hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼新聞)訓左車廂成晚,乘客勁不滿!! ...
開啟左側

(轉貼新聞)訓左車廂成晚,乘客勁不滿!!

12A 發表於 2012-7-24 19:16 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2012-7-24 15:33 發表

根本八號風球已經係預警叫市民盡快返屋企,可惜現代社會已經變成
為額外假期,你見幾多食肆在打風日子"都要"照常營業你就知。...

且慢, 有些工友八號下都要上班, 他們正是靠鐵路出入, 唔好鬧哂全部乘客
當然他們都有責任在收工前衡量路面, 天氣狀況, 去決定回家與否
在九號/十號下, 工友可以留在辦公地點, 不行的話, 亦可選擇前往避護站/安全地點
他們有無必要在十號下冒險, 盡速回家

[利申 : 八號風球都要返工的工友, 公司有提供留宿設施]
九巴十六 與你在 GA5505 相見
053h4 發表於 2012-7-24 20:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
straysheep123 發表於 2012-7-24 20:54 | 顯示全部樓層
港鐵其實今次真係錯:

錯處:

1. 太遲收車,以前未合併年代九鐵掛八號係會O係一段時間後停駛,以前地鐵O係八號一段時間後亦會停架空段,依家就多數全線有限度服務

2. 出事永遠報細受影響時間,俾左人一個錯覺覺得自己返到屋企,結果自己原來要訓車站,實燥 (港鐵公關的重覆錯誤)

- 其實長遠八號一段時間後應停架空段,呢D錢唔抵賺,又唔似的士小巴可以收貴你

- 要你訓車站安全過勉強送你返屋企呢句係事實,但欠缺人情味.....
GM 發表於 2012-7-24 20:56 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2012-7-24 03:33 PM 發表

如果兩抽列車在架空路段行駛時被大樹擊中翻車,在乘客傷亡,就會
變做港鐵置乘客生死於導外。

根本八號風球已經係預警叫市民盡快返屋企,可惜現代社會已經變成
為額外假期,你見幾多食肆在打風日子"都要"照常營業你就知。 ...

早收未好似書展D參展商咁罵貿發局囉
常備TCU 出行唔洗怕
段飛 發表於 2012-7-24 21:17 | 顯示全部樓層
今次事件,前線員工變成出氣袋係非常之可憐
因為佢地都係打份工,聽上頭order做野
以及於颱風下博返電纜既一班員工,講俗少少,佢地都係揾命搏
至於乘客,乘客都係非常惨
有D訓車廂,有D訓電梯,有D訓大堂
乘客咁火我都非常理解
其實港鐵公司係可以做得好D,例如通報更詳細俾乘客知
又或者可以派發被袍,少許乾糧俾乘客(呢樣一定要事先有準備)
但係呢件事可見,港鐵公司係缺乏應付颱風既經驗(其實不只是港鐵,巴士公司都係,不過唔係度評論)
如果通報好啲,派發被袍俾乘客等等,其實港鐵做呢d措施係有本錢(港鐵自己本身有盈利)
做呢d措施唔係話亂做,而係當有大型颱風就要做
一可減低市民鼓噪先(無可能100%.,但唔會好似琴日咁),二可更鞏固公司聲譽

始終交通業既大前題係服務大眾而唔係賺大錢
如果往往因為想賺大錢而去做交通業既話,咁所有制度一定唔好受
唔係叫你唔賺錢,但係賺左錢係有需要對員工,乘客等等取得一個較公平既待遇
所以,經過今次事件,港鐵公司自己應該都要諗諗若再有類似事件要點做得更好
ksmbh 發表於 2012-7-24 21:34 | 顯示全部樓層
原帖由 段飛 於 2012-7-24 21:17 發表
今次事件,前線員工變成出氣袋係非常之可憐
因為佢地都係打份工,聽上頭order做野
以及於颱風下博返電纜既一班員工,講俗少少,佢地都係揾命搏
至於乘客,乘客都係非常惨
有D訓車廂,有D訓電梯,有D訓大堂
乘客咁火我都非常 ...

其實咁大風叫班伙記整電纜真係好危險
簡直係罔顧佢地生命安全!
3ASV196 發表於 2012-7-24 21:37 | 顯示全部樓層

原帖由 HU6455 於 2012-7-24 16:55 發表
講真, 香港人已經覺得打風火車地鐵照行係"天經地義",

講真, 呢樣野唔係香港人本身覺得, 而是鐵路公司教育出黎...
昨日5:45上8號, 港鐵係話維持正常服務gei, 我都覺得奇怪,
點解8號上左咁耐都唔cut服務.....

到真係個系統頂唔順, 先突然話安全問題成晚都唔開車, 咁
情況當然與乘客本身期望有好大出入, 唔火就假..

本身港鐵應該係上左8號後, say2個鐘, 就話有限度服務, 到
左4個鐘就暫停架空露天路線等, 一早講定, 就無死....咁對
港鐵員工好d....打工仔亦有原因同老闆講要走......

我記得以前打風, 部分露天路線都唔會開, 係近年係唔係
都照開..其實都有一定程度危險, 如昨晚塌樹, 係打中有客
列車的話, 行唔返, 仲出事更多....

我估今次後, mtr 會檢討打風服務安排...

3ASV196.KE7270
PB602 發表於 2012-7-24 21:43 | 顯示全部樓層
鄭家富批評港鐵唔派接駁巴士,十號風球下要人出車,收買人命?下次不如俾架車阿鄭議員等佢做司機。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
238X + 1 講得好!

查看全部評分

EH2674 發表於 2012-7-24 22:02 | 顯示全部樓層
停電後要求乘客落車站係正常,始終係半路壞車真係有排搞,但睇左有線(???),話港鐵02XX出左新聞稿話列車恢復正常,班客上晒車等,等到05XX先開到車,呢個情況又真係好難唔插港鐵
強人所難,不可一不可再
fw1321 發表於 2012-7-24 22:37 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2012-7-24 21:37 發表

講真, 呢樣野唔係香港人本身覺得, 而是鐵路公司教育出黎...
昨日5:45上8號, 港鐵係話維持正常服務gei, 我都覺得奇怪,
點解8號上左咁耐都唔cut服務.....

到真係個系統頂唔順, 先突然話安全問題成晚都唔開車, 咁
...

之前一路都有疑問,其實係幾時開始搞到 8 號風球都要維持正常服務?
我諗究竟係太多人慣左 8 號風球維持正常活動,於是鐵路公司就維持服務,
定係調番轉頭呢?

至於尋日既情況,其實 17:45 剛轉 8 號風球既時候仲有超多人迫O係多個車站,
始終疏導人潮始終需要時間,果時話維持正常服務都無可厚非,如果唔係好容易
造成鼓譟(如果遇上訊號故障就更加大鑊)。另外跟舊日相比,今時今日港鐵要
照顧唔少長途客,例如柴灣去屯門,所以港鐵要顧慮既野比較多。總之今次就算
係一個教訓,等大家第日再有 8 號風球 (快既今年仲有機會) 既時候唔可以再咁
輕視(不過我暫時冇咁樂觀住)。