hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 新界綠小 89* 消息
開啟左側

[行車路線] 新界綠小 89* 消息

FD5410 發表於 2012-8-5 22:10 | 顯示全部樓層

原帖由 JU2541 於 2012-8-5 19:56 發表
會唔會係早繁 89B 唔好做..
就用 89S 葵興特車頂檔..
葵涌村就全部開 89P, 89P 葵興特車, 89A..

今日搭開睇過張通告
某些路線進行重組, 佢係寫 89 縮短為荃灣河背街來往石頭街, 後轉往 89P 前往葵芳.. 葵興, 健康 ...

即係而家早繁無 89B ?

對高盛臺黎講, 要條密d既 89S 總好過以前條 89B
89S 又真係唔夠車, 37/47X 多謝哂你
98 又唔夠, 下繁踢車踢到忘哂形
商場已經未必上到...葵聯/西邨更加唔使諗
夜晚荃灣又要排長龍

至於路線牌問題, 呢間公司真係無咩規定可言
89 去到葵芳又見過, 89B 牌做 89S 又見過
部 JE3783 更加係長年得一塊牌路線牌放車頭
無牌布無目的地牌無價錢牌無車側車尾牌
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
KS 發表於 2012-8-5 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2012-8-5 22:10 發表

即係而家早繁無 89B ?

咁又唔係,
早繁一定有 89B,
而 89S, 基本上早繁大部份班次都跟正常路線去葵芳,
只係間唔中先出現"只往葵興" 特車
LZ4519 發表於 2012-8-7 22:16 | 顯示全部樓層
今日所見.. 89p都上埋葵盛...插住石頭街 , 荃灣的牌....
89m 同 89s好似係甘交換車用...
好似邊度齊16個就做邊條甘...

而家連89s都亂黎...
好似鐘意邊度起載就邊度..
見過做完89s之後轉89p...
KS 發表於 2012-8-7 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 LZ4519 於 2012-8-7 22:16 發表
今日所見.. 89p都上埋葵盛...插住石頭街 , 荃灣的牌....

見過做完89s之後轉89p... ...

89M 同 89S 係咁交換車用?!
應該係新招黎喎!
邊條線可以儘快滿客開車就做邊條,
好明顯係唔夠車用啦!

另外,
以往 89M 尾車係 23:30,
23:30 後, 89M 同 89S 先會合二為一,
但係近來有時 22:00 打後已經冇左 89M,
D 車好多都冇路線編號, 車頭路線牌就攪白牌,
呢間公司點解可以完全不受監管咁,
鍾意點行就點行!
FD5410 發表於 2012-8-8 02:27 | 顯示全部樓層
原帖由 LZ4519 於 2012-8-7 22:16 發表

見過做完89s之後轉89p... ...
唔知點解我晚晚都會見到有 89P 經葵康苑落葵興
不過車上係無人既

咁樣跳法, 似係邊度唔夠車就去拉邊度
 樓主| JU2541 發表於 2012-8-8 11:24 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2012-8-8 02:27 發表
唔知點解我晚晚都會見到有 89P 經葵康苑落葵興
不過車上係無人既

咁樣跳法, 似係邊度唔夠車就去拉邊度

幾點?

可能份更表寫左去葵盛私落葵興做 89P..
本身 89P 係得夜晚 10 點幾先開 ( 未延長時)

反而我前幾日見到部車 插住荃灣寶石樓牌..葵涌村轉左..跟 89 咁落荃灣
但佢唔係行 89..
人一九,腦便殘
FD5410 發表於 2012-8-8 13:19 | 顯示全部樓層

原帖由 JU2541 於 2012-8-8 11:24 發表

幾點?

可能份更表寫左去葵盛私落葵興做 89P..
本身 89P 係得夜晚 10 點幾先開 ( 未延長時)

反而我前幾日見到部車 插住荃灣寶石樓牌..葵涌村轉左..跟 89 咁落荃灣
但佢唔係行 89.. ...

夜晚十一點幾...

會唔會又係私牌 ? 堆車咁鍾意私來私去...
 樓主| JU2541 發表於 2012-8-8 14:21 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2012-8-8 13:19 發表

夜晚十一點幾...

會唔會又係私牌 ? 堆車咁鍾意私來私去...

你見果個可能真係私牌
葵盛私落葵興

我見果個就唔係
佢響葵馥苑停左一停..點知冇人上..佢就吉車走..
人一九,腦便殘
HF3204@243M 發表於 2012-8-8 20:47 | 顯示全部樓層
睇完個 post,路過愚問
其實 34 37M 可唔可以解決問題 (就算唔做總站,入去行一個圈都好)
睇落去葵孝路出總站嗰個位,十一米轉唔到,十米都應該夠轉...
再唔係就改建個總站...

成個問題好似係小巴公司出唔夠車咁
238X 發表於 2012-8-9 17:23 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

葵孝街 (條路) 會唔會搞到巴士刮底?

其實我覺得葵盛啲議員本身都有問題,
呢間嘢真係少數比九巴仲衰多幾錢重嘅公司,
好心佢哋叫運輸署取締呢間小巴公司嘅專營權,
放出去公開競投仲好過啦。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知