hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新界東-西南九龍路線重整
開啟左側

新界東-西南九龍路線重整

tamm2005 發表於 2012-8-17 18:30 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

lol勁好笑
你又知唔知行青沙落彌敦道(圓方),塞車問題有幾大
第二,288X行循環線
同287X一樣行法!?
咁我不如287X經顯徑
81行青沙,我不如不如放係禾輋
行大埔路
HF3204@243M 發表於 2012-8-17 22:00 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

青沙直落油麻地就快
不過要落青沙上西廊,計埋西廊番入番去彌敦道
呢度都可以抵消大埔道龜速上落斜既時間
(其實大埔道上斜真係慢既係沙田方向;九龍方向要大上斜既,青沙都要一齊上)

大埔道雖然多站
不過實際真係需要上落既只係兩三個
燈位最多要停既都只係兩盞,爾登華庭同青山道交界
石峽尾同西廊入彌敦道都係差唔多停燈時間

唯一可以辨論既就係石峽尾上落既時間同埋大埔道既車程比較多變數
我嗰五至十分鐘就嚟自呢度
不過亦都唔可以忽略行青沙,即係外圍行一個大圈,同大埔道一條直線插入太子之比

PS. 我既大埔道指山上路線
石峽尾指大埔道,由青山道交界起,至彌敦道交界 (嗰度可以話係石峽尾同深水埗中間)

----------------------

如果要話要 81 更有效率既
飛起美林已經可以
不過要學你咁上青沙既,時間上快唔得好多之餘,又要加價,仲要冇咗部份深水埗客,隨時偷唔到雞之餘,仲要分番幾架車出嚟俾 87 滿足深水埗需求

如果夾硬要 81 上青沙既,咁可能要一次過做晒長沙灣道,深水埗,原路線至佐敦先至有客量保證
咁可以食埋半條 86 做一條密線
不過,差唔多班次,旺角油麻地就車程慢咗,咁就將班客拱手相讓俾九鐵線

S3BL100 發表於 2012-8-17 23:18 | 顯示全部樓層
81改行青沙根本快唔到幾多,唔似286X/287X呢D,
其中一程尚算有明顯時間優勢,或者九龍覆蓋多左,
呢個point已經有HF3204@243M覆左,我唔講太多。
仲有你81行青沙、87又做循環,太子返美林/沙田巿中心/瀝源禾輋搭咩車?

原帖由 dippy 於 2012-8-17 13:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁佢地係咪全日線先, 如果價錢問題咁嚴重, 286X, 287X就唔可能番兜啦

如果全日線無問題的話,點解繁忙時間路線(仲要沿途有一樣行法、收返原價的替代品)又會有問題?

有時你以為自己的建議一定無問題,不過你說唔說服到區議員同居民
都同你站在同一陣線先?D野唔係你話得就人地一定都話得架喎。
即係咁,上年81P/86P已經有辦你睇。
如果下下板友講呢個point而你只係識得回帶講你個建議有咩好處、受影響乘客有咩補償,
但係依然保證唔到區議員同居民一定支持,咁有咩用?
唔好咁自我中心,D野唔係你話合理就人地一定都覺得係合理的。

至於287X點解有得翻兜?上年因為得287X一條,一面倒反對,所以要「再研究」,
咁今年因為同286X捆綁,286X支持,而287X就同舊年一樣,又要287X又要87A,
所以成個方案唔係好似舊年一面倒,咪有得翻兜囉。
況且,今年287X又擺上枱,顯示九巴/運吉真係好想開呢條線,
佢地好想開,自然會諗盡辦法拎上來重新討論啦。

又係啲萬能既循環唔可行論
你唔煩我都厭啦
87上穗禾既問題我已經講左好多次
如果上果條係87, 就做唔到轉車站
穗禾-青衣, 深水埗, 長沙灣, 過海等可以經轉車站搞掂既野全部都做唔到
至於點解87要做循環, 咪因為87得8部囉
而且唔做循環根本唔可能唔用彌敦道配額做到依家想做既野
都仲未計是旦一邊一定兜多左
唔似得循環可以每一邊都只係單向兜路而另一邊車程只係比直去多<10分鐘

係咪無左轉車站就無得轉車?
穗禾 - 青衣本身可以搭81K轉49X,
去長沙灣深水步可以81K轉86(無論係咪改上青沙都係),
只係得返過海,但係過海果條係聯營線,根本唔expect有轉乘優惠囉。

87有8架車都唔代表一定要做循環,繁忙時間15/非繁20咪得囉,
你係咪嫌南昌街、大角咀道堆燈未夠多?咁多個月來已經唔止我一個
向閣下指出呢類路線做循環會有咩問題,而家係咪你覺得可以就代表實行上來一定唔會爆鑊?
多D了解下現實環境啦好無?

依家火炭堆樓都未起好未有區議員
碩門就住哂人喺度
仲未計火炭堆樓起完果陣沙田區議會已經換左屆
你估區議會接唔接受到明明見住自己樓下會多條線都走去讓比個地盤吖嗱

火炭穗禾苑已經有人住,人口無可能少過碩門果兩座樓。

火炭咁想要條青沙油尖旺線的話,281B上去已經岩晒數,
根本唔影響任何現有乘客,點解係都要做D影響好多人既野?
碩門邨根本未有巴士,仲要得兩座樓,唔存在影響現有乘客的問題,如果你話區議會唔接受的話,
點解佢地又會接受影響大量81原有乘客,原有乘客被迫加價,
影響幾條邨/巿中心來往石硤尾深水步,仲要太子無車做回程返沙田呢?

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| dippy 發表於 2012-8-18 00:16 | 顯示全部樓層

樓主| dippy 發表於 2012-8-18 00:38 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-18 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-8-17 13:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
81行大埔道做到幾多石硤尾客?
大部份都只係深水埗番沙田市中心  
both of the above你都做唔返

點會加車流呢?
現時81, 87B有經彌敦道, 所以280X+288X既車流全部加埋都唔多過81+87B
反而彌敦道南行係少左車流
請問點會用多左配額呢?

問題係大車>細車已經出左事
資源上既用法變得唔適合
要用更多既車去做返批客
同5C現時既情況一樣

P.S.唔見有咩280X既物體出現過
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2012-8-18 12:24 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-8-18 00:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你自己都講左87係循環線, 太子上車坐番沙田有乜問題?
依家由無得上車變成有位揀喎
地底仲有大大條港鐵
咁又係咪合理替代呢?

81係直上大埔道,但係你既87係塞落上海街,塞入大角咀,再行晒成條南昌街入獅隧,
本來20-25分鐘的車程變40-45分鐘,長左成倍,你估會唔會趕晒客落地鐵?

如果你另外果條thread識話瀝源禾輋唔近鐵路站的話,咁試問呢條87又係咪合理替代?
居民同議員會唔會接受?

因為唔係全日囉, 就係咁簡單
你見就算區議員對286X加價有意見
但態度已經好唔同
仲帶埋287X有得咸魚翻生

咁倒不如你試下解釋下,點解繁忙時間特別線加價就會反對,
全日線加價又會支持?況且81P/86P根本同81C/86C重疊晒,
唔想捱貴車都仲可以揀兩條C仔慢碌喎。你覺唔覺得你呢個point好無邏輯?

我又無鬼鬼崇崇咁令到成個觀塘區啲線都幾乎拉哂去"牛頭角"
至少呢組入面得原本86系既線先會經番長沙灣
又唔會話"要行出大路坐車影響好多老人家"呢啲唔成理由既套話出嚟合理化自己
更加唔會搞山頭主義, 明知自己個建議有問題都死撐

你係咪講緊你自己呢請問?

49X=249X?
如果唔係, 咁280X已經有用
如果81K轉86快唔過280X->283X
咁一樣有改善
仲未計價錢一定平左
仲有, 邊個話過海線無優惠就無人坐?
係就唔會咁多人輪682啦
只要係獨市
82X->680/681/682一樣有市場

就算係轉249X、982X呢D,都無人講過一定要轉車站先轉到車喎。
穗禾苑可以坐81K去沙田巿中心轉249X,秦石轉982X囉。

你成日話一樣野有問題, 但又無證據
就好似你話四順無車去你偉大既牛頭角, 但人地已經講過有紅綠小
你又無視

我真係唔想翻兜離題野,但係你既然係要講,我就奉陪到底。

四順根本無綠小去牛頭角鐵路站,就算你講果D咩西貢觀塘紅小,或者綠小104呢D,
根本只係行外圍,換言之順天邨無份用,站位又對順利邨/紀律部隊宿舍極不便。
仲要紅小只可以單向搭上四順,無得落山。
當然你可以話仲有條四順上車俾過海價的619,老人有兩蚊優惠。
但係就算牛頭角果邊接受到無左條線上四順,
你估四順接唔接受到無左條線落花園大廈/牛頭角站/創紀之城果邊?
你夾硬不斷重複話某某線係合理替代,係咪代表你可以迫其他人都要接受你一言堂,
係咪代表其他人都一定要咁諗?
條線服務對象唔係淨係得牛頭角,仲有四順,就算牛頭角SAY YES,
四順只要SAY NO,已經無得玩。

情況就好似,前幾年有人話38/42C重疊得好緊要,
應該將其中一條變過山線,方便觀塘山上居民去荃葵返工。
(呢個唔係講笑,議會真係有人提出過,仲上埋報紙)
咁以廣大觀塘居民立場,當然係好事
(仲要你覺得最偉大的牛頭角無左條線喎)。
咁但係觀塘支持,係咪代表一定實行到呢?
荃葵反對已經唔使做喇喎。
你估荃葵又會唔會接受到無左架車去牛頭角,要佢地轉車?
就算你係度點樣話轉車係合理替代都好,人地係咪又要奉陪?

個幾鐘一程車對司機真係咁大考驗既
63X, 70果啲晨早摺左啦
人地人個單程仲長過你一轉

70晨早摺左啦,63X大概都無幾耐命,但係同我個point有關咩?

循環線去到半路脫班,搞到0-40分鐘一班,你知唔知幾影響乘客?
無鐵路的地方,乘客焗搭(即係好似98A呢D唔應該玩循環
但係偏要做循環的例子,搞到牛頭角成日拖三四架,
頭站已經未必上到車,早年B2板已經俾人插過無數次),
但係離鐵路唔係太遠的地方,你咁做即係擺明倒客俾港鐵囉。

依家281B/281X已經過左, 基線已經係碩門有281B
你依家難道唔係由有變無?
仲有, 你都知果度無其他線
咁你諗住點補償先
我條280X有分段喎
仲有特快換價錢既利好因素, 有幾多人被迫加價?
甚至280X蛇車下繁只做佐敦->禾輋/山尾街單程
收6.4又得唔得?
係咪無改善空間令原本可以爭取到早繁有巴士既區連果少少都無埋?
你成日話到四彩好慘倩
唔通你拎走碩門果少少巴士服務唔慘情?

所以我就係話,趁281B/281X未投入服務,趕快先將281B先搬上去穗禾苑先囉,
如果咁想要火炭經青沙直出油尖旺線的話。
281B一開得成,真係無空間咁改,
或者最多當係281B早繁特車碩門開,全日仍做火炭開班次咁囉,
及/或拎第二D野同佢地交換咁囉(例如一條東九兩味線對佢地可能仲實際過油尖旺線,
因為搭鐵路去東九太兜)

但係最終281B點都好,我都會質疑有無需要為左火炭有條青沙油尖旺線
而將瀝源禾輋沙田巿中心玩到反轉,影響咁多人。

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| dippy 發表於 2012-8-18 13:25 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2012-8-18 16:53 | 顯示全部樓層
樓主個寫法有少少混亂
1樓:
建議重整為下列路線:81, 81S, 87B, 81M, 88M,
下面另加兩條新線: 88, 288X

2樓:
故建議重整下列路線:81, 80M
下面另加兩條新線: 280X, 87

前面就寫重整之後有81(重整為,即係重整結果啦)
後面又寫重整下列路線,睇落就似係將81同80M改成呢兩條新線

其實係咪想講
81, 81S, 87B, 81M, 88M五合二
改為88, 288X???
 樓主| dippy 發表於 2012-8-18 17:40 | 顯示全部樓層