hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 減少發夢的方法
開啟左側

減少發夢的方法

dennislokawai 發表於 2006-2-26 20:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我想問大家有無d方法可減少發夢,
因為我晚晚都會發夢,
攪到日日都無嘜精神,
有無d方法可以改善呢?
youtube.com/c/dennislokawai
av220 發表於 2006-2-26 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-2-26 20:01 發表
我想問大家有無d方法可減少發夢,
因為我晚晚都會發夢,
攪到日日都無嘜精神,
有無d方法可以改善呢?

試過去camp 個幾晚雖然訓唔夠 (每日5hr 左右),
但冇發過夢, 訓得ok 好......可能因為極度疲累既關係.
tomchen 發表於 2006-2-26 21:11 | 顯示全部樓層
可能樓主去唔到深眠o個個層次,所以訓完都冇精神,
發夢係深眠以外o既時間一定會發生,係爭在醒o左後記唔記得發過夢。
 樓主| dennislokawai 發表於 2006-2-26 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 tomchen 於 2006-2-26 09:11 PM 發表
可能樓主去唔到深眠o個個層次,所以訓完都冇精神,
發夢係深眠以外o既時間一定會發生,係爭在醒o左後記唔記得發過夢。

深眠即係點?
我發完d夢好多都記得番的,
差在記得幾多而己。

(尋晚個夢仲好記得,仲搞笑到現實鬧鐘響當左夢景..)
238X 發表於 2006-2-26 22:01 | 顯示全部樓層
唔提起都唔醒起,我呢大半年發少左好多夢。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
daiteioh 發表於 2006-2-26 22:14 | 顯示全部樓層
小弟晚晚常常發夢,不過睡後都好精神......
:P...................
 樓主| dennislokawai 發表於 2006-2-26 22:31 | 顯示全部樓層

原帖由 daiteioh 於 2006-2-26 10:14 PM 發表
小弟晚晚常常發夢,不過睡後都好精神......

我就唔得啦,
我起身後三四個鐘後就好累。
av220 發表於 2006-2-26 22:46 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-2-26 22:31 發表

我就唔得啦,

如果一個半個都可以,
最慘係一晚發十幾個夢, 夢與夢之晚仲要醒一醒....
第二朝訓醒仲累過訓之前......

另外我訓晏覺會發多d 夢.
(有說係因為身體機能activate 左但個腦就沉睡,
兩者活動不協調而訓得唔好.)
bose_hung 發表於 2006-2-26 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-2-26 22:31 發表

我就唔得啦,

小弟同你一樣,
甚至起身食完早餐換衫出門口返學,
就已經「冇晒精神」,
一出門口就打呵欠……

聽老一輩講,
如果「燥」的話,
會好易發夢;
飲返D蜜糖水滋潤o下就冇咁「燥」,
小弟家母仲話「飲完夢都冇得發」……

老一輩咁講,
又幾有效o既~~
不過小弟就覺得未夠科學……

如果「起身後三四個鐘後就好累」,
好可能日常生活太緊張,
睡眠時身體都仲未放鬆,
(甚至係「唔識放鬆」)
大腦活動仍然活躍,
因此成日有夢……

呢個講法係小弟唔知幾時睇過D唔知乜o野書「依書直說」,
而且放落你同小弟身上,
都似乎幾吻合:
至少小弟同你o係 iTalk 入面所出o既文,
都係幾多論點,
部份論點會俾板友指責「太極端」、「諗得太遠」;
間唔中亦要應付板友o既「攻擊」,
要忙於諗 point 「接招」……
呢D都係令你同小弟「緊張」而引致多夢o既共通點之一。
 樓主| dennislokawai 發表於 2006-2-26 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 av220 於 2006-2-26 10:46 PM 發表

如果一個半個都可以,
最慘係一晚發十幾個夢, 夢與夢之晚仲要醒一醒....
第二朝訓醒仲累過訓之前......

另外我訓晏覺會發多d 夢.
(有說係因為身體機能activate 左但個腦就沉睡,
兩者活動不協調而訓得唔 ...

我好你少少,
我都係一晚發好多個,
但就好少會夢與夢之間會醒,
但發夢急尿就唔到我唔醒,
因為現實真係急緊尿。