51 AM 發表

服務係正常...凌晨正常服務咪即係停止服務囉

今早聽收音機新聞所講﹐mtr 話凌晨已經維修完電纜﹐不過由於已經到收車時間﹐所以便沒有再安排列車運作。

事實上﹐有列車送大家繼續上路﹐去到目的地車站﹐你又可以點?  有幾多人仲可以安全地離開車站。

倒不如留在出事的車站﹐靜待天氣好轉。
留在車站﹐感覺一定唔好﹐但總比你外出找其他方法更安全。

PJ9629 發表於 2012-7-24 14:18 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv322 於 2012-7-24 14:08 發表
今次鄭生又會唔會話:人類都上到月球啦,你港鐵整依d咁小的電纜故障塌樹都要搞咁耐?"
人類都上到月球啦,點解MTR唔可以一分鐘由紅磡飛到上水
DIH 發表於 2012-7-24 15:00 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2012-7-24 14:12 發表

我同意為安全起見,當八號訊號生效一段時間之後,港鐵應停駛架空路段既列車服務。
不過要實行既時候,試想下每當一條線停駛部分路段既時候,往往會影響到一班轉乘客。
即使你一早預早宣佈某線某路段幾時開始停駛,你都要預左 ...

打風出街,無論係工作需要、外遊返港或者只係貪過癮,
本身都要承擔風險,港鐵近年經常於打風期間維持服務,
容易令市民鬆懈,而且就係將乘客個風險自己攬晒上身。

尤其是前九鐵各路線及機場鐵路,露天本身已極容易受惡劣天氣影響,
加上路程長,好多位食風,最安全的做法都係在風力未進一步上升前停晒佢。
至於轉乘客之類,我相信用2-3個鐘頭應該絕大部分港鐵路程都搭完喇卦?
今次掛八號或以上,持續17.5小時,如果安排得宜,以及大家唔係慣晒「狼來了」,
港鐵在中間有超過十小時係根本唔應該/唔需要/唔值得開車。

我個人就認為港鐵無「社會責任」在不安全的情況下仍然提供服務。
香港人最衰就係縱到壞晒,下下等人同你安排,
打風就算幾貴都要搭的士啦,街上無車都可以打電話上台問,
想搞大件事可以打上電台節目添,錢可以解決到的就唔係問題。

「平衡安全及乘客需要既時候」,我個人而言一定係安全第一,
「港鐵有車」同「乘客要搭」係雞先定蛋先,
如果港鐵一直以安全為由,拒絕於風暴期間提供服務,
自然唔會有太多人大安旨意走去搭鐵路,
而某些僱主亦少個藉口強行要員工在風暴中工作。

就試諗下,現時無鐵路的九龍城土瓜灣黄竹坑秀茂坪,打風又有邊個同佢地「社會責任」?

講返轉頭,今次個風又的確係增強得好快,移動路徑吹到成地眼鏡,
但我覺得天文台出訊號已經出得唔錯,掛8至上9期間有4小時40分,
我當港鐵掛波後用兩個鐘疏導乘客,加埋前面兩個鐘預警,共四小時乜都夠。
假設港鐵只跟已公開的訊號行事,大約8pm其實都收得工,
我指set 8pm做target、出公布話會停駛,到時再視乎人流決定是否需要延遲。
無論個風係強定弱都應該咁做,港鐵若既然係要跟訊號做人,
就應該絕對相信天文台的判斷,全港各區大唔大風,你話港鐵清楚定天文台清楚?

當然,我未試過八號波期間在港鐵系統內,亦並非在港鐵工作,
有好多野我都唔知,以上只係以一個注重大眾安全的角度去諗。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
tomtom2015 + 1 + 1 真相的真知灼見

查看全部評分

LF5502 發表於 2012-7-24 16:09 | 顯示全部樓層

但點解今朝列車都仲上唔到上水 ??
仲要以火炭做終站 ??

原帖由 kei_hk 於 2012-7-24 14:12 發表

今早聽收音機新聞所講﹐mtr 話凌晨已經維修完電纜﹐不過由於已經到收車時間﹐所以便沒有再安排列車運作。

事實上﹐有列車送大家繼續上路﹐去到目的地車站﹐你又可以點?  有幾多人仲可以安全地離開車站。
LF5502 發表於 2012-7-24 16:17 | 顯示全部樓層
佢要接駁巴士出動

原帖由 3asv322 於 2012-7-24 14:08 發表
sq285 發表於 2012-7-24 17:54 | 顯示全部樓層
http://hk.news.yahoo.com/%E9%84% ... F%97-085600510.html

如大家所料,鄭生真係出嚟抽水
我又唔覺得港鐵今次要道歉,最起碼佢喺十號波之下都叫做喺安全地方,
照顧班乘客直到風暴過去。十號波之下,天文台係叫人喺室內地方。
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
tomtom2015 發表於 2012-7-24 18:24 | 顯示全部樓層

開又比人話自負不理風險,唔開唔洗問呀貴又一定比人話仲乜唔開,如果港鐵係一個情緒化的女人,可以憑情緒決定,一定以後一號風球就停駛,等你地班煩人嘈都冇得嘈